Αστυπάλαια, Τήλος, Χάλκη και φυσικά η Ρόδος, ενσωματώνουν τη βιώσιμη ανάπτυξη στην καθημερινότητα των πολιτών και των επισκεπτών, με πρωτοποριακά προγράμματα.
Για τα προγράμματα αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη, μίλησε στο CNN Greece ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.
Ο ίδιος, χαρακτηρίζει τον βιώσιμο τουρισμό ως «μονόδρομο» και εξηγεί τι συμβαίνει με το πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης στην Αστυπάλαια, την ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Τήλο, την «Πρωτοβουλία GR-Eco islands», που βρίσκεται προς υλοποίηση στη Χάλκη, αλλά και το μεγάλο πρόγραμμα «THE RHODES CO-LAB», μια δημιουργική συνεργασία που συγκεντρώνει στο ίδιο τραπέζι όλους τους φορείς ενός προορισμού του νησιού.
«Ο βιώσιμος Τουρισμός δεν είναι απλά το μέλλον. Είναι ο μόνος δρόμος που υπάρχει», τονίζει ο ίδιος και εξηγεί πως τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου είναι έτοιμα να αγκαλιάσουν τις αλλαγές που απαιτούνται για την πλήρη μετάβαση στην πράσινη εποχή και την αειφορία.
Ακολουθεί η συνέντευξη του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου στο CNN Greece:
Κ. Χατζημάρκο, στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανήκουν μερικά από τα δημοφιλέστερα νησιά της χώρας μας. Σε πολλά από αυτά έχετε καταγράψει σημαντικές πρωτιές, όσον αφορά στον περιβαλλοντικό τομέα. Θα θέλαμε να μας εξηγήσετε τι συμβαίνει στη Χάλκη, την Τήλο και την Αστυπάλαια, για παράδειγμα.
Στο Νότιο Αιγαίο έχουμε μια θεμελιώδη αρχή που διαπερνά όλες τις πολιτικές μας. Έχουμε αποφασίσει να διαμορφώνουμε οι ίδιοι τις εξελίξεις. Δεν τις ακολουθούμε. Την τελευταία δεκαετία, αντιμετωπίσαμε τεράστιες δυσκολίες, αλλά είμαστε περήφανοι που τα νησιά της Περιφέρειάς μας βγήκαν πιο δυνατά, πιο σίγουρα και αποφασισμένα να πετύχουν.
Το μέλλον στο Νότιο Αιγαίο ξεκίνησε. Χθες. Από την Αστυπάλαια και το πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης, το οποίο αποτελεί μια πρωτοποριακή κοινή πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Ομίλου Volkswagen, με στόχο την προώθηση των ηλεκτρονικών οχημάτων, την εισαγωγή καινοτόμων υπηρεσιών κινητικότητας κατά παραγγελία και την προώθηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο νησί. Ακόμα, το μικροσκοπικό νησί της Τήλου «διδάσκει» ένα νέο υπόδειγμα ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Το πιλοτικό πρόγραμμα που υλοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Τήλου, της εταιρείας – χορηγού POLYGREEN και του ΦοΔΣΑ Ν. Αιγαίου (του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) έχει στόχο να το μετατρέψει σε νησί μηδενικών αποβλήτων, ενώ την ίδια στιγμή λειτουργεί ευφυές και καινοτόμο υβριδικό σύστημα με χρήση ηλιακής και αιολικής ενέργειας, μέσω μηχανισμού αποθήκευσης μπαταριών, καλύπτοντας τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας των κατοίκων του χωριού Λιβάδια (περίπου 500 ατόμων). Το «πρασίνισμα» ξεκίνησε και στο νησί της Χάλκης, με τη λεγόμενη «Πρωτοβουλία GR-Eco islands», η οποία στοχεύει να συνδέσει τον ιδιωτικό τομέα με τις τοπικές κοινωνίες, ενθαρρύνοντάς τους να συνεργαστούν και να βρουν κοινές λύσεις που προωθούν νέες τεχνολογίες και ενεργειακές πρακτικές χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Οι πρωτοβουλίες δεν σταματούν. Η αυγή του 2022 βρήκε τη Ρόδο να οδηγεί το δρόμο προς το μέλλον του βιώσιμου Τουρισμού, σε μια στρατηγική συνεργασία με τον ηγέτη της αγοράς, Tui.
Θεωρείτε ότι ο βιώσιμος τουρισμός είναι το μέλλον; Και πώς προετοιμάζονται τα νησιά μας σχετικά;
Ο βιώσιμος Τουρισμός δεν είναι απλά το μέλλον. Είναι ο μόνος δρόμος που υπάρχει. Η στρατηγική συμμαχία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τον όμιλο TUI και το ίδρυμα TUI CARE αποδεικνύει ότι η βιωσιμότητα δεν είναι ουτοπία. Είναι ένα ρεαλιστικό σχέδιο και μια πρόσκληση για συμμετοχή και δράση. Είναι ένας δρόμος ανάπτυξης. Είναι ο τρόπος για να ανταποκριθούμε ολοκληρωμένα στα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας, όπως η ποιότητα ζωής, η ανάπτυξη των υποδομών, η διατήρηση του μοναδικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, ο πολιτισμός και ο πολιτισμός, η ευημερία, η κοινωνική συνοχή.
Πείτε μας τι σημαίνει και τι ακριβώς είναι το «THE RHODES CO-LAB».
Το «THE RHODES CO-LAB» είναι μια δημιουργική συνεργασία που συγκεντρώνει στο ίδιο τραπέζι όλους τους φορείς ενός προορισμού-Ξενοδοχεία και Καταλύματα, Εστίαση, Μεταφορές και κινητικότητα, Εμπειρίες, Κρουαζιέρα, Αεροδρόμια, Υποδομές και μέσα από τη συνεργασία, θα συνδημιουργήσουμε λύσεις που ουσιαστικά αναδιαμορφώνουν και επανασχεδιάζουν ένα Ολιστικό Αειφόρο Επιχειρηματικό Μοντέλο για Τουριστικούς Προορισμούς παγκοσμίως. Ήδη μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση μεταξύ όλων των φορέων και οδεύουμε στην οριστικοποίηση του αναλυτικού χάρτη προς τον βιώσιμο και ψηφιακό μετασχηματισμό του προορισμού. Αυτό που μπορώ με σιγουριά να αποκαλύψω είναι ότι προτεραιότητα θα δώσουμε στις ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης των ανθρώπων του τουρισμού.
Η απάντηση στο εύλογο ερώτημα γιατί επιλέχθηκε η Ρόδος ως φάρος για τη βιώσιμη μεταμόρφωση των τουριστικών προορισμών παγκοσμίως βρίσκεται στο υψηλό επίπεδο συνεργασίας που διακρίνει τη σχέση τόσο μεταξύ του Α’ και Β’ βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και της τελευταίας με όλους τους φορείς του Τουρισμού, της τοπικής οικονομίας και της κοινωνίας που ανέδειξε την Ρόδο ως την κορυφαία επιλογή. Η επιλογή της είναι πρωτίστως μία ψήφος εμπιστοσύνης προς τη Ρόδο, προς τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αλλά και προς την Ελλάδα για την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας και την ανάδειξή τους σε ώριμους, σοβαρούς και αξιόπιστους προορισμούς.
Χρύσα Γρίβα
Πηγή cnn.gr