Τοπικές Ειδήσεις

Δύσκολη αναμένεται η σεζόν για το Νοσοκομείο Ρόδου

Συνεχίζει να δέχεται πίεση το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου –κυρίως λόγω της κατακόρυφης αύξησης των περιστατικών από διάφορες ιώσεις.
Σε αναλυτική ενημέρωση που έκανε χτες στους δημοσιογράφους, ο κ. Στέλιος Καραταπάνης, (διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας) περιέγραψε την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι αυτή την ώρα, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για την υποστελέχωση του νοσηλευτικού μας ιδρύματος, σε γιατρούς και νοσηλευτές.

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ  ΟΙ ΙΩΣΕΙΣ – ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ
Μιλώντας για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μέχρι αυτή την περίοδο με τις ιώσεις και την Covid-19, ο κ. Καραταπάνης τόνισε τα εξής:
«Όπως έχω ξαναπεί, ο κορωνοϊός δεν έχει φύγει –απλά έχουν μειωθεί τα κρούσματα και βεβαίως, η κατάσταση δεν δημιουργεί πίεση στο Νοσοκομείο, και κατ’ επέκταση στο σύστημα. Οι εισαγωγές είναι πολύ λιγότερες και αφορούν σε άτομα που είναι υπερήλικες ή έχουν υποκείμενα νοσήματα. Οι άλλες λοιμώξεις όμως, δημιουργούν πολύ μεγάλα προβλήματα και πιέζουν το σύστημα. Αυτό ξεκίνησε από πέρσι, αφού οι ιώσεις άρχισαν δύο με τρεις μήνες νωρίτερα, και επιμένουν να βρίσκονται σε έξαρση. Τα περισσότερα περιστατικά είναι πνευμονίες και άτομα με χρόνιες παθήσεις ή πνευμονοπάθειες κ.λπ. Έχουμε πολλές εισαγωγές και ελπίζουμε μέχρι το τέλος Μαΐου, να σημειωθεί μία κάμψη. Πιθανότατα, ένας από τους βασικούς παράγοντες είναι ότι κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, η μετάδοση των άλλων ιώσεων είχε περιοριστεί πάρα πολύ (και λόγω της προστατευτικής μάσκας) ενώ τώρα, είμαστε όλοι, περισσότερο εκτεθειμένοι. Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν και σε νεαρές ηλικίες, ανηλίκους αλλά και ενήλικες. Περισσότερο κινδυνεύουν όμως, οι άνω των 60 ετών και όπως είπαμε, όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα ή πάσχουν από χρόνιες ασθένειες».
Σημειώνεται πως τα περιστατικά του κορωνοϊού είναι ακόμη πολλά αλλά τα συμπτώματα είναι πολύ ελαφρά με αποτέλεσμα να μπορούν να αντιμετωπιστούν με απλή φαρμακευτική αγωγή ή με το ειδικό χάπι (Paxlovid) χωρίς να απαιτείται νοσηλεία. Επιπρόσθετα, στο Γ.Ν. Ρόδου, παραμένει ενεργή η μονάδα Covid-19 όπου κατά καιρούς νοσηλεύονται κάποια περιστατικά, αλλά όχι βαριά τώρα πια.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ  ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ
Όπως ανέφερε ο ίδιος, στους επόμενους μήνες που θα αυξηθεί ο τουρισμός και βεβαίως, στους μήνες – αιχμής, το Γ.Ν. Ρόδου θα δεχθεί πολύ μεγάλη πίεση, με δεδομένο ότι υπάρχει ήδη πολύ μεγάλη υποστελέχωση. Ένα από τα θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει το νοσηλευτικό μας ίδρυμα είναι και τα περιστατικά από άλλα νησιά:
«Δεχόμαστε πολύ συχνά, περιστατικά από άλλα νησιά και κυρίως από την Κω, όπου δεν υπάρχουν παθολόγοι. Εάν είναι κάποιο βαρύ περιστατικό, διακομίζεται στην Κρήτη ή στην Αθήνα. Γενικότερα, το καλοκαίρι προβλέπεται…. δύσκολο για το Γ.Ν. Ρόδου. Σύμφωνα και με τα στοιχεία, αναμένουμε πολύ μεγάλη αύξηση στην κίνηση. Ελπίζουμε και αισιοδοξούμε να υπάρξει μείωση των λοιμώξεων γιατί τους καλοκαιρινούς μήνες, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα περιστατικά (και κυρίως τροχαία, χειρουργεία κ.ά.).
Δυστυχώς, η υποστελέχωση παραμένει ένα ‘αγκάθι’. Έχουν γίνει πολλές προκηρύξεις αλλά βγαίνουν… άγονες. Αν δεν υπάρξουν ουσιαστικά κίνητρα, δεν θα σημειωθεί ανταπόκριση. Τα κίνητρα δεν είναι μόνον οικονομικά. Π.χ. υπάρχει έλλειψη σε ειδικότητες, όπως ακτινολόγοι και παθολόγοι. Οι νέοι γιατροί προτιμούν άλλες ειδικότητες όπως η καρδιολογία.
Πρέπει να εξετάσουμε από τώρα την κατάσταση με τις ελλείψεις σε ειδικότητες, γιατί από το επόμενο έτος θα είναι πλέον πολύ δύσκολη η κατάσταση. Μην ξεχνάτε ότι πρόσφατα αντιμετωπίσαμε το θέμα με την έλλειψη αναισθησιολόγων. Αυτή την περίοδο που περιμένουμε τις εκλογές, δεν θα μπορέσουν να γίνουν προσλήψεις. Υποτίθεται ότι μετά τις εκλογές, θα προχωρήσουμε πάλι σε προκηρύξεις θέσεων» -δήλωσε ο κ. Καραταπάνης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου