Εντός του Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας για παιδιά από 6 έως 12 ετών με δωρεάν επίσκεψη σε οδοντιάτρους. Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα προς την καθολική πρόσβαση του πληθυσμού σε οδοντιατρική φροντίδα –ένα στόχο που έχει θέσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με χρονοδιάγραμμα το 2030– και η οποία προς το παρόν στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα του κάθε πολίτη, αφού οι λιγοστές υπηρεσίες σε μονάδες υγείας του ΕΣΥ δεν επαρκούν.
Ο δρόμος για την υλοποίηση του dentist pass άνοιξε την περασμένη Παρασκευή με τη δημοσίευση υπουργικής απόφασης για τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησής του. Σύμφωνα με αυτήν, το dentist pass ύψους 40 ευρώ χορηγείται για κάθε παιδί ηλικίας 6 έως 12 ετών (παιδιά που έχουν γεννηθεί κατά τα έτη 2011 έως και 2016) που διαθέτει ΑΜΚΑ ή προσωρινό αριθμό ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης αλλοδαπού. Το dentist pass αφορά υπηρεσίες πρόληψης και περιλαμβάνει έλεγχο της στοματικής υγιεινής, καθαρισμό και απομάκρυνση πλακών, φθορίωση και παροχή οδηγιών για τη στοματική υγιεινή των παιδιών.
Η ενίσχυση λαμβάνεται για λογαριασμό του παιδιού από ενήλικο φυσικό πρόσωπο το οποίο ασκεί γονική μέριμνα ή επιμέλεια ή επιτροπεία, και η σχετική αίτηση γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας με τη χρήση του ΑΜΚΑ και του Taxisnet ή μέσω ΚΕΠ.
Το πρόγραμμα έρχεται έπειτα από μια περίοδο όπου, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης και λιγότερο λόγω της πανδημίας, οι δαπάνες οδοντιατρικής φροντίδας έχουν μειωθεί δραματικά. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε την προηγούμενη Πέμπτη σε διαδικτυακό συνέδριο του ΠΟΥ Ευρώπης για τη στοματική υγεία ο εκπρόσωπος της χώρας μας και εκλεγμένος πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για θέματα οδοντιατρικής πολιτικής Αριστομένης Ι. Συγγελάκης: το διάστημα από το 2008 έως το 2021 οι δαπάνες οδοντιατρικής φροντίδας στη χώρα μας μειώθηκαν κατά 71,7% και συγκεκριμένα από 2,085 δισεκατομμύρια ευρώ το 2008 σε 591,9 εκατομμύρια ευρώ το 2021.
Αυτά τα ποσά στη συντριπτική πλειονότητά τους αφορούν ιδιωτικές πληρωμές, αφού η δημόσια δαπάνη ήταν ούτως ή άλλως ελάχιστη (μόλις 14,9 εκατομμύρια ευρώ) και μέσα σε αυτό το διάστημα μηδενίστηκε. Σύμφωνα, δε, με στοιχεία του ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα το ποσοστό συμμετοχής του κράτους στη συνολική δαπάνη οδοντιατρικής φροντίδας είναι 0%, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ε.Ε. είναι 31%. Το αποτέλεσμα είναι το 7,8% του ελληνικού πληθυσμού να δηλώνει (Eurostat 2023) ότι τους τελευταίους 12 μήνες δεν επισκέφθηκε οδοντίατρο, αν και είχε ανάγκη των υπηρεσιών του. Αυτό το ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. (3,1%) και το τρίτο υψηλότερο μετά την Πορτογαλία (9%) και τη Λετονία (8,2%).
Οπως τονίζει ο κ. Συγγελάκης στην «Κ», «η κακή στοματική υγεία πλήττει τη γενική υγεία και την ποιότητα ζωής, ενώ επιβαρύνει τα οικονομικά των νοικοκυριών και του συστήματος υγείας. Συνεπώς η οδοντιατρική φροντίδα δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα. Ωστόσο, διαχρονικά παραμελείται από το κράτος. Είναι ενδεικτικό ότι την περίοδο της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας οι δημόσιες οδοντιατρικές δαπάνες εξανεμίστηκαν, οι οδοντιατρικές υπηρεσίες του ΕΣΥ συρρικνώθηκαν, ενώ οι πολίτες καλούνται να καλύψουν εξ ολοκλήρου το κόστος της οδοντιατρικής φροντίδας. Μοιραία οι ανισότητες οξύνθηκαν και η στοματική υγεία του πληθυσμού επιδεινώθηκε».
Τον Μάιο του 2022 ο ΠΟΥ εξέδωσε το σχέδιο με συστάσεις για τη στρατηγική για τη στοματική υγεία. Μεταξύ αυτών και μια πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη ρήτρα στοματικής υγείας. Αυτή αφορά ένα εγγυημένο ποσοστό επί των δημόσιων δαπανών υγείας που θα κατευθύνεται στη στοματική υγεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν στη χώρα μας αυτό το ποσοστό οριστεί στο 1%, θα σημαίνει περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
«Στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του ΠΟΥ η Ελλάδα οφείλει να αποκτήσει εθνική στρατηγική με αιχμές την καθολική πρόσβαση, τη στροφή στην πρόληψη και την επαρκή δημόσια χρηματοδότηση», επισημαίνει ο κ. Συγγελάκης και συνεχίζει λέγοντας ότι «η εισαγωγή ρήτρας στοματικής υγείας προσθέτει πόρους, χωρίς να ανατρέπει τη δημοσιονομική πολιτική της χώρας. Απαιτείται όμως να δοθεί στη στοματική υγεία προτεραιότητα, όπως ορίζουν τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και διεκδικεί με συνέπεια και τεκμηρίωση η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.
Οι πρόσφατες παρεμβάσεις, όπως το dentist pass, οι Κινητές Ομάδες Υγείας με οδοντίατρο, η βελτίωση υποδομών με ευρωπαϊκούς πόρους και η επαναθέσπιση Εθνικής Επιτροπής Στοματικής Υγείας είναι αναμφισβήτητα θετικές, αλλά δεν αρκούν. Απαιτείται επαρκής και σταθερή δημόσια χρηματοδότηση».
Πηγή kathimerini.gr