Τοπικές Ειδήσεις

Σύστημα τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι

Σωτήριο για ηλικιωμένους που μένουν μόνοι τους και αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας αποδείχθηκε το «Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι», που εφαρμόζεται πιλοτικά στη Ρόδο από τον Απρίλιο και για δύο χρόνια, με 100 ωφελούμενους, σε πρώτη φάση.
«Το πρόγραμμα συνεχίζεται με απόλυτη επιτυχία. Συμμετέχουν 100 ηλικιωμένοι από όλη τη Ρόδο και από τα χωριά όπου υπάρχουν αρκετοί μοναχικοί άνθρωποι τρίτης ηλικίας. Ο κάθε ωφελούμενος έχει ένα κουμπί έκτακτης ανάγκης το οποίο μπορεί να πατήσει ανά πάσα στιγμή για να ζητήσει βοήθεια. Μέχρι στιγμής είναι όλοι οι ωφελούμενοι ευχαριστημένοι. Πιστεύουμε ότι τον επόμενο χρόνο θα καταφέρουμε να εντάξουμε άλλα 100 άτομα στο πρόγραμμα», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του δήμου Ρόδου Θωμάς Σωτρίλλης.
Το έργο, αφορά σε φροντίδα, σε πιλοτικό στάδιο, εκατό ατόμων που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν έχοντας βαριά προβλήματα υγείας.
Σε κάθε ωφελούμενο του προγράμματος έχει διατεθεί ο εξοπλισμός, που είναι το βραχιολάκι, το οποίο φοράει το άτομο που χρήζει τηλεφροντίδας. Σε κάθε σπίτι δικαιούχου του προγράμματος λειτουργεί γραμμή ίντερνετ ή κάρτα δεδομένων που χρησιμοποιεί το κινητό, tablet κλπ έτσι ώστε να είναι εφικτή η χρήση του βραχιολιού.
Το βραχιολάκι καταγράφει τις κινήσεις του ασθενούς και δημιουργεί το προφίλ του, δηλαδή το σύνολο των δραστηριοτήτων του σε καθημερινή βάση. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί κάποια παράξενη δραστηριότητα, ενημερώνει το κέντρο ελέγχου, το οποίο στη συνέχεια, ενημερώνει τους υπεύθυνους οικείους του καθώς και την Αστυνομία και το ΕΚΑΒ.
Το ίδιο συμβαίνει αν πατηθεί και το κουμπί πανικού, τέτοια δυνατότητα υπάρχει για τους 50 ωφελούμενους, αφού στα 50 από τα 100 βραχιολάκια υπάρχει και η δυνατότητα ανίχνευσης πτώσης.
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί ένα από τα έξι υποέργα του προγράμματος Smart Cities στο οποίο εντάχθηκε πρώτος πανελλαδικά ο δήμος Ρόδου το 2022.
Ο κ. Σωτρίλλης αναφέρθηκε και στις άλλες δομές που ανήκουν στον τομέα πρόνοιας του Δήμου Ρόδου και στο έργο που παράγουν. Συγκεκριμένα για τους ξενώνες αστέγων και κακοποιημένων γυναικών ανέφερε τα εξής:
«Συνεχίζεται κανονικά η λειτουργία του ξενώνα αστέγων και του υπνωτηρίου στην Πλατεία Φώκιαλη με εξειδικευμένο προσωπικό. Επίσης ο ξενώνας κακοποιημένων γυναικών με τη βοήθεια των κοινωνικών λειτουργών, νοσοκόμων παρέχει στις φιλοξενούμενες και στα παιδιά τους τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες. Η δομή προσφέρει όλα τα απαραίτητα είδη για τη διατροφή των φιλοξενούμενων. Ο κ. Αποστόλης Ασπράκης μας προσέφερε μία μεγάλη ποσότητα τροφίμων και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό».
Το συσσίτιο
Η δομή του συσσιτίου διανέμει καθημερινά φαγητό σε περίπου 190 άτομα. Πρόκειται για μία δομή που στηρίζει συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να φροντίσουν με δικές τους δυνάμεις για την καθημερινή τους διαβίωση

«Από το συσσίτιο σιτίζονται καθημερινά 170 με 190 άτομα. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι την έμφαση στην ποιότητα που δίνει όλο το προσωπικό. To διατροφικό πλάνο καθορίζεται και ελέγχεται από διατροφολόγο. Επίσης θέλω να επισημάνω ότι σύλλογοι, φορείς και επιχειρηματίες μας στέλνουν συνεχώς ποσότητες τροφίμων. Αυτή την περίοδο έχουμε καλύψει τις ανάγκες. Ευχαριστούμε όλους τους συμπολίτες μας για τις προσφορές τους. Πιστεύω ότι το συναίσθημα αλληλεγγύης δεν είναι πλασματικό. Είναι πραγματικό», είπε ο κ. Σωτρίλλης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου