Στα Δωδεκάνησα, ανάμεσα στην Πάτμο και τη Λέρο, ένα κουκλίστικο νησί με περίπου 800 μόνιμους κατοίκους καλωσορίζει τους επισκέπτες του και τους υπόσχεται αξέχαστες διακοπές! «Οι Λειψοί προσφέρονται για οικογενειακές διακοπές, είναι ένας ασφαλής προορισμός, με φιλοξενία μοναδική, καταπράσινα νερά και δαντελωτές ακτές και οι επισκέπτες μας θα νιώσουν διακοπές σαν το χωριό, ίσως και καλύτερα», λέει χαρακτηριστικά στο ethnos.gr ο δήμαρχος Λειψών, Φώτης Μάγγος, προσθέτοντας «είναι ένας covid free προορισμός». Στο νησί, μάλιστα, λειτουργεί Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο με δύο αγροτικούς γιατρούς.
Δελεαστικές τιμές και στήριξη της τοπικής οικονομίας
Οι τιμές για τα καταλύματα στο νησί, όπως λέει ο δήμαρχος, ήταν ανέκαθεν πολύ καλές, «ξεκινούν από τα 30 ευρώ για τα δίκλινα» και φτάνουν τα 90 ευρώ και για τα δίχωρα διαμερίσματα που μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες τα 100 – 150 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο του καταλύματος. «Οι μονάδες εδώ είναι μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες θα ανοίξουν όλες», αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Μάγγος. Να σημειώσουμε ότι το νησί έχει δυναμικότητα 1.000 κλινών.
Η σεζόν, υπό κανονικές συνθήκες θα είχε ήδη ξεκινήσει, έχουν χαθεί δυο μήνες, ενώ σ’ ότι αφορά τους τουρίστες που προτιμούν το νησί για τις διακοπές τους, το 70% είναι Ιταλοί, και μαζί με τους Γάλλους και τους Άγγλους το 90% των Λειψών προέρχεται από χώρες με έντονα επιδημιολογικά φαινόμενα. «Ελπίδα μας είναι οι Έλληνες και τους καλούμε να μας επιλέξουν, θα επωφεληθούν και εκείνοι και παράλληλα θα στηρίξουν την τοπική οικονομία» λέει ο δήμαρχος Λειψών.
Πρόσβαση στο νησί
Υπάρχει καθημερινή πρόσβαση για τους Λειψούς, με το Blue Star Χίος, από Πειραιά, δυο φορές την εβδομάδα (Τρίτη, Πέμπτη) καθώς και η ενδο-δωδεκανησιακή γραμμή Dodekanisos Seaways που συνδέεται και με Ρόδο, Σύμη, Κω, Κάλυμνο, Λέρο, με Πάτμο και Σάμο. «Η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία είναι συχνή, υπάρχουν και τα τοπικά δρομολόγια από και προς Πάτμο», αναφέρει ο δήμαρχος Λειψών.
Κατάργηση πλαστικών μιας χρήσης
Στο νησί των 17 τετραγωνικών χιλιομέτρων οι επιχειρήσεις του νησιού έχουν προχωρήσει στην κατάργηση πλαστικών μίας χρήσης και στην αντικατάστασή τους από ποτήρια και καλαμάκια από ανακυκλώσιμο χαρτί ή μπαμπού. Μια κίνηση που έχει γίνει με πρωτοβουλία του δημάρχου και σε συνεργασία με τους κατοίκους και τους επαγγελματίες του νησιού.
Επίσης, να σημειωθεί πως το οικοσύστημα των Λειψών που έχει ιδιαίτερη σημασία στην ευρύτερη περιοχή αναμένεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προστασία των θαλασσίων ειδών τα επόμενα χρόνια. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» ιδρύει στους Λειψούς το πρώτο, παγκοσμίως, κέντρο απελευθέρωσης δελφινιών, τα οποία μεγαλώνουν σε καθεστώς αιχμαλωσίας.
Παναγία του Χάρου
Μία από τις πιο ιδιαίτερες εκκλησίες της Ελλάδας είναι η Παναγία του Χάρου με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που κρατά τον Χριστό σταυρωμένο, και όχι ως βρέφος. Το θαύμα με τα ανθισμένα κρινάκια συνέβη για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1943 και έκτοτε η Χάρη της το επαναλαμβάνει κάθε χρόνο. Το μπουκετάκι που είναι ξεραμένο πάνω στην εικόνα της Παναγιάς, έπειτα από εβδομάδες αρχίζει να βγάζει μπουμπούκια και να ανθίζει. Η Παναγία του Χάρου γιορτάζει στις 23 Αυγούστου
Πηγή: ethnos.gr