Ρεπορτάζ

Καθαριότητα και έλλειψη νερού ψηλά στην ατζέντα του δημοτικού συμβουλίου

Ψηλά στην ατζέντα του δημοτικού συμβουλίου παρέμεινε η καθαριότητα και το ζήτημα της επάρκειας νερού.
Ενημερώνοντας το Σώμα σχετικά με τις εξελίξεις στην Καθαριότητα, ο αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Παλαιολόγος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την θετική εισήγηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου: «Κανονικά θα πρέπει να εγκατασταθεί ο εργολάβος μέχρι στις 27 Ιουνίου. Ήδη η κοινοπραξία έχει ξεκινήσει και βοηθάει στο κομμάτι της αποκομιδής –κυρίως στα τουριστικές περιοχές- ενώ περιλαμβάνει και την σάρωση. Παράλληλα, ένα μέρος του έργου έχει να κάνει με την λειτουργία του ΚΔΑΥ σε συνδυασμό με την σύμβαση που έχουμε υπογράψει με την εταιρεία η οποία έχει στείλει 1.500 κάδους ενώ περιμένουμε και τα τρία απορριμματοφόρα που θα συλλέγουν ανακυκλώσιμα υλικά. Στόχος μας είναι να επεκταθούμε σε όλο το νησί ξεκινώντας από το βόρειο τρίγωνο και μετά στο υπόλοιπο, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Να σας ενημερώσω ότι όσον αφορά το κομμάτι του leasingπεριμένουμε πέντε  ακόμη απορριμματοφόρα και ένα σάρωθρο έως τις αρχές Ιουλίου, ώστε να συμβάλουν στο έργο της Καθαριότητας», δήλωσε ο αντ/ρχος, ευχαριστώντας ταυτόχρονα όλους όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια και προετοιμασία του έργου.
 Ο Αλέξανδρος Μανωλάκης
Με την σειρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης, ενημέρωσε το Σώμα για την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον περιφερειάρχη και τις υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου για το θέμα του νερού, λέγοντας: «Θεωρώ ότι η συνάντηση αυτή είχε αποτέλεσμα διότι αμέσως μετά ξεκίνησε και ο καθαρισμός του αγωγού που θα υδροδοτήσει την πόλη, ενώ υπήρξε δέσμευση ότι θα αναζητηθούν και άλλες πηγές χρηματοδότησης για κάποιες άλλες μελέτες και έργα. Το τελευταίο διάστημα έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση στο βόρειο τρίγωνο του νησιού και οι στάθμες του νερού είναι σε ικανοποιητικό βαθμό –πράγμα που μας κάνει αισιόδοξους για το ό,τι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες μέχρι να επαναλειτουργήσει το Φράγμα Γαδουρά. Περιμένουμε την δημοπράτηση του έργου στα Κολύμπια –είναι έτοιμη η μελέτη- ενώ ακολουθεί και ένα έργο για τα Στεγνά. Προβλήματα επιμέρους υπάρχουν συνεχώς, λόγω τεχνικών θεμάτων και βλαβών αλλά προσπαθούμε και τα λύνουμε».
Πάντως ο δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι, η ΔΕΥΑΡ δεν πρόκειται να προχωρήσει στην αύξηση της τιμής του νερού στο βόρειο τρίγωνο επειδή θα υδροδοτείται από το Φράγμα Γαδουρά. «Είναι αδήριτη ανάγκη να γίνουν όλα τα έργα για να εξασφαλιστεί η επάρκεια νερού στο νησί. Θα γίνουν παρεμβάσεις και για την κοινωνική πολιτική στο νερό –όπως πολύτεκνους, τρίτεκνους κ.λπ.» ανέφερε.
Ο Γιώργος Πόκκιας
Στην τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα κ. Γιώργος Πόκκιας μίλησε για το ζήτημα με τους δασικούς χάρτες που έχει αναστατώσει τους δημότες: «Η καταγραφή γίνεται ανεξαρτήτως της ιδιοκτησίας. Συντάσσονται δασικοί χάρτες και δεν λαμβάνεται υπόψη εάν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει Κτηματολόγιο σε Ρόδο, Κω και Λέρο, κάποιοι νομίζουν ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα αλλά εάν μετά τις 12 Ιουνίου δεν έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις, θα υπάρξει πρόβλημα. Βλέπω ότι οι πολίτες δεν το έχουν αντιληφθεί, ενώ το ίδιο προκύπτει και με την δημοτική και εκκλησιαστική περιουσία. Πρέπει οι πολίτες να προχωρήσουν σε αντιρρήσεις μέχρι τις 13 Ιουνίου γιατί αλλιώς δεν θα μπορούν να κάνουν ούτε ένσταση» είπε, επαναλαμβάνοντας πως πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Ο κ. Πόκκιας είπε ότι ο Δήμος Ρόδου θα προσπαθήσει να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την περιουσία του.
 Ο Γιώργος Υψηλάντης
Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του επικεφαλής της ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργου Υψηλάντη ο οποίος αναφέρθηκε στα τρομοκρατικά χτυπήματα λέγοντας πως «είναι χτυπήματα κατά της Δημοκρατίας».
Για την Καθαριότητα είπε: «Διατηρούμε επιφυλάξεις για την εξέλιξη της απόφασης της δημοτικής αρχής και παρακολουθούμε το θέμα» ενώ ευχήθηκε τα καλύτερα στο έργο του κ. Μανωλάκη, αφού όπως είπε: «Η ΔΕΥΑΡ πρέπει να προσανατολιστεί προς την υλοποίηση έργων που λύνουν προβλήματα επείγοντα και καυτά. Όμως πρέπει να ιεραρχήσετε τα έργα και να δώσετε προτεραιότητα στο Φράγμα».
Ο κ. Υψηλάντης αναφέρθηκε στην πολύ κακή εικόνα κατάληψης κοινοχρήστων χώρων με διάφορα αντικείμενα, όπως καρέκλες, καφάσια, τάπες κ.λπ. με συνέπεια να δημιουργούνται και άλλα νοσηρά φαινόμενα. «Αυτά δεν υπάρχουν μόνον σε γειτονιές αλλά και στο κέντρο της πόλης», όπως τόνισε.
 Ο Τάκης Πότσος
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση, αναφέρθηκε στο ζήτημα με τους συμβασιούχους το οποίο συνέδεσε με τις εξελίξεις στην Καθαριότητα: «Θα έπρεπε να είναι από τα πρώτα ζητήματα στην ατζέντα της δημοτικής αρχής» είπε, ζητώντας να νομιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι και να στηριχθούν. Παράλληλα ζήτησε το θέμα να συζητηθεί άμεσα στην ΚΕΔΕ και στην συνέχεια να κατατεθεί σχετική τροπολογία στην Βουλή.
Επίσης ο κ. Πότσος, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι, το νερό και στην περιοχή μας θα ιδιωτικοποιηθεί μετά την ανάθεση της διαχείρισης του Φράγματος Γαδουρά σε ιδιώτη, ενώ αναφέρθηκε στο ζήτημα της τουριστικής πολιτικής υπό την έννοια ότι πολλοί εργαζόμενοι προσελήφθησαν μόλις τώρα για τέσσερις μήνες και με μικρότερο επίδομα ανεργίας.
Ο κ. Γιάννης Γιαννακάκης και είπε: «Κανονικά η Ρόδος θέλει δύο δημάρχους –ο ένας να ασχολείται με δημόσιες σχέσεις και ο άλλος να ασχολείται με την καθημερινότητα» και μίλησε για το θέμα του νερού, λέγοντας πως χρειάζεται εγρήγορση.
Σε σύντομη ενημέρωση προέβησαν ακόμη οι κ.κ. Γιάννης Κούρτης (για τις επιτροπές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης), Βασιλική Ξεπαπαδάκη (για το Κέντρο Κοινότητας που εγκαινιάζεται σήμερα) και Βασίλης Ψυλλάκης (για τις γαλάζιες σημαίες).
 Ο Φώτης Χατζηδιάκος
Απαντώντας ο δήμαρχος συνολικά, ξεκίνησε από την επισήμανση του κ. Γιαννακάκη, λέγοντας: «Ο Καλλικρατικός Δήμος κανονικά χρειάζεται 10 δημάρχους!» και μίλησε για μια σειρά από παρεμβάσεις που έγιναν όπως η τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών στην Δενδρινού και ο καθαρισμός των πάρκων. Αναφέρθηκε ακόμη, στην υποστελέχωση των υπηρεσιών (π.χ. Υπηρεσία Πρασίνου) ενώ για την Καθαριότητα είπε: «Μακάρι να λειτουργούσε η πρώην ΔΕΚΡ. Ωστόσο ο Δήμος δεν μπορεί να λειτουργήσει με τις δυνάμεις που έχει. Ξέρετε ότι οι καθυστερήσεις έγιναν λόγω του ό,τι δεν εγκρίθηκε ο διαγωνισμός από πέρσι» και έκανε σύντομη αναδρομή στο παρελθόν. Πάντως δεν παρέλειψε να κάνει για πολλοστή φορά αναφορά στην έλλειψη πόρων και στην απώλεια του ΔΗΦΟΔΩ.
Απαντώντας στον κ. Καρίκη για την Νέα Αγορά, είπε: «Αυτή η δημοτική αρχή δεν κάνει διακρίσεις! Ζήτησα και μου έφεραν όλα τα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής και σας λέω ότι ήταν να ξεκινήσουν από τον περασμένο Οκτώβριο. Πρέπει να γίνει επιτέλους και η αξιοποίηση της Νέας Αγοράς. Μην ξεχνάτε ότι απορρίφθηκαν και από το ΣτΕ τα ασφαλιστικά μέτρα. Το κριτήριο είναι ποιος χρωστάει τα πιο πολλά και ξεκινάμε από εκεί. Δεν μπορούμε να μην τα εκτελέσουμε. Αν μείνουν ανεκτέλεστα θα κάνω παράβαση καθήκοντος και απιστία».
Να σημειωθεί ότι παρών στην αρχή της συνεδρίασης ήταν και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Κόκκινος ο οποίος προέβη σε σύντομη ενημέρωση σχετικά με θέματα πολιτικής προστασίας ενώ αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα ύπαρξης της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ.
Ενημέρωση ζήτησε ο αντιπρόεδρος του δ.σ. κ. Σάκης Στάγκας, για τα έργα που αφορούν το Κολυμβητήριο και την Πλατεία της Ιαλυσού και ρώτησε εάν έχει περιέλθει στην αντίληψη των υπηρεσιών της δημοτικής αρχής, το γεγονός πως κάποιοι επιχειρηματίες στην Κοιλάδα των Πεταλούδων, οφείλουν μεγάλα ποσά. Ο δήμαρχος απάντησε ότι έχει ήδη υπογράψει σχετική απόφαση για τις εξώσεις, ενώ για τα έργα είπε ότι προχωρούν οι μελέτες. Μάλιστα για τα ανείσπρακτα είπε ότι βρίσκεται εν αναμονή της ψήφισης του Νόμου.
Για τον ΠΡΟΤΟΥΡ επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις (για το προχθεσινό φιάσκο που αναβλήθηκε η συνεδρίαση) και είπε ότι θα επαναληφθεί την επόμενη εβδομάδα. «Έγινε μία παρεξήγηση και δεν πήραν όλοι την πρόσκληση….» ανέφερε.

 Το θέμα για την ΔΕΔΔΗΕ
Να σημειωθεί ότι στην συνεδρίαση συζητήθηκε και το θέμα για το πόρισμα της Διαπαραταξιακής Επιτροπής Εξέτασης εναλλακτικών προτάσεων για την εγκατάσταση από τη ΔΕΔΔΗΕ νέου κέντρου διανομής ρεύματος στη περιοχή Αγ. Νικολάου, το οποίο εισηγήθηκε ο πρόεδρος του δ.σ. κ. Βαγγέλης Μανδρακός. Όταν ανέφερε ότι αποφασίστηκε η μη συνέχιση λειτουργίας της Επιτροπής αυτής, ο δήμαρχος εξέφρασε αντιρρήσεις, λέγοντας: «Η Επιτροπή έχει λόγο ύπαρξης και πρέπει να συνεχίσει την λειτουργία της» άποψη στην οποίαν συμφώνησαν άπαντες. Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο κ. Καρίκης και ζήτησε να γίνουν όλα όσα απαιτούνται για να διασφαλιστεί η υγεία των δημοτών. Το πόρισμα εγκρίθηκε από το δ.σ. και παράλληλα αποφασίστηκε να συσταθεί ένας φάκελος ο οποίος θα αποσταλεί προς τον υπουργό κ. Σταθάκη και προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου