«Βρισκόμαστε κοντά σε μία συμφωνία» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την σύσκεψη 2 και πλέον ωρών που είχε στο κτήριο του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της ομάδας διαπραγμάτευσης.
Στις δηλώσεις του που έγιναν έχοντας στο πλευρό του τον ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι “χρειάζεται αποφασιστικότητα και ψυχραιμία”, κάνοντας λόγο για διαφορετικές απόψεις ανάμεσα σε θεσμούς – χώρες, αλλά και για σκοπιμότητες εντός κρατών.
Απεύθυνε μάλιστα προειδοποίηση για πιέσεις που μπορεί να δημιουργήσουν ψευδή εικόνα κινδύνου αυτό το διάστημα. Διαβεβαίωσε επίσης ότι πληρώνονται σήμερα και αύριο μισθοί συντάξεις, ενώ είναι διασφαλισμένες οι καταθέσεις.
Αναλυτικά ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, έχουμε κάνει πολλά βήματα, βρισκόμαστε κοντά σε μία συμφωνία». Επισήμανε ότι «αυτή η συμφωνία θα είναι θετική για την οικονομία θα αναδιανέμει βάρη και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να πούμε πιο πολλά στοιχεία».
Σύστησε ότι χρειάζεται «αποφασιστικότητα και ψυχραιμία, γιατί δεν είμαστε μόνοι μας, αλλά υπάρχουν 3 διαφορετικοί θεσμοί και χώρες με πολλές απόψεις και «εντός των κρατών υπάρχουν διάφορες σκοπιμότητες».
Έτσι, έκανε σαφές ότι «το τελευταίο διάστημα μπορεί να υπάρξουν πιέσεις που μπορεί να δημιουργήσουν ψευδή εικόνα κινδύνου».
Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται «έχοντας διασφαλίσει τις συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας για την οικονομία».
Διαβεβαίωσε ότι σήμερα και αύριο πληρώνονται κανονικά μισθοί και συντάξεις, ενώ εδώ και μήνες κάποιοι διαβεβαιώνουν διαρκώς ότι καταρρέει η οικονομία, είπε.
Η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά, είπε η διαδικασία λήψης αποφάσεων συλλογική αλλά η τελική ευθύνη είναι του πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου.
Ηταν αισιόδοξος ότι «σύντομα θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα». Αλλά κάλεσε όλους «να κλείσουν τα αυτιά τους στις Κασσάνδρες που κινδυνολογούν, δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος ούτε στους μισθούς και στις συνάξεις ούτε στις καταθέσεις.. Χρειάζεται όμως ψυχραιμία στην τελική ευθεία, κατέληξε αρνούμενος να δεχθεί ερωτήσεις.
Αυτά περιλαμβάνει η συμφωνία που ξεκινά να γράφεται στο BG
Όπως μετέδωσε και νωρίτερα το Capital.gr, το λάκτισμα του αφέτη για την εκκίνηση της συγγραφής της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών δίνεται σήμερα στο Brussels Group, σύμφωνα με κύκλους της Κυβέρνησης.
Σε ανεπίσημο σημείωμά του με το οποίο το Μαξίμου ενημερώνει για το τι θα περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της συμφωνίας, αναφέρεται ότι διαρκής θα είναι η επικοινωνία του Πρωθυπουργού με ηγέτες προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, παραπέμποντας στα όσα συμφωνήθηκαν στη Ρίγα, κατά την τριμερή συνάντηση Τσίπρα – Merkel και Holland.
“Οι θεσμοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους”
Παρά ταύτα κύκλοι, το Μαξίμου, επισημαίνουν ότι: “Παραμένει το πρόβλημα με τη διαφορετική στάση ανάμεσα στους θεσμούς. Αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία τoυ ΔΝΤ τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία. Είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση μεταξύ των θεσμών, όταν οι μεν Ευρωπαίοι [Κομισιόν και ΕΚΤ] ζητούν μια γρήγορη ως το τέλος Μαΐου συμφωνία, το δε ΔΝΤ, μέσω αξιωματούχων του, σημειώνει ότι “θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση, όχι μια γρήγορη και πρόχειρη δουλειά”.
Κατόπιν τούτου, τονίζουν πως: “Η κυβέρνηση έχει κάνει το χρέος της, έδειξε εμπράκτως ότι θέλει ρεαλιστική συμφωνία. Ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα”.
Ίδιοι κύκλοι, επιχειρώντας να εμφανιστούν καθησυχαστικοί σχετικά με σενάρια ραγδαίων εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα, υπογραμμίζουν ότι: “Οι καταθέσεις και η τραπεζική λειτουργία είναι διασφαλισμένες, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε καμιά αύξηση του ELA, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων. Είναι φανερό ότι μέχρι τέλους κάποιοι θα παίζουν παιχνίδια με στόχο την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση”.
To πλαίσιο της συμφωνίας
Το πλαίσιο της συμφωνίας θα προβλέπει, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου:
α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.
β. Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.
γ. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.
δ. Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.
Σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως “θα υπάρξει μεταρρύθμιση, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις [χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα] και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία.”.
capital.gr