Ειδήσεις

Ρίχνει το γάντι στους δελφίνους ο Αντώνης Σαμαράς

Με δημόσιες παρεμβάσεις του, αλλά και με σχετικές διαρροές από το περιβάλλον του, ο Αντώνης Σαμαράς ανεβάζει τους τόνους απέναντι στους αμφισβητίες του στο εσωτερικό της Ν.Δ., στέλνοντάς τους αυστηρά μηνύματα και θέτοντάς τους «προ των ευθυνών τους».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αποφασίσει να αλλάξει τακτική σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, απαντώντας στους δελφίνους που σε κάθε ευκαιρία του ασκούν σκληρή κριτική με το ίδιο νόμισμα.

Δεν είναι τυχαία η αναφορά του στην προσυνδιάσκεψη της Κρήτης, που αποτυπώνει και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί από εδώ και πέρα, σε κάποιους, ακόμα και μέσα από την παράταξη, οι οποίοι «ακόμα και τώρα τη χτυπούν». Τους εγκάλεσε μάλιστα για «δωράκια που κάνουν στο ΣΥΡΙΖΑ», τα οποία όμως «δεν συγχωρεί κανένας από εμάς».

Με προφανή την ανάγκη πολιτικής επιβίωσής του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιλέγει από τη μέχρι τώρα θέση άμυνας να περάσει στην αντεπίθεση και να επιχειρεί να εκθέσει ενώπιον των ψηφοφόρων όσους «κινούνται με μικροκομματικά κριτήρια και με γνώμονα το προσωπικό τους όφελος».

Είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, η πλέον ενδεδειγμένη μέθοδος για να αντιμετωπιστεί η εσωστρέφεια που ταλανίζει το κόμμα από τις εκλογές και μετά, με φόντο και την επικείμενη συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών.

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Δεν μπορεί ο καθένας να κινείται βάσει του εγώ του. Πρέπει αυτό το αστείο να σταματήσει, τη στιγμή μάλιστα που η κατάσταση για τη χώρα είναι τόσο κρίσιμη», έλεγε χθες στενός συνεργάτης του.

Το ερώτημα που τίθεται είναι μέχρι πού μπορεί να φτάσει αυτή η υπόγεια αντιπαράθεση, τη στιγμή μάλιστα που αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές δεν δείχνουν να αλλάζουν τη στάση τους, επιμένοντας στην ανάγκη διεξαγωγής συνεδρίου, επαναπροσδιορισμού της ιδεολογίας της παράταξης βάσει της ιδρυτικής της διακήρυξης και αλλαγών παντού.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που εκφράζουν το φόβο μήπως επαναληφθούν σκηνές όπως του Φεβρουαρίου του 2012, κατά την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου, όταν ο κ. Σαμαράς προχώρησε στη διαγραφή 21 βουλευτών που αρνήθηκαν να αποφανθούν θετικά.

Διαρθρωτικές αλλαγές

Στο παρελθόν, και συγκεκριμένα στο 2010, παρέπεμψε εξάλλου και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μιλώντας σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, εκτίμησε ότι «εάν η Ν.Δ. πίεζε από τότε να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, θα είχαμε βγει από τα μνημόνια 2,5 χρόνια μετά». Σαφείς οι αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και οι προτροπές της πρώην υπουργού για τα επόμενα βήματα: «Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κεντροδεξιά με τα βασικά χαρακτηριστικά της ιδεολογικής πλατφόρμας της Χαλκιδικής».

Από την αδελφή του διαφοροποιήθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε ένα 24ωρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά την προχθεσινή δήλωσή του ότι «η Ν.Δ. δεν πρόκειται να γίνει ΠΑΣΟΚ» (κάτι που δεν έχει αποκλείσει η Ντόρα Μπακογιάννη), χθες ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη διαφωνία του όσον αφορά τον κίνδυνο του capital control για τον οποίο είχε προειδοποιήσει η πρώην υπουργός.

«Η Ν.Δ. οφείλει να βρει ξανά αφήγημα», υποστήριξε ο Βασίλης Κικίλιας, ενώ ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, επίσης από την εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, επιτέθηκε στη σημερινή ηγεσία της Ν.Δ.

Στο μεταξύ, φούντωσαν και πάλι οι φήμες περί μεταγραφής στο γαλάζιο στρατόπεδο δύο στελεχών του ΠΑΣΟΚ, του πρώην υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του πρώην Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού. Και οι δύο, πάντως, διέψευσαν κατηγορηματικά κάτι τέτοιο, κάνοντας λόγο για αποκυήματα φαντασίας.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου