Ειδήσεις

Ανατροπές στις τουριστικές κρατήσεις από την πτώση της στερλίνας

Τα πάνω- κάτω στις κρατήσεις Βρετανών τουριστών, όχι μόνο αυτές της τελευταίας στιγμής, αλλά και για όσα πακέτα έχουν προπληρωθεί εδώ και μήνες, φέρνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για έξοδο της χώρας από τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως η κάθετη πτώση της στερλίνας που καθιστά πλέον την Ελλάδα πιο ακριβό προορισμό για διακοπές.

Η ανησυχία είναι μεγαλύτερη στα νησιά που παραδοσιακά υποδέχονται το μεγαλύτερο όγκο της βρετανικής τουριστικής κίνησης, με τους ξενοδόχους και τους επιχειρηματίες του κλάδου σε Ρόδο, Κρήτη, Ζάκυνθο και Κέρκυρα να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα.

Όπως αναφέρουν, το ενδεχόμενο να υπάρχουν ακυρώσεις στα προπληρωμένα πακέτα του Ιουλίου και του Αυγούστου δεν είναι μεγάλο, όχι όμως και απίθανο, συμπληρώνοντας πως το μεγάλο πρόβλημα θα είναι για τις κρατήσεις που προγραμματίζονταν να γίνουν το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον αέρα.

Όπως λένε επιχειρηματίες των νησιών, οι ζήτηση της τελευταίας στιγμής θα εξαρτηθεί σε μεγάλο από την ισοτιμία ευρώ-στερλίνας που θα διαμορφωθεί τις επόμενες μέρες, το σίγουρο όμως είναι πως η κατανάλωση, όπως επίσης και το διαθέσιμο budget των τουριστών από τη Μεγάλη Βρετανία θα επηρεαστεί σημαντικά. Αυτό σημαίνει πως ακόμη κι αν έρθουν όσοι Βρετανοί υπολογίζεται φέτος (κοντά στα 2, 5 εκατ. αφίξεις) θα ξοδέψουν πολύ λιγότερα σε σύγκριση με πέρσι, σε μια περίοδο που η Ελλάδα ήδη ακριβότερη λόγω του αυξημένου ΦΠΑ.

Ειδικά για την Κρήτη που το μεγαλύτερο ποσοστό των τουριστών είναι Άγγλοι, με τα Μάλια και τη Χερσόνησο να αποτελούν τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς, η αγωνία είναι έντονη, ενώ άγνωστο παραμένει πως θα επηρεαστούν  οι εταιρίες χαμηλού κόστους που έρχονται στα αεροδρόμια του νησιού. Νούμερο ένα αγορά είναι η αγγλική και για τη Ρόδο, όπου μόνο πέρσι οι αφίξεις από την Βρετανία, όπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι, ήταν περισσότερες από 336 χιλ. σε σύνολο 1,8 εκατ. αφίξεων στο αεροδρόμιο. Ακολουθούσαν οι Γερμανοί και οι Σουηδοί. Άμεσα επηρεάζεται και το νησί της Ζακύνθου, όπου δύο στους τρεις τουρίστες περίπου είναι Άγγλοι. Συνολικά σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κεφαλονιά πάνω από το 40% των διεθνών αφίξεων προέρχεται από τη μεγάλη Βρετανία με τις περισσότερες πτήσεις να γίνονται από Λονδίνο και Μάντσεστερ.

Πρόκειται για νησιά που φέτος ανέμεναν αύξηση στον αριθμό των Άγγλων τουριστών, κατά μέσο όρο 10% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Την ίδια ώρα όμως πρόκειται για προορισμούς που υποδέχονταν ως επί το πλείστον χαμηλού και μεσαίου εισοδηματικού επιπέδου Βρετανούς επισκέπτες, οπότε όπως φοβούνται οι τουριστικές επιχειρήσεις, η πτώση της κατανάλωσης θα είναι μεγαλύτερης κλίμακας.

Ταυτόχρονα θεωρείται δεδομένο πως στις συζητήσεις για τα συμβόλαια με τους ξενοδόχους για το 2017 που έχουν ήδη ξεκινήσει, οι tour operators θα ζητήσουν επαναδιαπραγμάτευση των όρων, πιέζοντας για χαμηλότερες τιμές με βάση την ισοτιμία της λίρας. Ξενοδόχοι με τους οποίους συνομίλησε το Capital.gr εκφράζουν μεγάλο προβληματισμό για το πώς θα αντιδράσουν, αφού από τη μια δεν θέλουν να χάσουν το όγκο των πελατών τους, από την άλλη η αυξημένη φορολόγηση στην Ελλάδα δεν αφήνει πολλά περιθώρια.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου