Την πρόθεσή του να είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, σε περίπτωση που αλλάξει ο επιμελητηριακός νόμος και του δοθεί η δυνατότητα, εξέφρασε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες ο κ. Γιάννης Πάππου μαζί με τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Γιώργο Αντώνογλου και τη Γενική Γραμματέα κα Φαίδρα Σπανού. Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ξεκαθάρισε ότι δεν τον ενδιαφέρει καμία άλλη θέση και κανένα άλλο αξίωμα. Τόνισε πώς στην περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό να είναι και πάλι επικεφαλής της επιμελητηριακής παράταξης της οποίας ηγείται, θα τη στηρίξει με όλη του τη δύναμη.
«Εάν μου δοθεί η δυνατότητα να είμαι επικεφαλής της παράταξής μας στις επόμενες εκλογές, βεβαίως και θα είμαι. Εάν δεν αλλάξει ο επιμελητηριακός νόμος, και πάλι θα δηλώσω παρών και θα στηρίξω την ομάδα την οποία όλοι μαζί έχουμε χτίσει, την ισχυρότερη ομάδα που έχει παρουσιαστεί ποτέ στο Επιμελητήριο Δωδεκάνησου και πέτυχε αποτελέσματα που είναι αποδεκτά από το σύνολο των νησιών. Μία ομάδα που έχει ιστορία μεγαλύτερη των 20 ετών δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αφεθεί στην τύχη της. Δεν θα μπορούσα φίλους και συνεργάτες μου να αφήσω να προχωρήσουν μόνοι τους. Θα είμαι εδώ να τους βοηθήσω να τους στηρίξω. Επί του παρόντος δεν συζητάμε για καμία πρόθεση να αναλάβουμε κάποιο άλλο θώκο. Μας ενδιαφέρει- σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο- το Επιμελητήριο και η προσπάθεια στον σκληρό απαιτητικό και ανταγωνιστικό επιχειρηματικό στίβο. Μπορώ και θέλω να προσφέρω στον επιμελητηριακό θεσμό», είπε ο κ. Πάππου και συμπλήρωσε ότι:
«Καταφέραμε να έχουμε σύμπραξη και ομόνοια με όλους τους Δήμους της Δωδεκανήσου, την Περιφέρεια, το ΤΕΕ, το Οικονομικό Επιμελητήριο, φαρμακευτικούς και δικηγορικούς συλλόγους με όλα τα σωματεία και τις ομοσπονδίες. Είμαστε απεριόριστα ευγνώμονες για όλα όσα έχουμε πετύχει όλοι μαζί».
Σημειώνεται ότι οι εκλογές για την ανάδειξη νέων διοικήσεων στα επιμελητήρια της χώρας μετατέθηκαν για τα τέλη του 2023. «Μέχρι τότε, υπάρχει, διοίκηση, πρόεδρος διοικητικό συμβούλιο, υπάρχει πρόγραμμα στόχος και όλοι μαζί οφείλουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να υλοποιήσουμε τον προγραμματισμό μας, να δώσουμε σωστές κατευθύνσεις και υποδείξεις στα αρμόδια υπουργεία», είπε ο κ. Πάππου, επισημαίνοντας ότι το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου είναι πρωτοπόρο στην διεκδίκηση λύσεων πάνω στα προβλήματα που προέκυψαν από την υγειονομική κρίση. «Οι προτάσεις μας έγιναν απολύτως αποδεκτές από την κυβέρνηση και αφορούσαν όχι μόνο στήριξη επιχειρηματιών και εργαζόμενων. Στήθηκε ένας τεράστιος μηχανισμός για τη διατήρηση της συνοχής της κοινωνίας και είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που ένα μεγάλο μέρος των υποδείξεων της επιμελητηριακής μας κοινότητας έγινε αποδεκτό από τη σημερινή κυβέρνηση την οποία θέλω να ευχαριστήσω για τα άμεσα αντανακλαστικά της. Δεν υπάρχουν σαφώς μαγικές λύσεις. Προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται. Παρόλα αυτά εγώ προσωπικά και τα υπόλοιπα μέλη, θα είμαστε εδώ να διεκδικούμε λύσεις που αφορούν όχι μόνο την επιχειρηματική κοινότητα αλλά το σύνολο της κοινωνίας», είπε ο κ. Πάππου, ενώ ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Γιώργος Αντώνογλου συμπλήρωσε ότι:
«Δεν ξεχνάμε όλες τις υπόλοιπες διεκδικήσεις σχετικά με τη στήριξη της τοπικής οικονομίας. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε πχ την επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου για τα καύσιμα σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα πέραν των μικρών νησιών και βεβαίως δεν καθησυχάζουμε παρόλες τις ανακοινώσεις για την επιστροφή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ». Ο κ. Πάππου πρόσθεσε ότι μόνο το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου δεν σταμάτησε ποτέ να διεκδικεί την επαναφορά του καθεστώτος του νησιωτικού ΦΠΑ.
Όταν ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση και η αύξηση των τιμών ενέργειας και των καυσίμων, ζητήσαμε ένα βαθμό στήριξης. Και όπως διαπιστώνουμε όλοι, τους τελευταίους τρεις μήνες ο βαθμός στήριξης είναι συνεχώς αυξανόμενος, είτε μέσω της επιδότησης καυσίμων, είτε μέσω της επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος».
Επίσης ο κ. Πάππου, δήλωσε ότι είναι μοναδικά τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης που κατάφερε να εξελίξει και να αναπροσαρμόσει τους μηχανισμούς στήριξης ανάλογα με τις ανάγκες. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής: «Σε πρώτη φάση η στήριξη αφορούσε τα νοικοκυριά και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, έως του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος των 30.000 ευρώ που σήμερα αυξήθηκε στα 70.000 ευρώ. Η τάση της σημερινής κυβέρνησης να εξελίσσει τους μηχανισμούς στήριξης, είναι μοναδική. Σε καμία περίπτωση οι μηχανισμοί στήριξης δεν πρόκειται να μηδενίσουν την ακρίβεια. Δεν μπορεί η Ελλάδα ως κράτος να μηδενίσει τις αυξήσεις που προκύπτουν από την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία και τα συνακόλουθά της. Όταν όμως η κυβέρνηση μετασχηματίζει, προσαρμόζει, μεταβάλει σχεδόν καθημερινά τους μηχανισμούς στήριξης, δεν πρέπει να είμαστε αγνώμονες. Οφείλουμε ένα ευχαριστώ για όλα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα και βεβαίως να συνεχίσουμε να πιέζουμε ασφυκτικά για να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».
Δυνατή η τουριστική σεζόν!
Η τουριστική σεζόν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου εξελίσσεται άκρως ικανοποιητικά σε επίπεδο αφίξεων και εσόδων. Τόνισε ότι θα δοθεί η δυνατότητα στον επιχειρηματικό κόσμο να καλύψει σε ένα βαθμό τις απώλειες των προηγούμενων ετών.
«Η Ρόδος και η Δωδεκάνησος είναι στις κορυφαίες προτιμήσεις της τουριστικής βιομηχανίας για το 2022 και οι σχεδιασμοί και όπως ενημερωνόμαστε από τους τουριστικούς …μηχανισμούς θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 2023.
Η στήριξη που έχουμε από τους μεγάλους Τ.Ο. είναι σημαντική και πιστεύω ότι θα έχουμε μία καλή τουριστική περίοδο που θα μας δώσει κάποια από τα τεράστια προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί.
Βέβαια, μία και μόνη τουριστική περίοδος καλή δεν πρόκειται να λύσει προβλήματα 12ετίας, που προέκυψαν από την οικονομική κρίση, την υγειονομική κρίση και προσφάτως από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ας λέμε όμως δόξα τω θεώ αφού θα έχουμε μία καλή περίοδο και θα μας δοθεί η δυνατότητα να λύσουμε όσα περισσότερα προβλήματα μπορούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε ο κ. Πάππου.
Υψηλούς στόχους για την πορεία θέτει το Επιμελητήριο Δωδ/νήσου
Μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες ανέλαβε το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου. Χθες, ο πρόεδρος κ. Γιάννης Πάππου με τον αντιπρόεδρο κ. Γιώργο Αντώνογλου και τη γενική γραμματέα, κα Φαίδρα Σπανού, παραχώρησε συνέντευξη τύπου, έπειτα από δυόμισι χρόνια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, και αναφέρθηκε στις δράσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν κατά τους επόμενους τρεις μήνες.
Η πρώτη από τις δράσεις που ανακοίνωσε ο κ. Πάππου, αφορά στον θαλάσσιο τουρισμό, τον οποίο χαρακτήρισε ως «βασικό πυλώνα» για την ανάπτυξη της Δωδεκανήσου. «Καταλάβαμε πόσος σημαντικός είναι ο θαλάσσιος τουρισμός, όταν πέρυσι έπειτα από δικές μας προσπάθειες, άνοιξε το γιώτινγκ στην περιοχή μας. Τα Δωδεκάνησα ήταν η πρώτη περιοχή όπου άνοιξε αυτή η μορφή θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα, έπειτα από τις παρεμβάσεις μας και αυτή ήταν μία επιτυχία όχι μόνο για τη Δωδεκάνησο, αλλά για το σύνολο της χώρας», είπε ο κ. Πάππου. Συμπλήρωσε επίσης ότι το γιώτινγκ, το sailing και τα θαλάσσια αθλήματα προσελκύουν επισκέπτες υψηλής οικονομικής στάθμης και συμβάλλουν στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος συνολικά.
Για τον λόγο αυτό το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου επενδύει στο τρίπτυχο αυτό με κύριο όχημα ένα οδηγό ο οποίος αναδεικνύει το απέραντο γαλάζιο των νησιών, το γιώτινγκ, το sailing και τα θαλάσσια αθλήματα! Πρόκειται για έναν τρίγλωσσο οδηγό που περιέχει όλες τις σημαντικές πληροφορίες για όλα τα Δωδεκάνησα (γύρω από τον θαλάσσιο τουρισμό και τα θαλάσσια αθλήματα και γενικότερα) που θα επικαιροποιείται/ ενημερώνεται/ αναβαθμίζεται διαρκώς (στην ηλεκτρονική του μορφή).
Επιπροσθέτως το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου πρόκειται να λάβει μέρος σε εκθέσεις θαλάσσιας αναψυχής και συγκεκριμένα στη Grand Pavois De La Rochelle (27 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 2022) και στην ΒΟΟΤ που θα λάβει χώρα στο Düsseldorf της Γερμανίας (Ιανουάριος 2023) όπου θα διανεμηθεί ο συγκεκριμένος οδηγός.
Στη συνέχεια, ο κ. Πάππου ανέφερε ότι το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου επικοινώνησε με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Θαλασσίων σπορ και με διεθνείς φορείς. Από την επικοινωνία αυτή προέκυψε έντονα η ανάγκη να μπει η Ρόδος στον παγκόσμιο χάρτη των αθλητικών γεγονότων μέσα από αγώνες που είναι εγκεκριμένοι, νόμιμοι και απολύτως επίσημοι.
H νέα τάση στα θαλάσσια σπορ είναι το Wind Foil και η Ρόδος για πρώτη φορά στα χρονικά θα φιλοξενήσει το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο διάστημα από 14 έως 17 Ιουλίου έπειτα από τις ενέργειες της Διοίκησης του Επιμελητηρίου. Συνδιοργανωτές του πρωταθλήματος είναι η Περιφέρεια Ν.Α., ο Δήμος Ρόδου ο ΕΣΡ, ο ΑΣΙΑΘΡ, ο σύλλογος εκμισθωτών θαλάσσιων σπορ και ο σύλλογος ταχυπλόων σκαφών. Το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα είναι …προάγγελος του παγκόσμιου πρωταθλήματος που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα το 2023 στη Ρόδο.
Επιπλέον, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου συνδιοργανώνει με τους υπόλοιπους φορείς το Rodos Cup και το Aegean Regatta. Παράλληλα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Πάππου, το ΕΒΕΔ για έκτη χρονιά πρόκειται να υλοποιήσει την τουριστική έρευνα ικανοποίησης σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα τουρισμού, του ΠΑΝ. Αιγαίου, το εργαστήρι ψυχολογίας παιδαγωγικών ερευνών και μέσων που εδρεύει στη Ρόδο με την αρωγή της FRAPORT και της ΠΝΑι. Τα συμπεράσματα της έρευνας θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιηθούν για την επίλυση των όποιων προβλημάτων προκύπτουν.
Aegean Cuisine – Suggested Products
Σε εξέλιξη του θεσμού του Aegean Cusine, το επιμελητήριο Δωδεκανήσου εγκαινιάζει φέτος την πρωτοβουλία Aegean Cuisine Suggested Products σε συνεργασία με την TÜV HELLAS. Θα προωθηθούν παραγωγοί και προϊόντα των νησιών ώστε να γίνουν γνωστά και επιθυμητά στο σύνολο του κόσμου. Για την προώθηση των προϊόντων θα δημιουργηθούν θεματικά βίντεο, θα υπάρξουν καταχωρήσεις σε ξένα ΜΜΕ και σε ηλεκτρονικές σελίδες. «Η στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής αποτελεί μονόδρομο», τόνισε ο κ. Πάππου.
Τέλος, εκτός των παραπάνω, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου σε συνεργασία με το ΤΕΕ υλοποίησε με επιτυχία δράση επαγγελματικού προσανατολισμού στο ΕΠΑΛ της Κω η οποία θα επαναληφθεί.