Περισσότεροι από 10 ενδιαφερόμενοι (!) για να είναι υποψήφιοι βουλευτές έχουν υποβάλει αίτηση μέσω της σχετικής πλατφόρμας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής προκειμένου να πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιο του νομού Δωδεκανήσου, όπως προκύπτει από ρεπορτάζ της «δημοκρατικής».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους είναι και πρόσωπα που δεν έχουν ασχοληθεί ξανά με το στίβο της πολιτικής. Να σημειωθεί πως στη σχετική πλατφόρμα, πέρα από τις αυτοπροτάσεις γίνονται δεκτές και προτάσεις από τρίτους για πρόσωπα.
Η πλατφόρμα υποψηφιοτήτων έχει κλείσει και με βάση τις προτάσεις που κατατέθηκαν θα διαμορφωθεί το Μητρώο υποψηφιοτήτων και θα ακολουθήσει η συζήτηση στις Νομαρχιακές Επιτροπές, που θα συγκροτηθούν σε σώμα σε επόμενο χρόνο, αφού πρώτα συγκληθεί η νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και εκλεγεί ο νέος γραμματέας.
Η Επιτροπή θα είναι σε συνεχή συνεδρίαση και υιοθετήθηκαν οι κανόνες και τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων όπως αυτά ορίστηκαν σε σχετική συνεδρίαση της προηγούμενης ΚΠΕ.
Η Επιτροπή Ψηφοδελτίων στοχεύει να έχει έτοιμη την εισήγησή της προς τον πρόεδρο και την ΚΠΕ εντός του Ιουνίου και μέχρι τότε, όπως επισημάνθηκε, δεν υπάρχει καμία έγκριση υποψηφιότητας ή απόδοση χρίσματος σε κανέναν.
Σκοπός του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής είναι η διαμόρφωση ισχυρών ψηφοδελτίων ανά την επικράτεια με γνώμονα το ήθος, την πολιτική επάρκεια και την κοινωνική αποδοχή, χαρακτηριστικά γνωρίσματα που περιέγραψε επακριβώς ο κ. Ανδρουλάκης κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής.
Το μεγάλο στοίχημα είναι να καταφέρει το κίνημα που έχει καταγράψει υψηλότατα ποσοστά στο νόμο στο παρελθόν, να κερδίσει και πάλι τουλάχιστον τη μία έδρα, παρότι ο πήχης έχει τεθεί πιο ψηλά από τα ίδια στελέχη που δεν θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο να εκλεγούν ακόμα και δύο βουλευτές.
Στις τελευταίες εθνικές εκλογές του 2019 το ΚΙΝΑΛ έπειτα από 42 χρόνια δεν κατάφερε να εκλέξει βουλευτή σε έναν νομό που στο παρελθόν είχε χαρακτηριστεί ως ένα από τα κάστρα του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ. Να υπενθυμίσουμε ότι ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, από το 1993 έως τον θάνατό του ήταν βουλευτής Δωδεκανήσου.
Το υψηλότερο ποσοστό που κατέγραψε το ΠΑΣΟΚ στα Δωδεκάνησα ήταν το 1993 με πρόεδρο τον Ανδρέα Παπανδρέου που είχε λάβει 46,88% και το χαμηλότερο στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 με πρόεδρο τον Ευάγγελο Βενιζέλο που έλαβε 4,68%.
Στόχος του Ν. Ανδρουλάκη είναι να επανενεργοποιηθούν οι δυνάμεις του ΚΙΝ.ΑΛ-ΠΑΣΟΚ στα Δωδεκάνησα και σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον για συμμετοχή που δείχνουν νεότερα σε ηλικία στελέχη να εκλεγεί βουλευτής στο νομό στις επόμενες εκλογές.
Η «προίκα» της μεγάλης συμμετοχής στις εσωκομματικές διαδικασίες τόσο για την εκλογή προέδρου το 2021 όσο και στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη νέων κομματικών οργάνων τόσο στα Δωδεκάνησα όσο και πανελλαδικά, είναι η βάση για την αυτοοργάνωση αλλά και αναδιοργάνωση που θέλει να δρομολογήσει άμεσα ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ.-ΠΑΣΟΚ ο οποίος θέλει να επανακτήσει την επαφή του κόμματος με την εκλογική βάση, ως το πρώτο και κύριο βήμα για τη δημιουργία ενός κόμματος που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας εποχής.
Είναι γεγονός ότι η δημοσκοπική άνοδος του ΚΙΝΑΛ, σε συνδυασμό με το ρεύμα ανανέωσης που σηματοδότησε η εκλογή Ανδρουλάκη, διαφοροποιεί τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό τόσο τοπικά όσο και κεντρικά υπέρ της παράταξης, ωστόσο αυτό απομένει να αποτυπωθεί και στις κάλπες.
Μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου και τη συγκρότηση σε σώμα της ΚΠΕ και των κομματικών οργάνων που θα ακολουθήσουν, το επόμενο βήμα είναι η κατάρτιση των ψηφοδελτίων και γι’ αυτό, όσοι έχουν πάρει πλέον το «πράσινο φως» ήδη κινούνται ως υποψήφιοι βουλευτές, πραγματοποιώντας συναντήσεις, περιοδείες στα νησιά αλλά και ανάλογες αναρτήσεις στα social media.
Οι συζητήσεις για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου στα Δωδεκάνησα και τα πρόσωπα που θα το απαρτίσουν έχουν ήδη ξεκινήσει τόσο τοπικά όσο και κεντρικά και ως φαίνεται υπάρχει… συνωστισμός που εν πολλοίς οφείλεται και στην δημοσκοπική ανάκαμψη που καταγράφεται καθώς στα… δύσκολα (πρόσφατα) χρόνια του Κινήματος λίγοι ήταν εκείνοι που έβαλαν πλάτη.
Το απόλυτα υψηλότερο ποσοστό που κατέγραψε το ΠΑΣΟΚ στα Δωδεκάνησα ήταν στις εκλογές του 1981 με ποσοστό 58%!!! Και το 1985 κάπου στο 55% ήταν νομίζω