Με μερίδιο 4,9% η Ελλάδα είναι η 4η πιο δημοφιλής επιλογή στα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια αυτή την άνοιξη και το καλοκαίρι, σύμφωνα με την κυλιόμενη έρευνα για τις προθέσεις των Ευρωπαίων ταξιδιωτών «Monitoring Sentiment for Intra-European Travel» Wave 21, που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC).
Πρώτη επιλογή για τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες το 2025 είναι η Ισπανία με μερίδιο 6,5% και ακολουθούν η Ιταλία (6%) και η Γαλλία (5,9%).
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η Ελλάδα προσελκύει το ενδιαφέρον για επίσκεψη από τις αρχές της Άνοιξης μέχρι το τέλος τους καλοκαιριού του 2025: του 7% των ταξιδιωτών τόσο από το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και από την Πολωνία (πρώτη επιλογή), του 6% των Ιταλών, από 5% των ταξιδιωτών από Αυστρία. Γαλλία και Ισπανία και το 4% των Γερμανών.
Τα χαρακτηριστικά των Ευρωπαίων, που θέλουν να έρθουν για διακοπές στη χώρα μας φέτος: το 67% έχει επισκεφθεί την Ελλάδα στο παρελθόν, το 12% θα ξανάρθει φέτος και το 21% είναι νέοι επισκέπτες.
Οι διακοπές ήλιου και θάλασσας είναι ο βασικός λόγος επίσκεψης στη χώρα μας για το 11% των Ευρωπαίων ταξιδιωτών, που επιλέγουν αυτό το είδος διακοπών. Με το ποσοστό αυτό η χώρα μας είναι δεύτερη επιλογή για ήλιο και θάλασσα, πίσω από την πρώτη Ισπανία (16%).
Το προϊόν αυτό είναι εξαιρετικά δημοφιλές για τους άνω των 55 ετών. Η διάρκεια διαμονής είναι από 7 έως 9 ημέρες και οι προϋπολογισμοί του ταξιδιού κυμαίνονται από 500 έως 1.000 ευρώ.
Τα βασικά ευρήματα της έρευνας «Monitoring Sentiment for Intra-European Travel» Wave 21, είναι:
Μεγαλύτερη διάρκεια και υψηλότερο budget στα ταξίδια του 2025
Οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες προγραμματίζουν φέτος την άνοιξη και το καλοκαίρι διακοπές μεγαλύτερης διάρκειας και υψηλότερου προϋπολογισμού, παρόλο που η συνολική πρόθεση για ταξίδια εμφανίζει μικρή κάμψη. Το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι σκοπεύουν να ταξιδέψουν μειώθηκε κατά 3% σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας το 72%.
Πιο αναλυτικά, το 30% των Ευρωπαίων σχεδιάζει να ξοδέψει μεταξύ 1.501 και 2.500 ευρώ ανά ταξίδι, ενώ το 17% σκοπεύει να δαπανήσει πάνω από 2.500 ευρώ.
Η Νότια Ευρώπη χάνει έδαφος – Ενισχύεται η Ανατολική Ευρώπη
Παρότι οι προορισμοί της Μεσογείου εξακολουθούν να προσελκύουν μεγάλο ενδιαφέρον, το ποσοστό των ταξιδιωτών που τους επιλέγουν σημειώνει πτώση 8% σε ετήσια βάση. Αντίθετα, αυξάνεται η δημοτικότητα περιοχών της Ανατολικής Ευρώπης, με άνοδο 3%.
Οι χώρες με τη μεγαλύτερη πρόθεση για ταξίδια είναι η Πολωνία (80%), το Ηνωμένο Βασίλειο (79%), η Ολλανδία (75%), η Ισπανία (75%) και η Ιταλία (73%). Στον αντίποδα, οι Γάλλοι (65%), οι Βέλγοι (68%), οι Αυστριακοί (69%), οι Ελβετοί (69%) και οι Γερμανοί (70%) εμφανίζονται λιγότερο πρόθυμοι να ταξιδέψουν.
Ταξίδι: Προτεραιότητα στις προσωπικές δαπάνες των Ευρωπαίων
Παρά την ελαφριά μείωση της πρόθεσης για ταξίδια, οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να επενδύουν στις εμπειρίες τους. Από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2025, το 27% προγραμματίζει να πραγματοποιήσει τρία ή περισσότερα ταξίδια – σημειώνοντας αύξηση 6% σε σχέση με πέρυσι. Επίσης, το 42% σκοπεύει να μείνει για 7 έως 12 νύχτες, ποσοστό αυξημένο κατά 11%.
Τα οικονομικά εμπόδια υποχωρούν σταδιακά: οι ανησυχίες για αύξηση του κόστους λόγω πληθωρισμού μειώθηκαν από το 23% στο 17%, ενώ οι προσωπικές οικονομικές ανησυχίες υποχώρησαν στο 14%.
Στις δαπάνες, πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η διαμονή (27%), ακολουθούμενη από τη γαστρονομία (20%) και τις δραστηριότητες στον προορισμό (16%). Οι νεότεροι (18-24 ετών) επενδύουν περισσότερο σε αγορές (15%) και πολυτελείς εμπειρίες (11%), ενώ οι άνω των 55 δίνουν έμφαση στην άνεση, ξοδεύοντας περισσότερο για διαμονή (33%) και φαγητό (24%).
Αύξηση ενδιαφέροντος για εναλλακτικούς προορισμούς
Η Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη εξακολουθεί να αποτελεί βασική επιλογή, προσελκύοντας το 41% των Ευρωπαίων ταξιδιωτών για το 2025. Ωστόσο, αυξάνεται η διάθεση για εξερεύνηση λιγότερο προβεβλημένων περιοχών, με χώρες όπως η Αυστρία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Αλβανία, το Βέλγιο και η Βουλγαρία να σημειώνουν μικρή άνοδο στη ζήτηση (+1% η καθεμία).
Επιπλέον, το 35% των ταξιδιωτών προτιμά λιγότερο δημοφιλείς περιοχές, ενώ το 13% αναζητά εντελώς εκτός πεπατημένης τοποθεσίες. Οι ταξιδιώτες αυτής της κατηγορίας τείνουν να παραμένουν περισσότερο (38% για ταξίδια άνω των 10 ημερών) και να ξοδεύουν περισσότερα, με σημαντικό ποσοστό να προϋπολογίζει πάνω από 2.500 ευρώ ανά ταξίδι.
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις ταξιδιωτικές επιλογές
Η κλιματική συνείδηση κερδίζει έδαφος μεταξύ των Ευρωπαίων ταξιδιωτών. Το 81% δηλώνει ότι η μεταβολή του κλίματος επηρεάζει τον τρόπο που σχεδιάζει τα ταξίδια του – αύξηση 7% σε σχέση με πέρυσι.
Συγκεκριμένα, το 17% παρακολουθεί πιο στενά τις καιρικές συνθήκες, το 15% επιλέγει περιοχές με ηπιότερο κλίμα και το 14% αποφεύγει προορισμούς με ακραία ζέστη. Η αυξημένη αυτή περιβαλλοντική ευαισθησία ενδέχεται να συνδέεται και με την αυξανόμενη προτίμηση για πιο δροσερούς ή εναλλακτικούς προορισμούς κατά τους θερμότερους μήνες.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας ο Miguel Sanz, Πρόεδρος της ETC, δήλωσε:
«Αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τη δυναμικότητα της ζήτησης για ταξίδια στην Ευρώπη. Παρά τις συνεχιζόμενες παγκόσμιες αβεβαιότητες, οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα σε ουσιαστικές ταξιδιωτικές εμπειρίες. Η ισχυρή τους αυτοπεποίθηση – όπως αποτυπώνεται σε μεγαλύτερης διάρκειας διαμονές, αυξημένες δαπάνες και προθυμία για εξερεύνηση πιο μακρινών προορισμών- υποδηλώνει μια έντονη επιθυμία να επανασυνδεθούν με προορισμούς και πολιτισμούς σε όλη την ήπειρο. Αυτό αποτελεί μια πολύτιμη ευκαιρία για τους προορισμούς και τις επιχειρήσεις να διαχειριστούν καλύτερα τις ροές επισκεπτών και να επεκτείνουν τα οφέλη του τουρισμού πέρα από τα παραδοσιακά σημεία αιχμής.»
Πηγή: tornosnews.gr