Ειδήσεις

Σχέδιο για την αντιμετώπιση του λαγοκέφαλου ζητά ο Κόνσολας

Εκπόνηση κατεπειγόντως διαχειριστικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος με το λαγοκέφαλο, ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Μάνος Κόνσολας

Συνέχεια δίνει στην πρωτοβουλία του για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του λαγοκέφαλου, ο Μάνος Κόνσολας.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, μετά την επαφή του με την αρμόδια επίτροπο αλιείας, κα. Δαμανάκη, η οποία συμφώνησε με τις προτάσεις του κ. Κόνσολα, προχώρησε σε νέα παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Καρασμάνη.

Ο κ. Κόνσολας ζητά να εκπονηθεί, διαχειριστικό σχέδιο όπως απαιτεί η Κομισιόν και όπως έπραξε η Κυπριακή Δημοκρατία, για να χρηματοδοτηθούν δράσεις και προγράμματα για την εξάλειψη του λαγοκέφαλου.

Σε δήλωσή του ο Βουλευτής επισημαίνει:

«Η Ελλάδα έχει υποτιμήσει ένα πρόβλημα που συνιστά απειλή για τα αλιευτικά μας αποθέματα στο Αιγαίο αλλά και για την παράκτια αλιεία. Λυπάμαι που το λέω αλλά η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ολιγώρησε, και αυτό προκύπτει από την επικοινωνία και την αλληλογραφία μου με την αρμόδια επίτροπο κα. Δαμανάκη.

Άμεσα πρέπει να εκπονηθεί διαχειριστικό σχέδιο, όπως έκανε και το Υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου.

Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να χρηματοδοτηθούν δράσεις και προγράμματα για την καταπολέμηση του λαγοκέφαλου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας και συγκεκριμένα από τον Άξονα Προτεραιότητας 3.1 που αφορά σε συλλογικές δράσεις αλλά και από τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Και εννοώ την αποζημίωση παράκτιων αλιέων για την αλίευση του λαγοκέφαλου και για προγράμματα εναλλακτικών τεχνικών ψαρέματος του λαγοκέφαλου».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Κόνσολα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ:
Aξιότιμο Κύριο
Γιώργο Καρασμάνη,
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Κύριε Υπουργέ,

Επικοινωνώ μαζί σας για να σας εκφράσω την έντονη ανησυχία μου για την αδράνεια και την ολιγωρία που έχει επιδείξει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απέναντι στο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης εισόδου και αναπαραγωγής του τοξικού είδους του λαγοκέφαλου στις ελληνικές θάλασσες.

Η υποτίμηση του προβλήματος, στην καλύτερη περίπτωση, οφείλεται στην άγνοια.
Πρόκειται, όμως, για ένα πρόβλημα που απειλεί τα αλιευτικά μας αποθέματα, τη δημόσια υγεία και τη βιωσιμότητα της παράκτιας αλιείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει εκπονηθεί ακόμα ένα διαχειριστικό σχέδιο, που αποτελεί προϋπόθεση για να ζητηθεί χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας, όπως ακριβώς έπραξε και πέτυχε το Υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου.
Θεωρώ ότι άμεσα πρέπει να εκκινήσετε τις διαδικασίες για την εκπόνηση αυτού του σχεδίου αλλά και για την κατάθεση προτάσεων χρηματοδότησης συγκεκριμένων δράσεων.

Σας κοινοποιώ, προκειμένου να αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος:
α. Αντίγραφο ερώτησης που κατέθεσα στη Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα.
β. Επιστολή-παρέμβαση μου προς την αρμόδια επίτροπο αλιείας κα. Δαμανάκη, καθώς και απαντητικές επιστολές της ίδιας. Η μία μάλιστα απευθύνεται και στον προκάτοχό σας.
Παρακαλώ να με ενημερώσετε για τις ενέργειες σας.

Με εκτίμηση

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου