Δύο επιστημονικές διαλέξεις ανοικτές για το κοινό στις 30 Ιουνίου και 01 Ιουλίου
«Τα φίδια της Ρόδου και της Σύμης: Αναγνώριση – Επικινδυνότητα – Συμπεριφορά»
από την κοινσεπ «Για τη φύση», το ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς και τον Ηλία Στραχίνη
«Τα φίδια της Ρόδου και της Σύμης: Αναγνώριση – Επικινδυνότητα – Συμπεριφορά» είναι ο τίτλος των δύο ενημερωτικών εκδηλώσεων και των ερευνών πεδίου που θα πραγματοποιηθούν σε Ρόδο και Σύμη από την κοινσεπ «Για τη φύση», σε συνεργασία με το ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και κεντρικό ομιλητή τον επιστήμονα – ερπετολόγο Ηλία Στραχίνη.
Ειδικότερα, η πρώτη ενημερωτική διάλεξη για τα ερπετά της Ρόδου θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή 30 Ιουνίου, ώρα 19.30’, στην αίθουσα Γεώργιος Καραγιάννης του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.
Ο ερπετολόγος Ηλίας Στραχίνης (herpetofauna.gr) και η βιολόγος Κορίνα Καραγιάννη θα παρουσιάσουν τα χαρακτηριστικά είδη της ερπετοπανίδας της Ρόδου, στους πληθυσμούς της οποίας δεν έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί επικίνδυνα, για τον άνθρωπο, είδη. Ιδιαίτερη παρουσίαση θα γίνει για το «λεβαντόφιδο» της Ρόδου, ένα εντελώς ακίνδυνο ερπετό (απεικονίζεται στη φωτογραφία), που ενδημεί ακόμα και μέσα στα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης και προκειμένου να προστατευτεί από τους φυσικούς του εχθρούς μιμείται τους χρωματισμούς της οχιάς.
Η διάλεξη της Σύμης, θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο, 01 Ιουλίου 2023, ώρα 19.30’, σε αίθουσα του δήμου. Στη διάρκειά της θα παρουσιαστούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ερπετών του νησιού και θα γίνει εστιασμένη αναφορά στο είδος «οθωμανική οχιά» που ενδημεί εκεί. Η «οθωμανική οχιά» φέρει εξαιρετικά ισχυρό δηλητήριο και το δάγκωμά της απαιτεί ειδική μεταχείριση και άμεση διακομιδή σε νοσοκομείο.
Το πώς αναγνωρίζουμε το κάθε είδος φιδιού, το τι πράττουμε σε κάθε περίπτωση, αλλά και ποιος είναι ο απαραίτητος υγειονομικός εξοπλισμός που πρέπει να υπάρχει σε κάθε τόπο για την αντιμετώπιση των δηγμάτων, θα αναλυθούν πλήρως από τους δύο επιστήμονες. Οι ίδιοι, σε συνεργασία με την κοινσεπ «Για τη φύση» θα προχωρήσουν σε ημερήσια και νυχτερινή έρευνα πεδίου για τον εντοπισμό και καταγραφή ερπετών σε Ρόδο και Σύμη.
Η παρακολούθηση των διαλέξεων είναι δωρεάν για το κοινό.
Οι έρευνες και οι εκδηλώσεις οργώνονται από την κοινσεπ “Για τη φύση” σε συνεργασία με το ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Η πραγματοποίηση του διημέρου, δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την ουσιαστική στήριξη που δόθηκε από:
– Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου
– Δήμο Σύμης
– 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Σύμης
– Ναυτική Εταιρεία Αιγαίου Sea Dreams
– Apollo Blue Hotel
– Cactus Hotel
– 10GR Boutique Hotel