Ειδήσεις

Eurogroup: Στο τέλος του προγράμματος οι αποφάσεις για το χρέος

Σεντένο: Τον Ιούνιο οι αποφάσεις για έξοδο από το πρόγραμμα – Ανά τρίμηνο η εποπτεία της Ελλάδας – Ερχονται οι θεσμοί στην Αθήνα – Στόχος μέχρι τις 24 Μαΐου να κλείσει η τεχνική συμφωνία (staff level agreement) επί των 88 προαπαιτουμένων – Δηλώσεις Τσακαλώτου

Με την επιστροφή των θεσμών στις 14 Μαίου θα μπει στην τελική ευθεία η πορεία για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Και όπως γνωστοποίησε ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Μάριο Σεντένο μετά το τέλος της άτυπης συνεδρίασης του Συμβουλίου στην Σόφια για το ζήτημα του χρέους «οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αν χρειάζεται στο τέλος του προγράμματος υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί πλήρως».

Ο κ. Σεντένο χαρακτήρισε παραγωγική την συζήτηση για την Ελλάδα. Αναφέρθηκε στην απόφαση της Αθήνας να μην ζητήσει προληπτική γραμμή ενώ για την μεταμνημονιακή εποχή εξετάστηκε το θέμα της ενισχυμένης εποπτείας, όπως αυτή προτάθηκε από την Κομισιόν.

Όπως πρόσθεσε η ελληνική κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στο πρόγραμμα και είχαμε ενημέρωση από τους θεσμούς αναφορικά με την τέταρτη αξιολόγηση.

Οι Θεσμοί επιστρέφουν στην Ελλάδα στις 14 Μαίου για να εξεταστούν τα θέματα και να προχωρήσει η διαδικασία για το Staff Level Agreement

Σχετικά με το αναπτυξιακό σχέδιο που παρουσίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο κ. Σεντένο ανέφερε ότι δείχνει την «ιδιοκτησία» της χώρας για την μεταρρυθμιστική πορεία μετά το πρόγραμμα.

Χαρακτήρισε την «ιδιοκτησία» του προγράμματος σημαντική όπως φάνηκε και στις άλλες χώρες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συζήτησαν το πώς θα μπορέσει το Eurogroup να βοηθήσει περαιτέρω την Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις μετά το πρόγραμμα.

Για έναν ξεκάθαρο μηχανισμό εποπτείας μετά το τέλος του προγράμματος μίλησε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί

«Χρειάζεται μηχανισμός στήριξης της εφαρμογής αλλά και καθαρές δημοσιονομικές πολιτικές. Το πλαίσιο θα πρέπει να δημιουργηθεί για να δώσει εμπιστοσύνη στις αγορές. Θα πρέπει να είμαι ξεκάθαρος: αυτός ο μηχανισμός δεν πρέπει και δεν θα μοιάζει με πρόγραμμα ή επέκταση του προγράμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά

. Διευκρίνισε πως στις 21 Ιουνίου πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που θα οδηγούν στο τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο. «Αυτός είναι ο πολιτικός στόχος που όλοι ασπάζονται», συμπλήρωσε .

Στο μέτωπο της εν εξελίξει αξιολόγησης γνωστοποίησε ότι στόχος είναι να υπάρξει SLA ή δυνατόν στις 21 Μαίου που θα συνεδριάσει το Eurogroup. Λαμβάνουμε υπόψη ότι όλοι θεωρούν ότι γίνεται καλή πρόοδο αλλά υπάρχουν κάποια θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Τέλος για το χρέος ο Πιερ Μοσκοβισί είπε πως δεν έγινε συζήτηση για το θέμα γιατί χρειάζεται ακόμα εργασία και το Eurogroup θα επανέλθει.

Δηλώσεις Τσακαλώτου μετά το Eurogroup

Ενισχυμένη παρακολούθηση θα περιλαμβάνει το μεταμνημονιακό πρόγραμμα για την Ελλάδα , η οποία δεν θα έχει σχέση με αξιολόγηση και προαπαιτούμενα δήλωσε στην Σόφια μετά το πέρας του Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με τον υπουργό «υπογραμμίστηκε ότι θα έχουμε μία ενισχυμένη παρακολούθηση, που ουδεμία σχέση έχει με πιστοληπτική γραμμή, πόσο μάλλον με αξιολογήσεις, που έχουν και προαπαιτούμενα και εκταμιεύσεις.

Δεν υπάρχει πρόγραμμα, άρα δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα, δεν θα υπάρχουν αξιολογήσεις, άρα καμία σχέση δεν έχει η παρακολούθηση με την αξιολόγηση. Ήταν πολύ ευχαριστημένοι οι θεσμοί με την αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσιάσαμε. Έγινε αρκετή κουβέντα για αυτό και πήραμε πολλούς επαίνους για το ότι κάνουμε κάτι που θα έχει αξιοπιστία όχι μόνο στις αγορές, αλλά και στην ελληνική κοινωνία με το μείγμα των μέτρων και των παρεμβάσεων που θα κάνουμε.

Τέλος η συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί και αυτή μέχρι τις 21 Ιουνίου».

Πριν το Eurogroup

Μετά την επίσκεψη Γιούνκερ στην Αθήνα που έδωσε το σήμα να γίνουν τα τελευταία τρία βήματα – κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και συζήτηση για την εποπτεία που θα είναι αυστηρή και την ελάφρυνση του χρέους – για να φτάσει η Ελλάδα στο τέλος του μνημονίου, οι προβολείς στράφηκαν την Παρασκευή στη Σόφια.

Ηδη από την Πέμπτη είχαν ανάψει «φωτιές» καθώς το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία θα είναι αυστηρότερη από τις άλλες χώρες που βρήκαν από το πρόγραμμα και θα γίνεται ανά τρίμηνο κάτι που προανήγγειλε ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας στους FT.
Κύκλοι του υπουργείου ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Πέμπτης τα εξής: «Είναι πάμπολλες οι φορές που ο υπουργός έχει πει δημοσίως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης, πράγμα το οποίο προσδιορίζει μία καθαρή έξοδο και άλλες τόσες ότι θα υπάρχει μεταπρογραμματική παρακολούθηση, όπως εκείνη που είχαν και εξακολουθούν να έχουν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος “συν κάτι ακόμη». Το “συν κάτι ακόμη” ενδεχομένως να αφορά μία επιπλέον επίσκεψη ανά εξάμηνο”». Με άλλα λόγια ο έλεγχος θα είναι ανά τρίμηνο.
Το μεσημέρι αναμένεται να γίνουν δηλώσεις για το ελληνικό ζήτημα, τα βήματα και τους όρους εξόδου από το μνημονιο στα τέλη Αυγούστου, από τον πρόεδρο του Eurogroup κ.Σεντένο, τον πρόεδρο του ESM Κλάους Ρένγκλινγκ, τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί και τον κ. Τσακαλώτο.
Στη συνέχεια η κυβέρνηση θα περιμένει τους θεσμούς στην Αθήνα για να αρχίσει ο τελευταίος έλεγχος του προγράμματος με στόχο να επιτύχει όσο το δυνατόν συντομότερα συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).
Ηδη τα τεχνικά κλιμάκια εργάζονται με τα αρμόδια υπουργεία για κρίσιμα θέματα που μένουν ανοιχτά όπως η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών, οι μεγάλες εκκρεμότητες στην οργάνωση της εταιρίας του Κτηματολογίου και οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση (αξιολόγηση, επιλογή προισταμένων.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι θεσμοί αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου και να παραμείνουν στο Χίλτον μέχρι να ολοκληρωθεί ο δημοσιονομικός έλεγχος για το 2018 και για να κλείσουν, σε τεχνικό επίπεδο, και τα 88 προαπαιτούμενα.
Στις 5 Μαΐου αναμένεται να ολοκληρωθούν τα stress tests των τραπεζών, γεγονός που θα επιτρέψει να κινηθούν πιό γρήγορα οι διαδικασίες συμφωνίας καθώς από τις πληροφορίες που υπάρχουν δεν πρόκειται να δημιουργηθούν νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες.
Στη συνέχεια στις 24 Μαΐου θα συνεδριάσει το Eurogroup, στο οποίο θα πρέπει να κλείσει η τεχνική συμφωνία επί των 88 προαπαιτουμένων προκειμένου στη συνέχεια η διαπραγμάτευση να επικεντρωθεί στα κρίσιμα πολιτικά θέματα, όπως είναι οι μεταρρυθμίσεις και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του χρέους, η αξιοποίηση των αδιάθετων κονδυλίων του προγράμματος του ESM, ο μηχανισμός εποπτείας της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο.
Οι θεσμοί αναμένεται να δώσουν ειδικό βάρος στις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να συνεχιστούν στη δημόσια διοίκηση, όπου η κεντρική ιδέα είναι ο εκσυγχρονισμός με νέο μισθολόγιο που θα διευρύνει την απόσταση της κορυφής της ιεραρχίας στην πυραμίδα της δημόσιας διοίκησης με προφανή στόχο την προσέλκυση επιστημόνων και στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα ακόμη και από το εξωτερικό.
Αν όλα πάνε καλά στις 21 Ιουνίου θα συνεδριάσει το Eurogroup για να συζητήσει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και το καθεστώς εποπτείας της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο που εκπνέει τυπικά το Μνημόνιο.
Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν αφού προηγουμένως η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει όλα τα μέτρα και τις αλλαγές που θα συμφωνηθούν στην τέταρτη αξιολόγηση.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου