Στο μάθημα της χημείας και στις αρχές οικονομικής θεωρίας (ΑΟΘ) εξετάστηκαν χθες οι υποψήφιοι των ΓΕΛ (Γενικής Παιδείας και Προσανατολισμού), ρίχνοντας έτσι την “αυλαία” των πανελληνίων.
Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι των ΓΕΛ που έχουν επιλέξει το νέο σύστημα Πανελλαδικών εξετάστηκαν στο μάθημα της Χημείας (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και στο μάθημα της Οικονομίας (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής). Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ που έχουν επιλέξει το παλαιό σύστημα Πανελλαδικών, εξετάστηκαν επίσης στη Χημεία και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Τα θέματα στο μάθημα της Οικονομίας παρουσίαζαν χαμηλότερο βαθμό δυσκολίας σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και χαρακτηρίζονται βατά. Αντίθετα, τα θέματα της χημείας, ήταν κλιμακούμενης δυσκολίας. Σχετικά με τα θέματα της χημείας, ο εκπαιδευτικός Φιλήμονας Ασπρής (φροντιστήρια Ορόσημο) δήλωσε τα εξής: “Tα θέματα στη Χημεία είχαν κάποια σχετική κλιμάκωση όσον αφορά τη δυσκολία τους. Θεωρώ ότι κάλυπταν όλη την εξεταστέα ύλη. Σε κάποια σημεία ήταν απαιτητικά και θα τολμούσα να πω “περίεργα”. Είχαν μεγάλη έκταση με αρκετά ερωτήματα. Κάποια ερωτήματα, όπως το Β4 και το Δ2 απέκλιναν πολύ από την ασκησεολογία του σχολικού βιβλίου. Αναφερόντουσαν δηλαδή σε διεργασίες και εφαρμογές που γίνονται στη βιομηχανία, προκαλώντας αρχικά σύγχυση στους μαθητές.
Ειδικότερα, το 1ο θέμα ήταν χωρίς εκπλήξεις και οι περισσότεροι μαθητές, με λίγη προσοχή, μπορούσαν να αντεπεξέλθουν. Το 2ο θέμα ήταν και αυτό για τους περισσότερους εκτός από το Β4 που έκρυβε παγίδες και απευθυνόταν σε πιο δυνατούς μαθητές. Το 3ο θέμα ήταν μεγάλο σε έκταση και είχε εύκολα και δυσκολότερα ερωτήματα, όπως στο Γ3 πού είχε κάποια παγίδα με τις μονάδες ταχύτητας. Και τελικά το 4ο θέμα ήταν για πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές.
Όσον αφορά στα θέματα της Χημείας, στα οποία εξετάστηκαν υποψήφιοι με το παλαιό σύστημα (Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών), ήταν καλύτερα διατυπωμένα σε σχέση με τα περυσινά και ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας”.
Προς το τέλος του πρώτου δεκαήμερου του Ιουλίου αναμένονται οι βαθμολογίες, θα ακολουθήσει η συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων ενώ οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ θα ανακοινωθούν τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι βάσεις αναμένεται να ακολουθήσουν διπλή διαδρομή: οι βάσεις για τις σχολές υψηλής ζήτησης αναμένεται να κινηθούν ανοδικά, ενώ οι μεσαίες και οι χαμηλόβαθμες σχολές θα έχουν καθοδική τάση.
Στη συνέχεια, από την 1η έως και τις 13 Ιουλίου, τη “σκυτάλη” θα πάρουν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων, αρχής γενομένης με τα Αγγλικά.
Τι δήλωσαν οι μαθητές για τα θέματα στα μαθήματα της χημείας και των αρχών οικονομικής θεωρίας:
Νίκος Τσακίρης
Ήταν εύκολα στις αρχές οικονομικής θεωρίας. Δεν θα μπορούσαμε να κλείσουμε με καλύτερο τρόπο τις πανελλήνιες εξετάσεις.
Βαγγέλης Βιρβίλης
Ήταν αρκετά εύκολα τα θέματα της οικονομίας. Δεν περίμενα να πέσει άσκηση από το πρώτο κεφάλαιο! Σε γενικές γραμμές μπορώ να πω ότι ήταν βατά τα θέματα, τουλάχιστον για κάποιον μαθητή ο οποίος έκανε την ανάλογη προετοιμασία.
Κωνσταντίνος Φτακλάκης
Για ένα μαθητή ο οποίος προετοιμάστηκε καλά, τα θέματα στις αρχές οικονομικής θεωρίας ήταν αρκετά εύκολα. Δεν μπορώ να πω ότι το επίπεδο δυσκολίας ήταν υψηλό. Άνετα θα μπορούσε κανείς να παραδώσει ένα καλό γραπτό.
Μιχάλης Ιντζάς
Τα θέματα στις αρχές οικονομικής θεωρίας ήταν πάρα πολύ εύκολα. Μόνο το θεωρητικό μέρος ίσως να μην περιελάμβανε τα αναμενόμενα θέματα. Σε κάθε περίπτωση, το άριστα ήταν εύκολη υπόθεση για έναν καλά προετοιμασμένο μαθητή.
Παναγιώτης Βακιρτζής
Τα θέματα στις αρχές οικονομικής θεωρίας ήταν εύκολα. Μόνο η θεωρία με μπέρδεψε λίγο, αλλά σε γενικές γραμμές δεν μπορώ να πω ότι δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα. Ήταν πράγματα που περιμέναμε πάνω-κάτω να πέσουν.
Άρης Κωσταδήμας
Τα θέματα στις αρχές οικονομικής θεωρίας ήταν ιδιαίτερα εύκολα, βατά και αναμενόμενα. Προσωπικά, πιστεύω ότι τα πήγα αρκετά καλά και είμαι πολύ ευχαριστημένος.
Κωνσταντίνος Κωστάκης
Προσωπικά βρήκα εξαιρετικά εύκολα τα θέματα και τη θεωρία στο μάθημα της οικονομίας. Το τρίτο θέμα δε ήταν από το πρώτο κεφάλαιο, το πιο εύκολο του βιβλίου, ενώ και το θέμα Δ΄ ήταν εξίσου εύκολο. Μπορώ να πω ότι ολοκληρώσαμε τις εξετάσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Γιώργος Τσαγκαρινός
Τα θέματα της χημείας ήταν αρκετά, οπότε μπορεί κανείς να πιέστηκε με το χρόνο. Πιστεύω όμως ότι όποιος είχε προετοιμαστεί καλά και κυρίως στη θεωρία, μπορούσε να αντεπεξέλθει.
Δημήτρης Παγώνης
Ήταν αρκετά μεγάλος ο όγκος των θεμάτων στο διαγώνισμα της χημείας. Εξεταστήκαμε σε μεγάλο εύρος της θεωρίας και από προηγούμενες χρονιές. Γενικότερα όμως θα έλεγα ότι ήταν βατά τα θέματα. Χρειαζόταν ψυχραιμία και σίγουρα καλή προετοιμασία.
Κωστής Τσικνής
Τα θέματα της χημείας θα έλεγα ότι ήταν μέτριας δυσκολίας. Δεν ήταν αναμενόμενα και κάλυπταν ένα μεγάλο μέρος της ύλης και από προηγούμενες χρονιές. Απαιτούσαν καλή προετοιμασία.
Ελευθέριος Φωτάρας
Θα έλεγα ότι ήταν εύκολα τα θέματα στο μάθημα της οικονομίας. Μπορούσαν να γράψουν ένα σχετικά καλό βαθμό ακόμη και όσοι δεν είχαν προετοιμαστεί εντατικά.