Ξεκινούν σήμερα στο Brussels Group, οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας (Staff Level Agreement), μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμικών εταίρων, ενώ ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με ηγέτες ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Αυτή, άλλωστε, ήταν και η πρόσφατη συμφωνία στη Ρίγα της Λετονίας, αναφέρουν οι ίδιες πηγές και επισημαίνουν ότι οι καταθέσεις και η τραπεζική λειτουργία είναι διασφαλισμένες, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε καμιά αύξηση του ELA, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων. Είναι φανερό, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ότι μέχρι τέλους κάποιοι θα παίζουν παιχνίδια με στόχο την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση.
Το πλαίσιο της συμφωνίας θα προβλέπει:
α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.
β. Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.
γ. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.
δ. Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.
Στο συνταξιοδοτικό θα υπάρξει μεταρρύθμιση, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα) και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία. Η ελληνική κυβέρνηση, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και διαβεβιάνει ότι “δεν προτίθεται να κόψει συντάξεις”.
Ωστόσο, επισημαίνουν από την κυβέρνηση παραμένει το πρόβλημα με τη διαφορετική στάση ανάμεσα στους θεσμούς. Αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία τoυ ΔΝΤ τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία, υπογραμμίζουν οι κύκλοι της κυβέρνησης . Σημειώνουν επίσης ότι είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση μεταξύ των θεσμών, όταν οι μεν Ευρωπαίοι (Κομισιόν και ΕΚΤ) ζητούν μια γρήγορη ως το τέλος Μαΐου συμφωνία, το δε ΔΝΤ, μέσω αξιωματούχων του, σημειώνει ότι “θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση, όχι μια γρήγορη και πρόχειρη δουλειά”.
Καταλήγοντας οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι “η κυβέρνηση έχει κάνει το χρέος της, έδειξε εμπράκτως ότι θέλει ρεαλιστική συμφωνία και ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα”.
ΑΠΕ-ΜΠΕ