Στην επιστημονική ημερίδα που οργάνωσαν το περασμένο Σάββατο, 22 Απριλίου στην Πάτμο το Υπουργείο Πολιτισμού, η Εφορεία αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με θέμα «Αποκατάσταση και Λειτουργική Αναβάθμιση της Ιεράς Μονής Αποκάλυψης Πάτμου (ΕΣΠΑ 2007 – 2013). Η Ολοκλήρωση ενός σύνθετου έργου», παρέστη ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού Δωδεκανήσου, κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Διακογεωργίου, έδωσε έμφαση στη μεγάλη βαρύτητα που δίνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον τομέα του Πολιτισμού και στη συμβολή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, που με ευρωπαϊκούς πόρους δίνουν τη δυνατότητα σημαντικών παρεμβάσεων προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αποκατάσταση και ανάδειξη της Μονής Αποκάλυψης.
Ειδικότερα, ανέφερε τα εξής:
«Φίλες και φίλοι,
Με χαρά και ικανοποίηση βρισκόμαστε εδώ στην ημερίδα για την παρουσίαση της πορείας αποκατάστασης και λειτουργικής αναβάθμισης της Ιεράς Μονής Αποκάλυψης ενός ακόμη μνημείου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην αποκατάσταση του οποίου συμβάλαμε μέσω του Επιχειρησιακού μας Προγράμματος.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καθώς περιλαμβάνει ιδιαίτερα πλούσια πολιτιστική κληρονομιά η οποία χρήζει συστηματική προστασία ανάδειξης και προβολής, δίδει πάντα περίοπτη θέση στα Προγράμματά της στα έργα του πολιτισμού.
Η Πάτμος δεμένη άρρηκτα με την ιστορία του Χριστιανισμού καθώς εδώ στο «Σπήλαιο της Αποκάλυψης» φέρεται να έγγραψε ο Ιωάννης την Αποκάλυψη, συνιστά εξαίρετο παράδειγμα προσκυνήματος με μοναδικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.
Η συντήρηση και ανάδειξη του συγκροτήματος χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου με συνολικό προϋπολογισμό 1,3 εκ. €. Το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα στα τέλη του 2010 και ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2015.
Οι παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν είχαν σαν στόχο την πλήρη δομική και κτιριολογική αποκατάσταση του συγκροτήματος, με την παράλληλη αναβάθμιση και την ανάδειξή του ως ενός σύγχρονου μοναστηριακού πνευματικού κέντρου.
Για την αρτιότερη εκτέλεση του έργου συντάχθηκαν και ακολουθήθηκαν εξειδικευμένες μελέτες τοπογραφικής αποτύπωσης του χώρου, κατασκευής κλιμακωτής οδού πρόσβασης για τα ΑμεΑ, ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων για το σύνολο του κτιριακού συγκροτήματος και στατική μελέτη για την επίλυση επιμέρους προβλημάτων. Στις παρεμβάσεις περιλαμβάνονταν εργασίες προστασίας και ανάδειξης των μνημείων, εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου καθώς και υποδομές εξυπηρέτησης κοινού.
Φίλες και φίλοι,
Χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι οι συνθήκες υλοποίησης δεν ήταν πάντοτε ιδανικές. Το αποτέλεσμα βέβαια μας δικαιώνει όλους και μας κάνει ιδιαίτερα φιλόδοξους για τη συνέχιση των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης των λοιπών τοιχογραφιών ιδιαίτερης ομορφιάς που χρήζουν προστασίας από την υγρασία.
Το Σπήλαιο της αποκάλυψης μαζί με το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου στη Χώρα και τον οικισμό της Χώρας ανακηρύχθηκαν το 1999 από την UNESCO Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ήδη η συνέχιση των εργασιών συντήρησης περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό του Υπουργείου Πολιτισμού για το νέο ΕΣΠΑ.
Τέλος θα ήθελα ιδιαίτερα να αναφερθώ στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, τις οποίες είναι αλήθεια ότι πιέσαμε για να ολοκληρώσουν το έργο αποκατάστασης του μνημείου, γιατί θεωρούμε ότι ένα τέτοιο έργο μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην καλή προβολή του νησιού και στην περαιτέρω ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού σε μια περίοδο που το έχουμε ανάγκη».
Στην διάρκεια της παραμονής του στην Πάτμο, ο κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου συναντήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Πάτμου με τους πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς του νησιού, στο πλαίσιο των επισκέψεών του στα νησιά, που σκοπό έχουν την αξιοποίηση στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό του πλούσιου πολιτιστικού κεφαλαίου που διαθέτουν. Στην συνάντηση όπου τέθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της Πάτμου, ο κ. Διακογεωργίου από την πλευρά του τόνισε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει θέσει τον Πολιτισμό πολύ ψηλά στις προτεραιότητές της και ότι θα επιδιώξει στενή συνεργασία που θα αναδείξει τον πολιτιστικό πλούτο των νησιών μας, συμβάλλοντας στην διασύνδεση του Πολιτισμού με τον τουρισμό.
Επίσης, επισκέφθηκε τον χώρο όπου στεγάζεται και δραστηριοποιείται ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος ” Η Πάτμος των Χρωμάτων”. Ο κ. Διακογεωργίου συνεχάρη τους ανθρώπους που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, διδάσκοντας στα παιδιά μουσική και χειροποίητες κατασκευές, καθώς και τα ίδια τα παιδιά για τις δημιουργίες τους που εκτίθενται στον χώρο
Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού, θα συνεχίσει τις επισκέψεις του στα νησιά και τις επαφές του με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, καθώς στο πρόγραμμά του έχει περιλάβει και το πιο μικρό νησί της Δωδεκανήσου.