Aντ. Kαμπουράκης: «ΠEΔ και ΠNAι θα προβούμε σε άμεσες ενέργειες για να λειτουργήσει μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο στη Pόδο»
Με αλλαγές στην σύνθεσή του και με τον νέο αντιπεριφερειάρχη από την Κω (ο οποίος αντικατέστησε τον αποβιώσαντα Σωτήρη Μαραγκό) και με τη συμμετοχή των δημάρχων Ρόδου, Μήλου και Μυκόνου, συνεδρίασε χτες, Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου 202, μέσω τηλε-διάσκεψης το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου.
Στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος αφού καλωσόρισε τις κυρίες Χατζηγιάννη και Νάκη στη νέα σύνθεση, ζήτησε να προταχθεί το θέμα που έφερε για τους εμβολιασμούς.
Θυμίζουμε πως σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Χατζημάρκος έκανε γνωστή προς την ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Υπουργείου Υγείας την πολιτική απόφαση της ΠΝΑι να ετοιμάσει, να εξοπλίσει και να παραδώσει ένα mega εμβολιαστικό κέντρο στη Ρόδο και να συμβάλει στην επιτάχυνση των εμβολιασμών στην περιοχή, με περισσότερα κέντρα: «Θέλουμε να προλάβουμε το θέμα των εμβολιασμών διότι είμαστε εδώ και μια εβδομάδα σε συζητήσεις με το Υπ.Υγείας. Το μεγάλο θέμα δεν είναι η έλλειψη εμβολίων –μας διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει επάρκεια- αλλά η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Η κυβέρνηση με την πρωτοβουλία που έχει λάβει, εξαιρεί ακριβώς αυτό: δηλαδή εμείς, ως ΠΝΑι δεν μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις για να στηρίξουμε τα εμβολιαστικά κέντρα ενώ θέλουμε να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί. Παραδόξως, πιστεύω από λάθος, έχει δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους να κάνουν προσλήψεις και όχι στις Περιφέρειες!
»Διαπιστώνουμε πάντως, πως είναι πολύ υψηλός ο αριθμός των αρνητών στα νησιά μας. Υπάρχουν νησιά που έχουν ακόμη πολύ υψηλά ποσοστά σε κρούσματα. Στα μικρά νησιά το ποσοστό των εμβολιασμένων δεν φτάνει ούτε το 80% που σημαίνει ότι είναι ακόμη, πολλοί οι αρνητές των εμβολίων.
Για τα μεγάλα νησιά, θα ξεκινήσει ο ‘αγώνας’ για να ανοίξει ο τουρισμός. Ειδικά στα βασικά αεροδρόμια (Ρόδος, Κως, Κάρπαθος, Μύκονος κ.λπ.) της ΠΝΑι πρέπει να επιταχυνθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών. Ειδικά στη Ρόδο, ο ρυθμός δεν είναι ικανοποιητικός. Προτείναμε στην κυβέρνηση να παραδώσουμε ένα μεγάλο χώρο ως εμβολιαστικό κέντρο. Δεν υπάρχει πρόβλημα χώρου. Το πρόβλημα, είναι η έλλειψη προσωπικού. Επιπλέον, υπάρχουν συμπατριώτες μας –τους οποίους ευχαριστούμε και τους τιμά αυτό- που είναι πρόθυμοι να συμβάλουν στην προσπάθεια. Ωστόσο, σχετικά με το ειδικό καθεστώς θα μπορούμε να έχουμε εξοπλισμό αλλά και υγειονομικό προσωπικό. Εφόσον υπάρχει επάρκεια εμβολίων (καθώς τον Μάιο θα έχουμε περισσότερες ποσότητες και παράλληλα ανοίγουν οι πλατφόρμες για όλες τις ηλικίες) λέμε το εξής: πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στις Περιφέρειες να προσλάβουμε υγειονομικό προσωπικό. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αξιοποιήσουμε τις προσλήψεις και να διατεθούν στα εμβολιαστικά κέντρα, προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί».
Ο κ. Χατζημάρκος είπε ακόμη, ότι η ‘Euromedica’ έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να διαθέσει τρεις γραμμές για εμβολιασμούς συμβάλλοντας έτσι στην μεγάλη προσπάθεια.
O A. KAMΠOYPAKHΣ
Από την πλευρά του και ο δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου κ. Αντ. Καμπουράκης ανέφερε πως προηγήθηκε και έκτακτη σύσκεψη της ΠΕΔ και τόνισε μεταξύ άλλων: «Έχουμε ζητήσει την άμεση ενεργοποίηση του Νόμου ώστε να μπορούμε να προσλάβουμε ανθρώπους που θα μπορούν να συμμετέχουν στους εμβολιασμούς. Έχουμε βρει κι άλλο προσωπικό αλλά υπάρχουν ακόμη προβλήματα –και στις Κυκλάδες. Από πλευράς του Δήμου Ρόδου, από κοινού με την ΠΝΑι θα προβούμε σε άμεσες ενέργειες για να βρεθεί αυτός ο χώρος για να γίνει μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο. Υπάρχει επάρκεια εμβολίων αλλά στερούμαστε προσωπικό».
ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Στην τοποθέτησή του ο κ. Μανώλης Γλυνός είπε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να διαφωνήσουμε ως παράταξη, θεωρούμε ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση».
Μιλώντας η αντιπεριφερειάρχης Υγείας κα Χ.Γιασιράνη τόνισε τα εξής: «Ειδικά ενόψει του ανοίγματος της τουριστικής περιόδου, πρέπει να ενισχυθεί το σύστημα και να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι άνθρωποι που απασχολούνται στον τουρισμό. Η δική μας συμβολή είναι να διαθέσουμε στο Νοσοκομείο Ρόδου, την μία και μοναδική νοσηλεύτρια που έχουμε».
Έντονος προβληματισμός εκφράστηκε για την Κάλυμνο όπου παραμένει στο ‘βαθύ κόκκινο’ εδώ και πολλούς μήνες.
Επιπλέον, ο κ. Θ.Σωτρίλλης ανέφερε πως τόσο η ομάδα των αυτοδιοικητικών γιατρών όσο και άλλες εθελοντικές ομάδες, είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στην όλη προσπάθεια.
Πλην της κας Χατζηγιάννη, η οποία εξέφρασε την διαφωνία της με τον ιδιωτικό τομέα, όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι και οι συμμετέχοντες δήμαρχοι συμφώνησαν πως είναι επιτακτική ανάγκη να συμβάλουν όλες οι πλευρές στον πόλεμο κατά του κορωνοϊού.
Καταλήγοντας, ο κ. Χατζημάρκος ξεκαθάρισε πως ένα μεγάλο ποσοστό του νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Ρόδου που ανέρχεται στο 50% δεν έχει εμβολιαστεί διότι αρνούνται μέχρι σήμερα, ξεκαθαρίζοντας τα εξής –με αφορμή την κομματική τοποθέτηση της κας Χατζηγιάννη: «Δεν συμφωνούν όλοι με το εμβόλιο και το ξέρουμε αυτό. Όλοι έχουμε κομματική και πολιτική ταυτότητα. Δεν με πειράζει να είναι κατά πλειοψηφία η απόφαση αυτή. Για να φαίνεται τελικά, τι συμβαίνει εδώ μέσα. ΟΧΙ δεν θέλω ομόφωνες αποφάσεις, για να φανεί ποιος βάζει τον κομματισμό πάνω από την κοινωνία!», είπε σε υψηλούς τόνους αφού η απόφαση δεν μπορούσε να περάσει ομόφωνα.
Αναφερόμενος στον ιδιωτικό τομέα, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι προτίθεται να ζητήσει από την κυβέρνηση να τον ενισχύσει αφού παίζει σημαντικό ρόλο στην όλη προσπάθεια.
Το θέμα τέθηκε προς ψήφιση και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (καθώς η κα Χατζηγιάννη ήταν η μοναδική που ψήφισε κατά).
ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΝΑι
Στο πρώτο θέμα της ημερήσιας που αφορούσε στην «Γνωμοδότηση Περιφερειακού Συμβουλίου για την Β1 φάση (οριστική μελέτη) του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» (ήρθε από αναβολή) στην τοποθέτησή του, κ. Γ. Χατζημάρχος είπε μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν διατάξεις πολύ… σκληρές για την δική μας περιοχή. Η υπηρεσία μας, δια του κ. Βενέρη είχε δώσει απαντήσεις με σοβαρά επιχειρήματα καθώς υπάρχει και θέμα αντισυνταγματικότητας. Η θέση μας είναι τεκμηριωμένη και ξεκαθαρισμένη ως προς το ζήτημα αυτό».
Για το θέμα μίλησε και ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Αντ. Καμπουράκης: «Το χωροταξικό πρέπει να εξυπηρετεί την διαβίωση και παραμονή στα νησιά μας. Το δ.σ. της ΠΕΔ Ν.Αιγαίου έλαβε την απόφαση ότι πρέπει να διαμηνύσουμε κάποια πράγματα. Όσο καλές και να είναι οι προθέσεις των κυβερνώντων, το βαθύ κράτος παραμένει το ίδιο. Η περιουσία των πολιτών δεν μπορεί να πηγαίνει τόσο εύκολα στο Δημόσιο. Τα νησιά μας έχουν ανάγκη από ρυθμιστικές διατάξεις που θα βάζουν τα πράγματα στην θέση τους και θα προστατεύουν το περιβάλλον. Ζητάμε να προστατευτούν τα νησιά μας και ως σύνορα της Ευρώπης για λόγους εθνικούς».
Στην τοποθέτησή του ο δικηγόρος κ. Μιχάλης Παπαγεωργίου (ο οποίος γνωμοδότησε για το θέμα στην ΠΕΔ) ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο περιφερειακός χωροταξικός σχεδιασμός δίνει ένα διάγραμμα για το πώς πρέπει να προστατευθεί και να αναδειχθεί σε έναν τόπο, καταγράφεται στην μελέτη που έχουμε αναρτήσει. Πρέπει να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον και των περιουσιών» δίνοντας αναλυτικά πολλές λεπτομέρειες για το Σχέδιο από νομικής απόψεως.
Τέλος, κ. Παναγιώτης Βενέρης, Προϊστάμενος Γενικής Δ/νσης Ανάπτυξης είπε στην τοποθέτησή του: «Eίναι ένας στρατηγικός και όχι κανονιστικός σχεδιασμός που δίνει κατευθύνσεις. Έχει αρκετές αστοχίες, οι οποίες όμως μπορούν να αρθούν…»
Ακολούθησε συζήτηση για το θέμα το οποίο και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.