Στο κενό πέφτουν οι όποιες προσδοκίες είχαν καλλιεργηθεί για εκτόνωση της έντασης και της τουρκικής προκλητικότητας μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στη γείτονα. Η Αγκυρα εμφανίζεται να επιμένει στην τακτική προκλήσεων με λόγια και έργα, συντηρώντας κλίμα έντασης, που επιβάλλει κατάσταση εγρήγορσης και προβληματίζει την Αθήνα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ελληνικών αρχών, το οριακό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αυτό που επέφερε την παράταση της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν έλαβε την καθαρή εντολή που διεκδικούσε και δεν διαθέτει την ελευθερία κινήσεων για να αποκρούσει τις πιέσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση, τους εθνικιστές, διάφορες ομαδοποιήσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας. Αυτά τα δεδομένα διαμορφώνουν πολύ δύσκολο σκηνικό στη γείτονα, το οποίο για άλλη μια φορά επιχειρείται να εκτονωθεί με κινήσεις προς τα έξω, που φυσικά αφορούν και τα ελληνοτουρκικά, την κατάσταση στο Αιγαίο με συντήρηση των πρακτικών αμφισβήτησης, αλλά και το Κυπριακό. Παράλληλα, εκτιμάται ότι η ένταση στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας μεταφέρεται από την Αγκυρα και στις σχέσεις με την Ελλάδα.
Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, τα περιστατικά παραβάσεων και παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου να επαναλαμβάνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, χθες, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, προχώρησε σε μια «ακραία», όπως τη χαρακτήρισαν διπλωματικές πηγές, δήλωση. «Ουσιαστικά απείλησε ένα κατοικημένο ελληνικό νησί», σχολίασε σχετικά στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών. Ο κ. Τσελίκ, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Πάνου Καμμένου, στο Αγαθονήσι το Πάσχα, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική τηλεόραση ότι «το Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία. Είναι τουρκική γη. Αυτό που έκανε ο Ελληνας υπουργός Αμυνας δεν είναι σοβαρή κίνηση». Προχώρησε, μάλιστα, και σε προσωπική επίθεση στον κ. Καμμένο, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να πάρουμε σοβαρά τον Ελληνα υπουργό Αμυνας, δεν φέρει το ειδικό βάρος που πρέπει να έχουν οι πολιτικοί».
Το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού, ενώ το θέμα ευρύτερα της τουρκικής προκλητικότητας απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση εκδόθηκε η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, καταδικάζοντας «τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο τον προηγούμενο αιώνα. Καταγγέλλουμε στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική και επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας». Στο ΚΥΣΕΑ, για το οποίο δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες έγινε, πέραν των ελληνοτουρκικών, αξιολόγηση της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή, ενώ συμφωνήθηκε να συνεδριάζει το Συμβούλιο τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.
Δύο εμπλοκές
Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο συνεχίστηκε και χθες με τρία τουρκικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα δύο οπλισμένα, να παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο. Κατά τη διαδικασία αναγνώρισης και αναχαίτισης από αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας σημειώθηκαν δύο εμπλοκές. Η τακτική έντασης συνεχίζεται και με επίκεντρο την Κύπρο. Η Αγκυρα εξέδωσε παράνομα και νέα NAVTEX, με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από τα ανοιχτά της Πάφου μέχρι την Κερύνεια, για ρυμούλκηση υποβρυχίων οργάνων. Πρόκειται, ουσιαστικά, για νέες σεισμικές έρευνες από το Barbaros.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Αγκυρα αντέδρασε χθες με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στο κάψιμο τουρκικής σημαίας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων, στο κέντρο της Αθήνας, την περασμένη Δευτέρα. Η τουρκική πλευρά ζήτησε να οδηγηθούν οι δράστες στη Δικαιοσύνη.
Καθημερινή