Ειδήσεις

Ολοκληρώνεται η διαδικασία των εξώσεων από το Δήμο Ρόδου

Κοντεύει να ολοκληρωθεί η διαδικασία των εξώσεων από καταστήματα της Νέας Αγοράς, με τα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής να…. πέφτουν συνεχώς στους ιδιοκτήτες που δεν είχαν τακτοποιήσει τις οφειλές τους προς τον Δήμο Ρόδου και είχαν συσσωρευμένα χρέη.
Η σχετική απόφαση ελήφθη τον Απρίλιο του 2016 ομοφώνως από το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου και οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες.
«Αυτή την περίοδο είμαστε σε θέση να έχουμε μια συνολική εικόνα για τις εξώσεις. Από τις σαράντα δύο που έπρεπε να έχουν γίνει σε όλο το νησί και όχι μόνο στην Νέα Αγορά, έχουν ολοκληρωθεί οι τριάντα τρεις. Στην πλειονότητά τους βέβαια, αφορούν καταστήματα στην Νέα Αγορά αλλά και στους μεγαλύτερους οφειλέτες που υπήρχαν. Στην ουσία όλες τις βασικές εκκρεμότητες που είχαμε, δηλαδή τα καταστήματα με μεγάλες οφειλές, έχουν ήδη αποδοθεί στον Δήμο Ρόδου. Ήταν αναμενόμενο ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις κατά την εξέλιξη της διαδικασίας. Εμείς είχαμε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπήρχε καμία περίπτωση να κάνουμε πίσω…», υπογράμμισε με δηλώσεις του στην «δημοκρατική», ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα ακίνητης περιουσίας του Δήμου Ρόδου κ. Δήμος Μουτάφης.
Σε ερώτηση εάν κάποιοι ιδιοκτήτες καταστημάτων έσπευσαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να καταβάλουν κάποια χρηματικά ποσά μετά τις εξώσεις, ο κ. Μουτάφης δήλωσε: «Ναι, υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις αλλά μεμονωμένα. Δηλαδή μόνο σε δύο περιπτώσεις που οι οφειλέτες ήρθαν και πλήρωσαν τις οφειλές τους. Ωστόσο, συγκριτικά με τον συνολικό αριθμό, είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις. Να σας υπενθυμίσω όμως ότι αυτό που μας ενδιέφερε κυρίως δεν ήταν η άμεση πληρωμή των οφειλομένων. Μας ενδιέφερε ότι έπρεπε να ξεκαθαριστεί από τη νομική πλευρά, ποιος είναι μέσα και ποιος δεν είναι. Από εδώ και πέρα και εφόσον ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες για τις εξώσεις, θα πρέπει η δημοτική αρχή να αποφασίσει τι θα κάνει με την Νέα Αγορά. Δηλαδή, θα πρέπει να εξετάσει τις προοπτικές αξιοποίησης του μνημείου. Ωστόσο, το θέμα φαίνεται ότι θα μπει στον…. ‘πάγο’ για λίγο καιρό μέχρι να έρθει κάποια πρόταση. Εάν θα δοθεί σε έναν ιδιώτη ή όχι, εάν θα δοθούν τα καταστήματα με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου εφεξής –και φυσικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται: με όρους επιχειρηματικότητας κ.λπ. Εάν ωστόσο το δημοτικό συμβούλιο αποφασίσει να συνεχίσει ο Δήμος Ρόδου πάνω στο μοτίβο των μεμονωμένων μισθώσεων, τότε θα πρέπει να επανεξεταστούν όλα. Για να καταλάβετε, η τελευταία φορά που έγινε μίσθωση στην Νέα Αγορά ήταν το έτος 1969 (!). Εμείς θα πρέπει να εξετάσουμε όλες τις προτάσεις, θα πρέπει να προηγηθεί διάλογος και να έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου. Πιστεύω πως μία σώφρων λύση είναι να κινηθούμε στο μοντέλο της συνολικής μίσθωσης. Είναι τόσο μεγάλη η έκταση του μνημείου αυτού (όχι μόνον σε χώρους αλλά και σε υποθέσεις, εκκρεμότητες, προβλήματα κ.λπ.) που νομίζω ότι ίσως η ιδιωτική πρωτοβουλία θα αποτελέσει την καλύτερη λύση. Μπορεί να γίνει π.χ. ένα σύγχρονο εμπορικό κέντρο ή να προταθούν άλλες λύσεις», όπως ανέφερε.
Όσον αφορά τα καταστήματα που έβαλαν ‘λουκέτο’ λόγω εξώσεων, παραμένουν κλειστά και φυσικά δεν είναι δυνατό να λειτουργήσουν πλέον. «Το πιο βαθύ… σκοτάδι είναι λίγο πριν την αυγή. Έπρεπε να περάσουμε μέσα από αυτή την διαδικασία, ένα στάδιο κατά το οποίο είναι αναγκαίο τα καταστήματα να παραμένουν κλειστά. Δυστυχώς, δεν υπήρχε άλλη λύση», λέει ο κ. Μουτάφης.
Θυμίζουμε ότι οι οφειλές παραμένουν ως βεβαιωμένες στην ταμειακή υπηρεσία του Δήμου και σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία, ο Δήμος Ρόδου έχει το δικαίωμα να δεσμεύσει λογαριασμούς και ΑΦΜ –όπως έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν.
«Αυτές οι οφειλές θα εξακολουθήσουν να παραμένουν μέχρι να εξοφληθούν. Επειδή ο Δήμος Ρόδου, το μοναδικό μέσο διεκδίκησης που διαθέτει είναι το μπλοκάρισμα λογαριασμών και ΑΦΜ, θα το χρησιμοποιήσει –εάν χρειαστεί ξανά. Εάν πάλι αποφασίσει να προβεί σε κατασχέσεις σε ακίνητα ή σε κινητά για την ικανοποίηση των απαιτήσεων, και πάλι θα προχωρήσει. Δηλαδή, όλη αυτή η διαδικασία, είναι διασφαλισμένη νομικά. Το μόνο σίγουρο είναι πως όλες αυτές οι οφειλές δεν πρόκειται να χαριστούν σε κανέναν», ξεκαθάρισε ο κ. Μουτάφης.
Σημειώνεται ότι τα μισθώματα στα συγκεκριμένα καταστήματα ξεκινούσαν από 300, 500 έως και 2.000 ευρώ (για τα καταστήματα που θεωρούνται αρκετά προβεβλημένα, όπως ειπώθηκε). Ωστόσο, δεν υπήρξε συσσωρευμένη οφειλή κάτω της δεκαετίας, γεγονός που οδήγησε και στην απονεννοημένη απόφαση της δημοτικής αρχής Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • d t    27.06.2017 10:21

    να συμπληρώσω την λίστα, Ροδίνι,Ηχος και Φως,Εθνικό θέατρο, και τώρα Να Αγορά

Σχολιασμός άρθρου