157.465 τ.μ. προνομιακής γης στην Καλλιθέα ακριβώς απέναντι από το ιστορικό μνημείο, στην περιοχή «Πεζούλα» και σε χώρο που υπήρχαν περιορισμοί στη δόμηση εξαιτίας ακριβώς με γη γειτνίαση του με τα λουτρά, περιήλθαν με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών στη διαχείριση του «Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.».
Με την υπ΄αρίθμ. 253/14 (ΦΕΚ 2001 Β/22-07-2014) απόφαση μεταβιβάζονται μεταξύ άλλων και περιέρχονται χωρίς αντάλλαγμα στο ΤΑΙΠΕΔ κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή τα ακόλουθα ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, με των επ’ αυτών κτισμάτων και εγκαταστάσεων, στα Κοσκινού ως ακολούθως:
1 ABK 3593 6.380 τ.μ.
2 ABK 3597 3.105 τ.μ.
3 ABK 3598 15.880 τ.μ.
4 ABK 3601 9.550 τ.μ.
5 ABK 3602 52.400 τ.μ.
6 ABK 3489 70.150 τ.μ.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι προσπάθειες για να επιτραπεί η δόμηση στην περιοχή κατέβαλαν ο πρώην Δήμος Καλλιθέας αλλά και ο Δήμος Ρόδου με την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της περιοχής.
Παρότι οι μελετητές που συνέταξαν το Γ.Π.Σ. εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους η υπό τον κ. Ιωάννη Ιατρίδη, δημοτική αρχή, είχε προχωρήσει επιλεκτικά στη δημιουργία – επέκταση δύο οικισμών στην περιοχή Κοσκινού.
Συγκεκριμένα είχε αποφασιστεί η πολεοδόμηση περιοχής συνολικής έκτασης 711.300 στρεμμάτων με χρήση αμιγούς κατοικίας και εντός της ζώνης των 1000μ από την πηγή των λουτρών της Καλλιθέας παρότι οι μελετητές έκριναν ότι με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μια δεύτερη πόλη ανταγωνιστική αυτής των Κοσκινού συνολικής έκτασης 1.281 στρεμμάτων σε έναν ιδιαίτερο χώρο, όπως είναι η παράκτια ζώνη της Καλλιθέας.
Ειρήσθω εν παρόδω ότι η δόμηση απαγορεύεται και για αρχαιολογικούς λόγους.
Οι μελετητές είχαν επισημάνει επιπλέον ότι η πρόταση αυτή δεν επρόκειτο να εγκριθεί από τον ΕΟΤ. Είχαν καταστήσει επιπλέον σαφές ότι δεν συμφωνούν σε καμία περίπτωση για την ανάπτυξη τουρισμού – παραθερισμού σ’ όλο το παράκτιο μέτωπο του Δήμου Καλλιθέας.
Το Γ.Π.Σ., όπως είχε ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καλλιθέας, ακυρώθηκε με απόφαση της επιτροπής του άρθρου 152 ενώ το Γ.Π.Σ., όπως ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ρόδου, έχει ομοίως προσβληθεί ενώπιον της Επιτροπής του άρθρου 152 για τη νομιμότητα του.
Σημειώνεται ότι η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει σε αξιοποίηση και να εντάξει στο χαρτοφυλάκιο των προς εκποίηση ακινήτων τις ως άνω εκτάσεις αναμένεται να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για δόμηση και από ιδιώτες στην περιοχή.
Μεγάλες εκτάσεις κατέχουν συγκεκριμένα ο οικισμός των καθηγητών, η εταιρεία Interplaza αλλά και πολλοί ιδιώτες, μεταξύ των οποίων και πρώην αιρετοί.
Οι όποιοι περιορισμοί στη δόμηση, που υφίστανται, κάμπτονται εξάλλου σε εφαρμογή των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ).
Τα ΕΣΧΑΔΑ, καταρτίζονται και εγκρίνονται για τον καθορισμό του χωρικού προορισμού των δημοσίων ακινήτων και σε αυτά, θα περιλαμβάνονται και οι περιβαλλοντικοί όροι του ακινήτου.
Αποτελούν, δηλαδή, ένα ιδιαίτερα προστατευμένο πλαίσιο, θεσμικά και νομικά, ακόμα και έναντι προσφυγών και άλλων ένδικων ή μη διαδικασιών προβολής και παρεμπόδισης της υλοποίησης των προβλεπόμενων επενδύσεων αξιοποίησης που θα εγκρίνει και θα προωθεί το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας.
Γενικά, όπως προκύπτει από το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του πανίσχυρου, πλέον, αυτού φορέα, με Π.Δ. μπορεί να τροποποιούνται εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια και σχέδια πόλεως, καθώς και πολεοδομικές μελέτες ή και να καθορίζονται ειδικές χρήσεις γης και ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης για τα εντός σχεδίου πόλεως δημόσια ακίνητα, ακόμη και κατά παρέκκλιση από τους ισχύοντες στην περιοχή όρους και περιορισμούς δόμησης, καθώς και από τις διατάξεις του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού.
Επιτρέπεται, ακόμη, η χρησιμοποίηση δημοσίων ακινήτων που προστατεύονται από την περιβαλλοντική και αρχαιολογική νομοθεσία, με τον περιορισμό ότι η επένδυση πραγματοποιείται σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους και περιορισμούς που θέτουν οι σχετικές διατάξεις.
Υπάρχει ακόμα και ειδική ρύθμιση για τον αιγιαλό, καθώς θα επιτρέπεται και η απευθείας παραχώρηση στον κύριο της επένδυσης ή στον έλκοντα εξ αυτού δικαιώματα, της χρήσης αιγιαλού και παραλίας και του δικαιώματος εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων ή επέκτασης, ήδη υφιστάμενων στην περιοχή, λιμενικών εγκαταστάσεων. Η παραχώρηση γίνεται για χρονικό διάστημα έως 50 χρόνια.
ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΝΟΜΟΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ
Μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι γίνεται «ξεπούλημα» δασικών εκτάσεων, ακόμα και αναδασωτέων, καταφυγίων άγριας ζωής, περιοχών NATURA, παραλιών, έως και αρχαιολογικών χώρων.
Εχουν παραχωρηθεί μεταξύ άλλων:
1. ΠΕΡΙΟΧΗ: ΝΕΡΑ της ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Έκταση που παραχωρείται : 321 στρ.
Χαρακτηριστικά χώρου : Έκταση σε άμεση γειτνίαση-επαφή με τις εγκαταστάσεις των Ιαματικών Πηγών Καλλιθέας
2. ΠΕΡΙΟΧΗ: ΚΟΣΚΙΝΟΥ – περιοχή Αμμούδες
Έκταση που παραχωρείται : 398 στρ.
Χαρακτηριστικά χώρου : Έκταση στην παραλιακή ζώνη του Φαληρακίου, που περιλαμβάνει παραλιακό αδόμητο τρήμα, ζώνη ήδη δομημένη ( ~80 στρ.) και δύο μεγάλες αδόμητες εκτάσεις υπερυψωμένες, με θέα τη θάλασσα.
3. ΠΕΡΙΟΧΗ: Αρχαγγέλου
Παραλίες Τσαμπίκας και Στεγνών
Εκτάσεις που παραχωρούνται: 1.181 στρ. στη Τσαμπίκα και 410 στρ. στα Στεγνά
4. ΠΕΡΙΟΧΗ: Μαλώνας – Χαράκι
Παραλίες Αγ. Αγάθης… Έκταση που παραχωρείται : 3.220 στρ. Χαρακτηριστικά χώρου : Έκταση στις πλαγιές του όρους Πρ. Ηλία Αρχαγγέλου, που φθάνει μέχρι τη Μαλώνα και παράκτια ζώνη που καταλήγει στη παραλία της Αγ. Αγάθης.
5. ΠΕΡΙΟΧΗ: Καλάθου
Παραλίες Βλυχά – ΚαλάθουΈκταση που παραχωρείται : 231 στρ.Χαρακτηριστικά χώρου : Το μεγαλύτερο τμήμα συμπίπτει με το λόφο που χωρίζει τις παραλίες Καλάθου και Βλυχά. Επίσης περιλαμβάνει και πεδινή παραλιακή έκταση στα Βλυχά, όπου τμήμα της είναι ήδη δομημένο.
6. ΠΕΡΙΟΧΗ: ΛΙΜΑΝΑΚΙ της ΛΑΡΔΟΥ
( Κουκούμια )
Έκταση που παραχωρείται : 47 στρ.Χαρακτηριστικά χώρου : Έκταση στις πλαγιές πάνω από το δρόμο και σε γειτνίαση με την παραλιακή έκταση και το δασάκι που ακολουθεί, περιοχή γνωστή ως «Λιμανάκι της Λάρδου».
7. ΠΕΡΙΟΧΗ: Λάρδου
Έκταση που παραχωρείται : 26.980 στρ.
Χαρακτηριστικά χώρου : Έκταση που αντιστοιχεί στο 65% των διοικητικών ορίων της κοινότητας Λάρδου! Αντιστοιχεί με δασικές κυρίως εκτάσεις, συμπεριλαμβάνοντας και παράκτια ζώνη καθώς και το βουνό μεταξύ Λάρδου και τη θέση Κουκούμια ( Λιμανάκι Λάρδου).
8. ΠΕΡΙΟΧΗ: Ασκληπιό
Έκταση που παραχωρείται : 101 στρ. Χαρακτηριστικά χώρου : Παραλιακή έκταση στην ξενοδοχειακή ζώνη μεταξύ Κιοτάρι και «Λιμανάκι της Λάρδου». Τμήματα της έκτασης έχουν ήδη αξιοποιηθεί.
9. ΠΕΡΙΟΧΗ: Προφήτη Ηλία
Έκταση που παραχωρείται : 9.216 στρ.
Χαρακτηριστικά χώρου : Έκταση που καλύπτει όλο σχεδόν τον ορεινό όγκο του Προφ. Ηλία, σε ανάπτυγμα 7 χλμ και συμπεριλαμβάνει και τον χώρο των ξενοδοχείων Έλαφος και Ελαφίνα.
10. ΠΕΡΙΟΧΗ: ΄Εμπωνας
Έκταση που παραχωρείται : 3.770 στρ.
Χαρακτηριστικά χώρου : Μεγάλη ημιορεινή έκταση που ξεκινάει σε μικρή απόσταση από την παραλία και φθάνει μέχρι τους πρόποδες του Πρ. Ηλία , στο δυτικό του άκρο. Μεγάλο μέρος της έκτασης είναι δασικό, με την παρεμβολή γεωργικών εκτάσεων. Η παράκτια έκταση έχει ανάπτυγμα περ. 850 μ. ενώ το βάθος της έκτασης ξεπερνά τα 4,5 χλμ.
ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ
ΚΑΛΑΘΟΥ
Στο μεταξύ καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί, παρά και τις διαμαρτυρίες του στρατού, για την ακύρωση της απόφασης να περιέλθει στην περιουσία του ΤΑΙΠΕΔ και το στρατόπεδο των καταδρομών στην Κάλαθο!.
Όπως απεκάλυψε η «δημοκρατική», με την υπ’ αριθμ. 234/2013 απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και συγκεκριμένα στο υπ΄ αριθμ. 1020Β τεύχος της, μεταξύ άλλων μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση τα υπ’ αριθμ. 1767 και 1248 ακίνητα γαιών Καλάθου, σημερινής έκτασης 231.450 τ.μ., που κείνται στη θέση «Βουνό» Καλάθου.
Η συγκεκριμένη έκταση έχει ήδη μεταβιβαστεί κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στο ΤΑΙΠΕΔ, μετά τη δημοσίευση του ως άνω ΦΕΚ, χωρίς να αντιδράσει κανείς, γιατί κανείς δεν είχε αντιληφθεί ότι πρόκειται για έκταση στην οποία βρίσκεται το στρατόπεδο των επίλεκτων στρατιωτών του τάγματος καταδρομών της Ρόδου, η πιο μάχιμη και ετοιμοπόλεμη στρατιωτική μονάδα στα Δωδεκάνησα αλλά και αποθήκες πυρομαχικών ακόμη και υπόγειες.
Η συγκεκριμένη μεταβίβαση μαζί με άλλες είχε προκαλέσει τον Μάιο του 2013 την αντίδραση της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Μηχανικών Ρόδου», με ανοιχτή επιστολή της.
Σημειώνεται ότι με την ως άνω απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής είχαν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ συνολικά 46.016.895 τ.μ. περίπου (46.000 στρέμματα) χρυσοφόρας γης, που αντιστοιχούν στο 3,30% της συνολικής έκτασης της Ρόδου.
Σε αυτά δεν υπολογίζονται η περιοχή του Golf που προηγήθηκε και αυτά που έχουν εξαγγελθεί και έπονται, “Πρασονήσι”, το υπόλοιπο Natura, τα ακίνητα του ΤΑΠΑ στη Μεσαιωνική Πόλη, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια.
Οι περιοχές που ετοιμάζονται για «ξεπούλημα» αγκαλιάζουν κυριολεκτικά όλο το ανατολικό παραλιακό μέτωπο, και επεκτείνονται στις εσωτερικές περιοχές της Ρόδου, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί «Natura 2000».