Ρεπορτάζ

Αποζημίωση από αδικοπραξία σε ανώνυμη ξενοδοχειακή εταιρεία

Mε απόφαση που εξέδωσε χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου με την τακτική διαδικασία έγινε εν μέρει δεκτή η αγωγή που άσκησε μια εμπορική ανώνυμη εταιρεία της Καρπάθου κατά μιας ομόρρυθμης κατασκευαστικής εταιρείας της Ρόδου κι ενός εταίρου της για αδικοπραξία.
Το δικαστήριο επεδίκασε συγκεκριμένα αποζημίωση ύψους 58.515,34 ευρώ νομιμότοκα στην ενάγουσα η οποία διεκδικεί με την αγωγή της 165.320 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα η ενάγουσα διατηρεί στο νησί της Καρπάθου μια πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα. Η πρώτη εναγόμενη εκπροσωπούμενη από τον δεύτερο εναγόμενο είναι κατασκευαστική εταιρεία που παρέχει οικοδομικές υπηρεσίες.
Στις 28 Σεπτεμβρίου 2009, ανατέθηκε στην πρώτη εναγομένη δια του νομίμου εκπροσώπου της, δυνάμει σύμβασης έργου, η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών και συγκεκριμένα η κατασκευή και εγκατάσταση εσωτερικών χωρισμάτων και ψευδοροφών, στο ως άνω ξενοδοχείο έχοντας ήδη λάβει και όλες τις αναγκαίες πολεοδομικές άδειες. Η αμοιβή του εργολάβου θα βασιζόταν στην προσφορά που ο ίδιος είχε υποβάλει στην εταιρεία κατόπιν των μεταγενέστερων εκπτώσεων που συμφωνήθηκαν. Τα υλικά για την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου και την υλοποίηση των παραπάνω εργασιών, η εναγομένη εταιρεία τα προμηθεύθηκε από εταιρία της Ρόδου έναντι 93.658,31 ευρώ.
Πριν ακόμα ολοκληρωθεί η επιμέτρηση, ώστε να καθορισθεί το τελικά οφειλόμενο ποσό, προχώρησε σε σύμβαση αναγνώρισης χρέους με την προμηθεύτρια εταιρεία της και συγκεκριμένα υπέγραψαν το από 11/10/2010 ιδιωτικό συμφωνητικό αιτιώδους αναγνώρισης χρέους, ενώ ταυτόχρονα της εκχώρησε και την απαίτηση που η πρώτη είχε εις βάρος της ξενοδοχειακής εταιρείας από την ολοκλήρωση του έργου, για την εργολαβική αμοιβή της, το ύψος της οποίας όμως δεν είχε ακόμη προσδιορισθεί κατά το χρόνο που έλαβε χώρα η εκχώρηση, καθώς δεν είχε πραγματοποιηθεί ακόμα η επιμέτρηση, η δε εκχώρηση γινόταν σε κάθε περίπτωση μέχρι το ποσό που αντιστοιχούσε στην αξία των αγορασθέντων από την εναγομένη υλικών, ήτοι το ποσό των 93.658,31 ευρώ.
Η ως άνω εκχώρηση αναγγέλθηκε προσηκόντως στην εταιρεία και κατά συνέπεια, όφειλαν να πληρώσουν το ποσό των 58.515,34 ευρώ, στο οποίο διαμορφώθηκε πλέον, μετά από επιμέτρηση, η οφειλή της απέναντι στην πρώτη εναγομένη, στην προμηθεύτρια της.
Παρόλα αυτά ο δεύτερος εναγόμενος και ενώ είχε ήδη εκχωρήσει την απαίτηση της πρώτης εναγομένης έναντι της εταιρείας προς την προμηθεύτρια, ζήτησε να εκδώσουν ισόποση επιταγή εις διαταγήν της ομόρρυθμης εταιρείας του, προκειμένου να την οπισθογραφήσει περαιτέρω στην προμηθεύτρια, ώστε να εξασφαλίσει την πληρωμή της οφειλής του προς αυτήν, αλλά ταυτόχρονα και την εξόφληση της εργολαβικής του αμοιβής από την εταιρεία.
Η εταιρεία στο πλαίσιο της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ εμπόρων δραστηριοποιουμένων στην αγορά Δωδεκανήσου, δέχθηκε την πρότασή αυτή. Πλήρωσε την προμηθεύτρια και ζήτησε να της επιστραφεί η επιταγή.
Πλην όμως εκείνος φέρεται να την οπισθογράφησε περαιτέρω σε μία τρίτη εταιρεία, με την οποία η ξενοδοχειακή εταιρεία δεν είχε καμία απολύτως σχέση, και στην οποία είχε η εταιρεία του κάποια οφειλή, με αποτέλεσμα η τελευταία αυτή κομίστρια της επιταγής να επιδιώξει την πληρωμή της, με έκδοση διαταγής πληρωμής και τελικά πλήρωσε το συνολικό ποσό των 65.320 ευρώ στις 11/12/2014.
Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος κ Μηνάς Τσέρκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου