Το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων τέθηκε επί τάπητος στη χθεσινή (26/4) συνέντευξη Τύπου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) με θέμα «Ο καθοριστικός ρόλος του φαρμακοποιού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ)». Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Απόστολος Βαλτάς, ανέφερε ότι έχει ζητηθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) να επικαιροποιήσει και να συμπληρώσει τη λίστα με τα φάρμακα για τα οποία απαγορεύονται οι εξαγωγές, αυστηροποιώντας παράλληλα τους ελέγχους στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το σοβαρό αυτό θέμα, ο κ. Βαλτάς σημείωσε πως πρόκειται για ένα φαινόμενο που δύσκολα θα βελτιωθεί και πως ο σύλλογος λαμβάνει συνεχώς μέτρα για να μειώσει τον αντίκτυπο του προβλήματος. «Η Ευρώπη ζητά επισταμένα φθηνά φάρμακα» τόνισε και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και ότι την ίδια έλλειψη έχει ο Έλληνας με τον Γερμανό. Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνει απαγόρευση επ’ αόριστον των εξαγωγών όλων των φαρμάκων που είναι καινοτόμα και δεν είναι γενόσημα, τουλάχιστον μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. «Δεν μπορεί κάποιος να εξάγει το φάρμακο και να κινδυνεύουν ζωές εδώ … Ας φάει πρόστιμο η κυβέρνηση, αρκεί να διασφαλίσει τα φάρμακα των Ελλήνων κι ας πάει κόντρα στο ευρωπαϊκό δίκαιο», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βαλτάς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, έπρεπε να έχει βγει ήδη απαγόρευση για πάνω από 100 φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη, ενώ εξήγησε πως οι γιατροί πρέπει να ενημερώνονται όχι μόνο για τα ελλειπτικά φάρμακα, αλλά και για εκείνα που έχουν τεθεί υπό περιορισμό. Αυτή η ασυνεννοησία έχει ως αποτέλεσμα «χιλιάδες συνταγές να παραμένουν ανεκτέλεστες», εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΦΣ. «Υπάρχει πρόβλημα με όλα τα αναπνευστικά σκευάσματα», είπε και συμπλήρωσε πως υπάρχουν επίσης «ελλείψεις σε φάρμακα που μέχρι πρόσφατα κάλυπταν τις ανάγκες των ελλειπτικών φαρμάκων».
«Ο κόσμος ταλαιπωρείται και οι φαρμακοποιοί σκέφτονται πώς θα καλύψουν τις ανάγκες. Προβληματίζομαι όταν έρθει μία μάνα στον πάγκο του φαρμακείου μου και θέλει να κάνει θεραπεία με νεφελοποιητή και εγώ να μην μπορώ να βρω τα φάρμακα για να κάνει τη νεφελοποίηση το παιδί. Εκεί υπάρχουν πλέον ευθύνες και επιτέλους αυτές οι ευθύνες είναι και ποινικές. Δεν μπορεί κάποιοι να εξάγουν τα φάρμακα για το κέρδος και να μην μπορούν να κάνουν τη θεραπεία στα παιδιά τους οι γονείς» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΦΣ.
Ο κ. Βαλτάς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα των φαρμάκων υψηλού κόστους, η διακίνηση των οποίων από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες διεκδικήσεις στην επομένη κυβέρνηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν να οδηγούνται σε ταλαιπωρία ασθενείς και οι συγγενείς τους προμηθευόμενοι τα φάρμακα από ελάχιστα σημεία κρατικών δομών ανά τη χώρα, επειδή κάποιες εταιρείες επιμένουν να κερδοσκοπούν. «Η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να λύσει επιτέλους αυτό το διαχρονικό πρόβλημα. Τα φαρμακεία απέδειξαν ότι μπορούν να αποσυμφορήσουν το σύστημα για να καταργηθούν οι ουρές της ντροπής», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΦΣ και πρόσθεσε ότι ο σύλλογος βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με ειδικούς για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για τον απαράδεκτο τρόπο που λειτουργούν τα κρατικά φαρμακεία.
Σήμα κινδύνου για το φάρμακο Ozempic
Σε ό,τι αφορά τη διάθεση του Ozempic, του φαρμάκου για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που χρησιμοποιείται εκτός ένδειξης και για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, ο πρόεδρος του ΠΦΣ τόνισε ότι δεν έχουν ληφθεί ικανοποιητικά μέτρα και ζήτησε να γίνει έλεγχος ψευδούς ιατρικής γνωματεύσεων που παρακάμπτουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και που δεν τηρούνται οι εγκεκριμένες ενδείξεις χορήγησης του φαρμάκου μόνο σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
«Όλοι ομολογούν ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα συνταγογραφείται για τον έλεγχο του βάρους κάτι που δημιουργεί εμπόδιο στους ασθενείς που έχουν ανάγκη τη θεραπευτική αγωγή», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ενώ έχει διπλασιαστεί η συνταγογράφηση του φαρμάκου σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα, δεν έχουν διπλασιαστεί οι διαβητικοί με ενδείξεις χορήγησης του φαρμάκου», πρόσθεσε.
Ο ΠΦΣ ζητάει από την Πολιτεία να προβεί άμεσα στον έλεγχο για όλα τα σκευάσματα Ozempic που έχουν συνταγογραφηθεί μέχρι τώρα για να διαπιστώσει αν πράγματι τηρούνται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα. «Επιτέλους θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι προτεραιότητά μας είναι η κάλυψη των ασθενών που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και όχι οι “ανάγκες” που έχουν σχέση με το lifestyle, για το οποίο δυστυχώς συνταγογραφείται», τόνισε ο κ. Βαλτάς.
Τι αναφέρει ο ΕΟΦ
Να μην παρασύρονται από δημοσιεύματα και να αποφασίζουν για τη λήψη σκευασμάτων για την απώλεια βάρους, ειδικά εάν δεν έχουν συμβουλευτεί κάποιον ειδικό, καλεί τους καταναλωτές ο ΕΟΦ με αφορμή τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει με το συνταγογραφούμενο φάρμακο κατά του διαβήτη Ozempic.
Σε ανακοίνωσή του, ο ΕΟΦ σημειώνει ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γραφεί και κυκλοφορήσει πολλά άρθρα σχετικά με το Ozempic και στην αποτελεσματικότητά του στο αδυνάτισμα. Όπως ενημερώνει, σύμφωνα με τη φαρμακευτική νομοθεσία πρόκειται για παράνομη διαφήμιση και καλεί όλες τις ιστοσελίδες να αποσύρουν κάθε αναφορά στο συνταγογραφούμενο αυτό σκεύασμα.
Στο ίδιο πλαίσιο, καλεί τους φαρμακοποιούς να διαθέτουν το φάρμακο σύμφωνα με τον τρόπο διάθεσης, δηλαδή μόνον κατόπιν ιατρικής συνταγής. Ο ΕΟΦ επίσης ενημερώνει ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αναφορές από ορισμένες αρμόδιες αρχές στην ΕΕ για παράνομες online πωλήσεις παραποιημένων (ψευδεπίγραφων) Ozempic που έχουν εντοπιστεί στο εξωτερικό. «Συνήθως πίσω από αυτές τις πωλήσεις υπάρχουν εγκληματικές οργανώσεις» επισημαίνει.
Αριστοτέλης Παππάς
Πηγή: Reporter.gr