«Σωρηδόν» κατατίθενται τις τελευταίες ημέρες αιτήσεις για δανειοδότηση στις τράπεζες της Ρόδου, προκειμένου να καταφέρουν οι επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της επόμενης ημέρας.
Όπως δήλωσε στη «δ» ανώτερο τραπεζικό στέλεχος το ενδιαφέρον για τα δάνεια των οποίων το επιτόκιο για τα δύο πρώτα έτη, θα επιδοτείται κατά 100% από πόρους του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Το επιτόκιο του δανείου επιδοτείται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μέσω των πόρων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ ΙΙ και έχει ήδη συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών που αναζητούν τρόπους για να «σταθούν» στο νέο τοπίο της επόμενης ημέρας. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής», αιτήσεις καταθέτουν τόσο μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να αποφύγουν το λουκέτο, όσο και μεγαλύτερες σε μια προσπάθεια να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους αλλά και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.
Ωστόσο, όπως δήλωσε το τραπεζικό στέλεχος, μπορεί τα εν λόγω δάνεια να εντάσσονται στα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι «οι τράπεζες θα μοιράζουν λεφτά», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη «δ». «Οι αιτήσεις αξιολογούνται με βάση τα κριτήρια της κάθε Τράπεζας, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ξαφνικά θα ανοίξουν τις κάνουλες και θα μοιράζουν λεφτά. Οι προϋποθέσεις χορήγησης δανείου παραμένουν ως έχουν, δεν έχουν διαφοροποιηθεί» σημειώνει.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, πέραν του τεράστιου ενδιαφέροντος για τα δάνεια των οποίων το επιτόκιο για τα δύο πρώτα έτη, θα επιδοτείται κατά 100% από πόρους του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, καταγράφεται μεγάλη κινητικότητα και στις ρυθμίσεις των στεγαστικών δανείων. Αυτό συμβαίνει, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στο εργασιακό τοπίο όπου πολλοί Ρόδιοι δεν έχουν ακόμα προσληφθεί είτε σε ξενοδοχεία είτε σε εποχιακές επιχειρήσεις και επιπλέον είναι μεγάλος ο αριθμός εκείνων που επηρεάστηκαν από το lockdown, καθώς πέρα από την αναστολή εργασίας, οι μειώσεις μισθών είναι πλέον πραγματικότητα στην μετά κορωνοϊό εποχή. «Τα αιτήματα των επιχειρήσεων για δανειοδότηση αφορούν κυρίως σε κεφάλαια κίνησης, ώστε να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν. Η διοχέτευση ρευστότητας είναι το ζητούμενο αυτή την περίοδο στην αγορά της Ρόδου», λέει χαρακτηριστικά, γνωστοποιώντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία εκταμίευση δανείων που έχουν εγκριθεί, κάτι που ενδεχομένως να συμβεί από την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε το ανώτερο τραπεζικό στέλεχος, σε ό,τι αφορά στα στεγαστικά δάνεια υπάρχει ευελιξία στις ρυθμίσεις, προκειμένου οι δανειολήπτες να μπορούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Επιπλέον, όπως ανέφερε, αναμένονται εντός των ημερών οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας. «Υπάρχει ένα ευνοϊκό περιβάλλον, με κονδύλια που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, για να αντιμετωπιστεί η οικονομική και κοινωνική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού».
Το ενδιαφέρον για καταναλωτικά δάνεια, εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα καθώς πλέον δίνονται με το σταγονόμετρο και τα επιτόκια είναι υψηλά.
Ως προς τα δάνεια του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, το δέλεαρ της επιδότησης του επιτοκίου των δανείων για τα πρώτα δύο χρόνια λειτούργησε ως πόλος έλξης για δεκάδες τοπικές επιχειρήσεις, κυρίως μικρού και μεσαίου μεγέθους. Η υποβολή και έγκριση αιτήσεων του προγράμματος για τα δάνεια κεφαλαίου κίνησης με πλήρη επιδότηση επιτοκίου (άτοκα) για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γίνεται με σειρά προτεραιότητας μέχρι το χρονικό διάστημα της εξάντλησης των πόρων της Δράσης. Επιλέξιμες είναι οι επιχειρήσεις, οι οποίες υφίστανται τις δυσμενείς επιπτώσεις λόγω της πανδημίας Covid-19.
Το επιτόκιο κάθε δανείου για τα δύο πρώτα έτη, θα επιδοτείται κατά 100% από πόρους του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 8%, για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο αυτό επιδοτείται (δύο πρώτα έτη). Για το διάστημα αυτό το επιτόκιο του δανείου θα παραμένει σταθερό.
Το βασικό κριτήριο για την επιδότηση επιτοκίου είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας κατά τα δύο πρώτα έτη της διάρκειας του δανείου. Δεν υπάρχει υποχρέωση τεκμηρίωσης της χρήσης του δανείου Κεφαλαίου Κίνησης με σχετικά παραστατικά δαπανών. Η διάρκεια κάθε δανείου ορίζεται από 24 έως 60 μήνες από την εκταμίευση (εφάπαξ ή πρώτη τμηματική) του δανείου. Ορίζεται δυνατότητα χορήγησης περιόδου χάριτος από 6 έως 12 μήνες
Τα κεφάλαια κίνησης προσφέρουν γρήγορη ρευστότητα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι του ποσού των 500.000 και είναι το πρώτο βήμα προκειμένου επιχειρηματίες και εργαζόμενοι να νιώθουν ότι υπάρχει ένα αποτελεσματικό δίχτυ ασφαλείας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών.
Όπως ανέφερε στη «δ» το τραπεζικό στέλεχος, η αύξηση πιστοδοτικών ορίων, τα δάνεια του ΤΕΠΙΧ ΙΙ αλλά και τα δάνεια με την εγγύηση του δημοσίου είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ενώ δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του έτους να δούμε και άλλα προγράμματα, ανάλογα και με τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
https://www.dimokratiki.gr/27-05-2020/pros-tis-trapezes-strefontai-oi-epicheiriseis-tis-rodoy/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.