Συνεντεύξεις

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: «Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι σίγουρα θετικά»

Για τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει σήμερα στην ‘δ’, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
Αναφορικά με την ακρίβεια, επισημαίνει ότι, όχι απλώς παραμένει ως πρόβλημα αλλά γίνεται όλο και πιο έντονο εκτιμώντας πως η κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί πολύ ουσιαστικά με το κομμάτι μείωσης των τιμών και αντιμετώπισης της αισχροκέρδειας από διάφορα καρτέλ.
Σχολιάζοντας τους δασμούς που επέβαλε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ τόνισε πως προκλήθει αναστάτωση, θεωρώντας πως είναι η ώρα να φανεί στη πράξη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και να δοθεί μάχη για το καλό της Ευρώπης συνολικά.
• Να ξεκινήσουμε από τα μόνιμα μέτρα συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη δημοσιοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος ρεκόρ που κατέγραψε η ελληνική οικονομία. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Τα μέτρα είναι σίγουρα θετικά καθώς στηρίζουν πολίτες που δυσκολεύονται πολύ στην καθημερινότητά τους. Τόσο σχετικά με το κόστος ενοικίου, όσο και για τα έξοδα διαβίωσής τους οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Σε αυτές τις εποχές ακρίβειας είναι σημαντικό ότι έστω και τώρα δόθηκε μία οικονομική ανάσα σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη. Και η αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 500 εκατ. ευρώ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αναμένουμε βέβαια να δούμε και πόσο αφορά και σε ποιον βαθμό και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αυτή η αναμφίβολα θετική εξέλιξη ήρθε μετά τη δημοσιοποίηση από πλευράς Eurostat του πρωτογενούς πλεονάσματος που σύμφωνα με την κυβέρνηση έφτασε σε ύψος-ρεκόρ για το 2024. Όπως ανακοινώθηκε έφτασε τα 11,4 δισ. ευρώ και ήταν σχεδόν διπλάσιο από τον στόχο των 2,5 δισ. ευρώ.
Αυτό βέβαια σημαίνει ότι υπήρξε μία υπερφορολόγηση, ειδικά της μεσαίας τάξης. Επιστράφηκε δηλαδή στην κοινωνία ένα μόνο μέρος αυτών που πήρε η Πολιτεία όλο το 2024. Και ταυτόχρονα, με την ετήσια καταβολή των 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, φαίνεται να σταματά η συζήτηση για την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, ένα μέτρο που σίγουρα θα τόνωνε και την αγορά.
Τι δεν ακούσαμε όμως; Κάποια μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η επιστροφή ενός ενοικίου αφορά σε ενοίκια κατοικίας. Όμως και τα επαγγελματικά ενοίκια κινούνται εδώ και καιρό σε πολύ υψηλά επίπεδα. Δεν ακούσαμε να υπάρχει κάποια πρόβλεψη ελάφρυνσης και για τους επαγγελματίες που αποδεδειγμένα στενάζουν από το βάρος τόσων εξόδων. Δεν αυξάνεται το συνολικό λειτουργικό τους κόστος εξαιτίας των υψηλών ενοικίων; Δεν έχουν επωμιστεί δυσανάλογα βάρη λόγω της παρατεταμένης ακρίβειας;
Η αγορά περιμένει με αγωνία βελτιώσεις στον φορολογικό νόμο και στοχευμένα μέτρα που θα ενισχύουν την προσπάθεια βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα τους δίνουν ρεαλιστικές προοπτικές ανάπτυξης. Από το μέλλον των ΜμΕ εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό η πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
• Σε κάθε περίπτωση, πολύ ψηλά στην ατζέντα παραμένει το πρόβλημα της ακρίβειας το οποίο αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές με τις τιμές να ανεβαίνουν συνεχώς σε όλα τα προϊόντα, όπως και στην ενέργεια. Υπάρχει περιθώριο για διορθωτικές κινήσεις;
Η ακρίβεια όχι απλώς παραμένει ως πρόβλημα αλλά γίνεται όλο και πιο έντονο. Τόσο για την κοινωνία όσο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με διάφορες έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δηλώνουν ότι τα εισοδήματά τους δεν τους φτάνουν για όλο το μήνα. Και αυτό επηρεάζει συνολικά την κίνηση στην αγορά. Γιατί όταν ένας καταναλωτής δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα πάγια έξοδά του, σημαίνει ότι αδυνατεί να καταναλώσει και άλλα προϊόντα, κάτι που λειτουργεί σε βάρος των επιχειρήσεων.
Η κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί πολύ ουσιαστικά με το κομμάτι μείωσης των τιμών και αντιμετώπισης της αισχροκέρδειας από διάφορα καρτέλ. Όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση τόσο δυσχεραίνει η καθημερινότητα για τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών. Δεν υπάρχουν αντοχές στην κοινωνία και αυτό πρέπει να το λάβει υπόψιν της η κυβέρνηση και να πάρει πιο δραστικά μέτρα. Στόχος πρέπει να είναι η αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών, η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ο εξορθολογισμός της τιμής των ενοικίων μέσω της διάθεσης περισσότερων ακινήτων στην αγορά ώστε να αυξηθεί η προσφορά, η εφαρμογή μίας πιο δίκαιης φορολογικής πολιτικής και η στήριξη των ΜμΕ. Ουσιαστική ενίσχυση όμως και όχι απλώς κάποια «ασπιρίνη». Δείτε τι έγινε με την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ενώ τα τελευταία χρόνια το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε κατά 100%, η ενίσχυση που δίνεται είναι ελάχιστη. Πώς θα σταθεί σε ένα τόσο δύσκολο περιβάλλον μία ενεργοβόρα επιχείρηση;
• Η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ για τους διατλαντικούς δασμούς, έχει προκαλέσει γενικότερη αβεβαιότητα στο παγκόσμιο εμπόριο αλλά και σε συγκεκριμένους τομείς. Τι πρέπει να περιμένουμε για την οικονομία της Ελλάδας και πώς θα πρέπει να αντιδράσει η κυβέρνηση κατά την άποψή σας;
Αρκεί μία ματιά στις διακυμάνσεις των χρηματιστηρίων τον τελευταίο καιρό για να διαπιστώσει κάποιος το μέγεθος της αναστάτωσης που υπήρξε με τις δηλώσεις Τραμπ. Η πρόθεσή του να προχωρήσει στην επιβολή δασμών ουσιαστικά αλλάζει τον τρόπο διεξαγωγής του παγκόσμιου εμπορίου, τουλάχιστον όπως το γνώρισε ο πλανήτης από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έως και σήμερα.
Από τις μέχρι τώρα εξελίξεις όμως και από την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου να «παγώσει» το θέμα των δασμών στην Ε.Ε. για 90 ημέρες φάνηκε ξεκάθαρα ότι στόχος του Ντόναλντ Τραμπ ήταν εξαρχής η άσκηση πίεσης προς τις υπόλοιπες χώρες και η έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για την Αμερική.
Θεωρώ απίθανο να μην είχε υπολογίσει τις συνέπειες που θα είχαν οι Αμερικανοί καταναλωτές που θα ήταν οι πρώτοι που θα πλήττονταν από την πολιτική των υψηλών δασμών. Επίσης με τις κινήσεις του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έδειξε ότι θεωρεί ως μεγαλύτερο εμπορικό ανταγωνιστή την Κίνα.
Γεγονός όμως είναι ότι κίνδυνοι συνεχίζουν να υφίστανται για την παγκόσμια οικονομία και κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον καθώς έχει αποδειχθεί το πόσο απρόβλεπτος μπορεί να γίνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Από τις εξελίξεις θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό και η πορεία της δικής μας οικονομίας. Η εμπορική μας σχέση με τις ΗΠΑ δεν είναι τόσο μεγάλη καθώς κατευθύνονται προς την αμερικανική αγορά προϊόντα κυρίως από τον πρωτογενή τομέα. Όμως έχουμε στενή εμπορική σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Οπότε αν αυτές βρεθούν σε δύσκολη θέση, μοιραία θα επηρεαστεί και η δική μας οικονομία.
Η Ε.Ε. θα πρέπει λοιπόν να εκμεταλλευθεί αυτό το διάστημα του «παγώματος» των δασμών για να διαπραγματευθεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο έτσι ώστε να ασκηθεί μία ενιαία πολιτική. Αν κάθε κράτος – μέλος οδηγηθεί σε κατά μόνας διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα για πολύ μεγάλα προβλήματα που μπορεί να βρει απέναντι της η ευρωπαϊκή οικονομία. Είναι ώρα να φανεί στη πράξη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και να δοθεί μάχη για το καλό της Ευρώπης συνολικά. Η Ε.Ε. πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να διασφαλίσει την ενότητα στους κόλπους της. Αυτό που κάποτε αναφέραμε ως «η Ευρώπη των λαών» είναι απόλυτη ανάγκη να αποδειχθεί και στη πράξη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου