Αποφασισμένος να διεκδικήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τις οφειλές που έχει η ΔΕΥΑΡ απέναντί της, χρησιμοποιώντας όλα τα μέτρα είσπραξης που δίνει ο Νόμος, εμφανίσθηκε στην προχτεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Το θέμα έφερε κατά την διαδικασία της λογοδοσίας, ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Απόστολος Ασπράκης, ο οποίος ζήτησε ενημέρωση από τον κ. Χατζημάρκο λέγοντας τα εξής:
«Ενημερωνόμαστε από τα τοπικά ΜΜΕ, για ‘κακή’ διαχείριση στην ΔΕΥΑΡ και για παράνομη διαγραφή οφειλών. Την ίδια στιγμή, παρουσιάζονται οι ανάγκες υδροδότησης του νησιού, με ταυτόχρονη μεθοδική απόπειρα ‘στοχοποίησης’ της ΠΝΑι. Θα ήθελα να μας ενημερώσετε πώς συνδέεται η ΠΝΑι με την συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία και κατά πόσο έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντί της».
Γ. Χατζημάρκος: Αυτό το… φέσι δεν μπορεί να φορεθεί!!!
Απαντώντας ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος ήταν κατηγορηματικός:
«Είναι πολύ αποκαλυπτικά κάποια θέματα και πρέπει να συζητιούνται μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο. Αποκαλυπτικά, όχι ως προς κάτι ύποπτο πολιτικά, αλλά ως προς μια πραγματική κατάσταση και πρωτίστως, οικονομική. Η ΠΝΑι απέκτησε την ευθύνη διαχείρισης του Φράγματος Γαδουρά και του υδραγωγείου με Νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή το 2013. Από ό,τι μάθαμε τελείωσαν τα χρήματα του έργου και ο εργολάβος… μάλλον πτώχευσε. Κατόπιν τούτων, το υπουργείο το μετέφερε στην ΠΝΑι, χωρίς χρήματα στον κωδικό και με έναν πτωχευμένο εργολάβο. Ωστόσο, το 2016, το Φράγμα λειτούργησε ενώ ολοκληρώσαμε και το υδραγωγείο. Η τότε κυβέρνηση, βοήθησε σε αυτό καθώς έπρεπε να δούμε πώς θα διαχειριστούμε την κατάσταση. Επιπλέον, επειδή ήρθε μια απειλητική επιστολή από την Κομισιόν για ένα πρόστιμο που επεβλήθη στην Ελλάδα, προσπαθήσαμε να βρούμε λύση από κοινού με ένα κυβερνητικό επιτελείο για να το αποτρέψουμε. Δυστυχώς, το 2017 ήρθαμε αντιμέτωποι με πολλά… ψυχολογικά προβλήματα: ενώ δεν το ήθελε κανένας αυτό το έργο, όταν κατασκευάστηκε το υδραγωγείο, άρχισαν να το ζητάνε από την ΔΕΥΑΡ. Έγινε μια συνεδρίαση όπου ξεκαθαρίσαμε ότι εμείς, η ΠΝΑι, μπορούμε να σας το παραδώσουμε, υπό την προϋπόθεση να αναλάβει και την ευθύνη των 148 εκ. ευρώ απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (για να λειτουργήσει). Για να κλείσει ο φάκελος που ήταν ανοιχτός από το 1980, ήθελε υπογραφή δική μου. Εγώ μπορώ να σας παραδώσω τα κλειδιά αύριο το πρωί υπό την προϋπόθεση να αναλάβετε και την συγκεκριμένη ευθύνη. Και φυσικά, κανένας δεν ήθελε να βάλει υπογραφή σε αυτό (!). Γι’ αυτό το λειτουργήσαμε εμείς. Υπεγράφη η 1η Προγραμματική, διάρκειας 5 ετών, η οποία και έλαβε παράταση χωρίς αύξηση οικονομικού αντικειμένου. Οι πληρωμές γίνονταν με μεγάλη δυσκολία και φάνηκε, ότι ποτέ δεν ήθελε –ουσιαστικά- ούτε ο Δήμος Ρόδου, ούτε και η ΔΕΥΑΡ να πληρώνουν. Μας αντιμετώπιζαν πάντα, σαν ‘εισβολείς’ στα χωράφια τους… Τους είχαμε πει εξ αρχής ότι εμείς δεν έχουμε ανάγκη το νερό –ακόμη και όταν η Ρόδος είχε μείνει από νερό. Μιλάμε για μνημειώδεις πολιτικές συμπεριφορές…
Ποτέ δεν είχαμε κανονική οικονομική ροή, πάντως. Σήμερα που μιλάμε, 3.885.000 ευρώ έχουν βεβαιωθεί στην Δ.Ο.Υ. Ρόδου (από Νοέμβριο του 2023) και αφορούσαν μια συγκεκριμένη περίοδο, και όχι ολόκληρο το έτος. Σίγουρα μέχρι τον Μάρτιο, είναι 3.350.000 ευρώ ενώ αυτά, που είναι σε γνωστούς λογαριασμούς, είναι 7.236.000 ευρώ. Πώς μια επιχείρηση η οποία πουλάει νερό, το οποίο δεν το αγοράζει, πτωχεύει η εταιρεία που δεν πληρώνει και πτωχεύει ο προμηθευτής που έφαγε… το φέσι, νομίζω ότι ούτε σενάριο για ταινία δεν μπορεί να γίνει! Τι θα κάνουμε;
Όχι, θα σας πω τι ΔΕΝ θα κάνουμε.
Δεν θα κόψουμε ποτέ το νερό. Τελεία και παύλα. Όλα τα άλλα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης είναι πάνω στο τραπέζι –και θα παρθούν. Είναι και ποινικά κολάσιμο να μην τα διεκδικήσουμε. Εννοείται ότι θα το κάνουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους. Οφείλουμε όμως να πούμε δημόσια και ξεκάθαρα ότι ΠΟΤΕ δεν θα κόψουμε την παροχή του νερού επειδή η ΔΕΥΑΡ, μας χρωστάει λεφτά. Θα υπάρξει συνεννόηση με την νέα δημοτική αρχή Ρόδου, να δούμε και τα πλάνα τους. Δεν θέλουμε να υπονομεύσουμε την λειτουργία κανενός. Δίνουμε λύση στα προβλήματα υδροδότησης του νησιού κι από εκεί και πέρα, θέλουμε να υπάρχει κι ένας ελάχιστος σεβασμός προς την ΠΝΑι (και το φορτίο που σηκώνουν οι υπηρεσιακοί μας)».
Είπε ακόμη ότι κατά τις εκτιμήσεις που προκύπτουν από τα αποτελέσματα των μετρήσεων και ερευνών της ΠΝΑι, είναι σίγουρο ότι θα μειωθεί κι άλλο η τιμή του νερού, αφού θα μειωθεί η τιμή του ρεύματος (που θα αντικατασταθεί με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).
«Η ΔΕΥΑΡ θα ωφεληθεί από αυτά. Όπως θα ωφεληθεί και από το έργο που εκτελούμε για τη Νότια Ρόδο αφού θα μπορέσει να αποκτήσει χιλιάδες νέους καταναλωτές.
Σε κάθε περίπτωση, έχουμε κρατηθεί πολύ μακριά όλα αυτά τα χρόνια, από την συζήτηση και την κριτική για το τι γίνεται στο εσωτερικό ενός άλλου οργανισμού. Εμείς κάνουμε 12 φορές την ημέρα, έλεγχο ποιότητας στο νερό από το Φράγμα Γαδουρά και οι χημικές αναλύσεις ανεβαίνουν στο σχετικό σάιτ. Κάνουμε χημικές αναλύσεις ακόμη και για καρκινικούς δείκτες. Όμως, επειδή έχουν αυξηθεί πάρα πολύ τα κόστη διαχείρισης συν τα χημικά, και η Σύμβαση ‘τρέχει’ με ένα πολύ υψηλό ποσό (ήδη φτάσαμε στα 7,2 εκ. ευρώ ενώ προς το τέλος του έτους θα ξεπεράσει τα 10 εκ. ευρώ!).
Ε, αυτό το… φέσι δεν μπορεί να φορεθεί!!!
Θα διεκδικήσουμε τα χρήματα με όλους τους δυνατούς τρόπους που δίνει ο Νόμος…» κατέληξε ο περιφερειάρχης.