Σταδιακή μείωση που φτάνει έως και το 30% παρουσιάζει η κτηνοτροφική παραγωγή (ζωικό κεφάλαιο) στα Δωδεκάνησα, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να σημειώνονται στα χοιρινά και στα αιγοπρόβατα. Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής κ. Οικονομίδης, η μείωση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για να στραφούν σε αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα οι Δωδεκανήσιοι, καθώς προτιμούν τον τουρισμό ή άλλες δραστηριότητες.
«Τα τελευταία 15 χρόνια, η κτηνοτροφική παραγωγή στα Δωδεκάνησα παρουσιάζει πτώση. Συγκεκριμένα, στα βοοειδή φτάνει το 25%, στα χοιρινά το 30% και στα αιγοπρόβατα από 20-30%. Μόνον η πτηνοτροφία έχει μείνει σταθερή, διότι υπάρχει αρκετή ζήτηση».
Αυξητικές τάσεις καταγράφει η παραγωγή μελιού και τυριού ενώ πρόσφατα εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και για την παραγωγή σαλιγκαριών.
Παράλληλα, σταθερή εμφανίζεται η παραγωγή σε ψάρια (με ιχθυοκαλλιέργειες) ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει ο κλάδος των εγκαταστάσεων της πρώτης μεταποίησης σε όλα τα νησιά της περιοχής μας.
«Τα τελευταία 10 χρόνια παρουσιάζεται αύξηση σε εγκαταστάσεις της πρώτης μεταποίησης. Σε επιχειρήσεις τυποποιητηρίων κρέατος, γαλακτοβιομηχανίες, μέλι και τυροκομεία. Τα πτηνοσφαγεία, προϊόντα και συσκευαστήρια αβγού παραμένουν σταθερά ενώ ανοδικές τάσεις σε αυτό τον τομέα έχουν τα αλιευτικά προϊόντα, οι ιχθυοκαλλιέργειες και τα συσκευαστήρια αλιευμάτων», λέει ο κ. Οικονομίδης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής για το 2015 καταγράφτηκαν:
* ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ
Για την Ρόδο=589 εκτροφές / Σύνολο: 48.470
Για τα Δωδεκάνησα (όλα τα νησιά)=2.279 εκτροφές / Σύνολο 208.598
* ΧΟΙΡΟΙ
Για την Ρόδο=128 εκτροφές / Σύνολο: 1.132
Για τα Δωδεκάνησα (όλα τα νησιά)=293 εκτροφές / Σύνολο 3.514
* ΒΟΟΕΙΔΗ
Για την Ρόδο=205 εκτροφές / Σύνολο: 1.075
Για τα Δωδεκάνησα (όλα τα νησιά)=881 εκτροφές / Σύνολο 7.955
* ΩΟΠΑΡΑΓΩΓΗ
Για την Ρόδο=6 εκτροφές / Σύνολο: 105.000
Για τα Δωδεκάνησα (όλα τα νησιά)=13 εκτροφές / Σύνολο 213.000
* ΚΡΕΟΠΑΡΑΓΩΓΗ
Για την Ρόδο=2 εκτροφές / Σύνολο: 38.000
Για τα Δωδεκάνησα (όλα τα νησιά)=6 εκτροφές / Σύνολο 92.000
Συνεπώς, τα Δωδεκάνησα δεν έχουν επαρκή παραγωγή για να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού τους, ο οποίος αυξάνεται κατακόρυφα τους καλοκαιρινούς μήνες. Γι’ αυτό στρέφονται στις εισαγωγές πολλών (είτε από την υπόλοιπη Ελλάδα, είτε από το εξωτερικό).
Μετά την Ρόδο, τα νησιά με τα μεγαλύτερα ποσοστά σε ζωικό κεφάλαιο είναι η Κως, η Κάλυμνος, η Λέρος, η Κάρπαθος και η Σύμη.
Σε ιχθυοκαλιέργειες, αλιεύματα και αλιευτικά σκάφη πρωταθλήτρια είναι η Σύμη και ακολουθούν η Κάλυμνος, η Λέρος και η Ρόδος.
https://www.dimokratiki.gr/27-05-2016/stadiaki-miosi-parousiazi-sta-dodnisa-zoiko-vasilio/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.