Ρεπορτάζ

H ισχύς εν τη ενώσει για το Kτηματολόγιο της Pόδου

Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της επίσκεψης του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα σχετικά με τις εξελίξεις για την υπόθεση με το Κτηματολόγιο Ρόδου, εμφανίστηκε χτες, ο αντιδήμαρχος Ρόδου κ. Στράτος Καρίκης.
«Από την πρώτη μέρα που τέθηκε το ζήτημα, ο ίδιος ο δήμαρχος επικοινώνησε μαζί μου ζητώντας να δώσουμε το συγκεκριμένο κτήριο-και μάλιστα όσα τετραγωνικά μέτρα κι αν χρειαστούν ώστε να λειτουργήσει άμεσα στο Κτηματολόγιο και να δοθεί λύση. Αυτή η ενέργεια έγινε άμεσα, σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο, που ανέλαβε την χρηματοδότηση και την εργολαβία. Εμείς, ως δημοτική αρχή καταλαβαίνοντας τη σημασία που έχει για την οικονομική ζωή του τόπου αυτό το ζήτημα, συμφωνήσαμε και προχωρήσαμε προς την κατεύθυνση της παραχώρησης για να δοθεί λύση στο ζήτημα του Κτηματολογίου. Το θέμα, θα το φέρει προς συζήτηση ο κ. Καμπουράκης στο δημοτικό συμβούλιο ώστε η παραχώρηση να γίνει μακροχρόνια, με την προοπτική να μεταφερθούν εκεί, αργότερα, το Πρωτοδικείο και το Ειρηνοδικείο –εφόσον οι χώροι επαρκούν. Όσον αφορά το Εφετείο, θα μείνει –για ιστορικούς λόγους- στο παλιό κτήριο του κέντρου. Θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες εργολαβίες προκειμένου να διαμορφωθεί ο χώρος του Κτηματολογίου και στη συνέχεια, θα γίνει η διαδικασία της μεταστέγασης και της καταγραφής. Eμείς, σε έναν περίπου μήνα θα έχουμε ετοιμάσει τον χώρο για την μεταστέγαση ενώ θα είναι σε εξέλιξη η καταγραφή. Αυτό σημαίνει πως θα μπορέσουμε να δεχόμαστε πράξεις στο χώρο του Κτηματολογίου και στη συνέχεια να μείνει το τεχνικό κομμάτι και το αρχείο, που πιθανόν να χρειαστεί έναν ή δύο μήνες για να ολοκληρωθεί η μεταφορά. Από εκεί και πέρα, θα ακολουθήσουμε τις απαραίτητες διαδικασίες για να λειτουργήσει πλήρως…» τόνισε.

Ερωτηθείς, εάν το γεγονός πως το κτήριο είναι παραχωρημένο στον Δήμο Ρόδου για να στεγάσει τις δικές του υπηρεσίες, μπορεί να καθυστερήσει την διαδικασία, ο αντιδήμαρχος απάντησε: «Η προσωπική άποψη είναι πως οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί, θα το λύσουμε. Για μένα, δεν πρέπει να υπάρξει κανένα πρόβλημα, καμία εμπλοκή, και δεν πιστεύω πως ένα υπουργείο θα αναλάβει τέτοιο πολιτικό κόστος. Ωστόσο, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι εάν προκύψει κάποιο πρόβλημα, θα επιλυθεί με νομοθετική ρύθμιση».
Είπε ακόμη ότι οι χώροι είναι μεγάλοι και λειτουργικοί και δεν θα υπάρξουν προβλήματα: «Εάν μεταφερθούν εκεί, πέραν του Κτηματολογίου, το Ειρηνοδικείο και το Πρωτοδικείο, θα γίνει ένας χώρος σαν ‘δικαστικό πάρκο’ ενώ όταν θα μεταφερθούν και οι άλλες υπηρεσίες, οι πολίτες θα εξυπηρετούνται καλύτερα σε πολλά επίπεδα. Αυτά, βέβαια, θα εξεταστούν και θα έρθουν προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η σχετική πρόταση, η μελέτη κ.λπ.» ανέφερε ο κ. Kαρίκης.

B. Περίδης: Oι προσπάθειες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση
Τη θέση του στον απόηχο της επίσκεψης του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα και της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με θέμα την επίλυση του ζητήματος της λειτουργίας του Κτηματολογίου Ρόδου, εξέφρασε χθες με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Βασίλης Περίδης.
«Κατά την άποψή μου, οι προσπάθειες που γίνονται για την επαναλειτουργία του Κτηματολογίου, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Εμείς, είδαμε τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε προτεινόμενης λύσης. Ο δικός μου προβληματισμός είναι ότι πρέπει να γίνει μόνιμη εγκατάσταση στο χώρο του παλιού Νοσοκομείου. Στη συνάντηση που έγινε με τον υπουργό Δικαιοσύνης, τέθηκε επίσης, το θέμα της μεταφοράς του τεράστιου αρχείου το οποίο κατά δήλωση του κ. Ματσάκη, χρειάζεται τουλάχιστον τέσσερις – πέντε μήνες για να γίνει απογραφή συν την μεταφορά και φυσικά, η μεταφορά του εξοπλισμού. Εμείς υποδείξαμε τρόπους ώστε να γίνει πιο γρήγορα όλη αυτή η διαδικασία. Πρότεινα να επισκευαστεί το κτήριο άμεσα, κάτι που θα αναλάβει ο Δήμος Ρόδου και η ΠΝΑι. Η πρότασή μου είναι να τοποθετηθούν ειδικά ράφια ώστε να μεταφερθούν οι τόμοι, το Τμήμα Παραλαβής των Πράξεων, τα ονομαστικά & αριθμητικά ευρετήρια και το Υποθηκοφυλακείο Τήλου – Χάλκης. Από εκεί και πέρα, θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα να γίνονται έρευνες, συμβόλαια και δικαστήρια με επίπεδο λειτουργίας στο 30-35%. Στη συνέχεια θα γίνει τμηματική μεταφορά του Αρχείου (ο πιο εφικτός κι εύκολος τρόπος) μέχρι την πλήρη λειτουργία του. Αυτό που μας προβληματίζει είναι το χρονοδιάγραμμα, αφού αυτό που λέμε όλοι είναι ότι αφενός η οικονομία του νησιού πρέπει να κινηθεί και αφετέρου πρέπει να εξυπηρετηθούν οι πολίτες. Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Από την πλευρά μας, ως ΔΣΡ προσφερθήκαμε να συνδράμουμε με συναδέλφους που θα θέλουν να βοηθήσουν στην απογραφή για να ολοκληρωθεί ταχύτερα η διαδικασία» τόνισε.
Σχολιάζοντας και το θέμα της ασφάλειας των αρχείων στον νέο χώρο, ο πρόεδρος του ΔΣΡ είπε: «Θέσαμε αυτή την παράμετρο αφού στον συγκεκριμένο χώρο απαιτούνται μέτρα ασφαλείας. Ο Δήμος Ρόδου απάντησε πως θα υπάρχει ασφάλεια με κάμερες και εταιρεία σεκιούριτι αφού αποτελεί αίτημα και από άλλους φορείς».
Σχολιάζοντας, τέλος το ζήτημα του Δικαστικού Μεγάρου αλλά και την πρόταση για μεταφορά του Πρωτοδικείου και Ειρηνοδικείου στον ίδιο χώρο με προοπτική τη δημιουργία ‘δικαστικού πάρκου’ ο κ. Περίδης απάντησε:
«Φυσικά και τέθηκε το ζήτημα του Δικαστικού Μεγάρου αφού είναι ένα γηρασμένο κτήριο. Στη σύσκεψη με τον υπουργό, ανέφερα ότι επειδή είναι ένα παλιό κτήριο δε σημαίνει ότι πρέπει να το εγκαταλείψουμε. Μπορούμε να το κάνουμε πιο λειτουργικό και να αναπαλαιωθεί με τις σωστές παρεμβάσεις. Η πρόταση της μεταφοράς του Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου δεν είναι καινούργια. Δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα γι αυτό, αλλά θα εξεταστεί σαν πρόταση –αφού έχει εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση για έξωση του διοικητικού Πρωτοδικείου».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου