«Η οικουμενικότητα του ελληνισμού είναι πολύ πιο σημαντική ως μέγεθος, έννοια και σημασία από τα φοβικά σύνδρομα που αναπτύσσουν κάποιοι απέναντι στην ιδέα να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου οι απόδημοι Έλληνες», επεσήμανε στην ομιλία του στη Βουλή, αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Ο κ. Κόνσολας αναφέρθηκε στις υποχωρήσεις που έκανε η κυβέρνηση για να επιτευχθεί η μέγιστη πλειοψηφία 200 βουλευτών, που ήταν έτοιμη να αποδεχθεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για να ψηφίζουν οι απόδημοι Έλληνες του εξωτερικού σε ειδικές εκλογικές περιφέρειες, ανάλογα με τον τόπο που διαμένουν και εργάζονται.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, έθεσε ως όρο να μην προσμετράται η ψήφος τους στο εκλογικό αποτέλεσμα, κάτι που όπως είπε ο κ. Κόνσολας, παραβιάζει την αρχή της ισότητας της ψήφου.
«Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι πάγια και σταθερή.
Δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, πρέπει να έχουν όσοι Έλληνες του εξωτερικού είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, χωρίς κανέναν άλλο περιορισμό», τόνισε ο Μάνος Κόνσολας που επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου οι Ιταλοί που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό ή βρίσκονται εκτός Ιταλίας για λόγους υγείας, εργασίας ή σπουδών, έχουν δικαίωμα ψήφου και εκπροσωπούνται με προκαθορισμένο αριθμό εδρών. Συγκεκριμένα, οι απόδημοι Ιταλοί εκλέγουν 12 βουλευτές σε σύνολο 630 και 6 γερουσιαστές σε σύνολο 321.
«Σταθερή επιδίωξη της Πολιτείας πρέπει να είναι η διαμόρφωση των προϋποθέσεων για να αθροιστούν όλες τις δυνάμεις του Ελληνισμού, να αποδοθεί σε όλους τους Έλληνες του εξωτερικού το δικαίωμα της ψήφου, χωρίς περιορισμούς. Με δημοκρατικούς όρους και κανόνες, με όρους ισονομίας της ψήφου», κατέληξε ο κ. Κόνσολας.