Ρεπορτάζ

Αρχαιοκαπηλία: Η σχέση του Σωκράτη Καλκάνη με τη Ρόδο

Καίριο χτύπημα σε ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας που είχε απλώσει τα πλοκάμια του από την Πελοπόννησο έως τη Μακεδονία κατάφεραν οι άνδρες της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ωστόσο, σοκ ακόμη και στους Αδιάφθορους της Αστυνομίας προκάλεσε το γεγονός ότι ανάμεσα στους εννέα συλληφθέντες ήταν ένας αρχιφύλακας του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας, ο οποίος υπηρετούσε στην Υπηρεσία τα τελευταία 20 χρόνια, ο γνωστός επιχειρηματίας και πρώην ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «King George» Σωκράτης Καλκάνης, αλλά και η ιδιοκτήτρια ενός καταστήματος πώλησης αρχαίων ειδών στο Μοναστηράκι!
Μάλιστα, ο 70χρονος γνωστός επιχειρηματίας κατηγορείται ότι είχε κρυμμένο στη βίλα του στο Λαγονήσι μεγάλο αριθμό αρχαίων αντικειμένων, ανάμεσά τους κι ένα σπάνιο αρχαίο άγαλμα, το οποίο ήθελε να πουλήσει αντί του ποσού του 1.000.000 ευρώ! Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο μαρμάρινο αντίγραφο του αγάλματος του Σατύρου που είχε φιλοτεχνήσει ο κορυφαίος γλύπτης της αρχαιότητας Πραξιτέλης. Το άγαλμα της Ελληνορωμαϊκής περιόδου (1ος αιώνας π.Χ.) έχει ύψος 0,65 μ., καθώς δεν σώζονται τα κάτω άκρα από το ύψος των γονάτων κι εκτιμάται ότι προέρχεται από λαθρανασκαφή σε περιοχή της Αρκαδίας. Αναπαριστά ανδρική νεανική μορφή, σχεδόν γυμνή, που φέρει διαγωνίως δορά λυγκός, με χαρακτηριστικά γνωρίσματα αρχαίου σατύρου.
Η εξάρθρωση του κυκλώματος ξεκίνησε όταν ο 70χρονος, πρώην ιδιοκτήτης του «King George», απευθύνθηκε στα μέλη του προκειμένου να πουλήσει το άγαλμα, το οποίο έκρυβε επί περίπου έναν χρόνο στη βίλα του στο Λαγονήσι. Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε ότι κεντρικό ρόλο στον «πυρήνα» της σπείρας διαδραμάτιζε η 52χρονη αρχαιοπώλισσα που συνεργαζόταν με έναν 50χρονο και τον 49χρονο -επίσης συλληφθέντα- αρχιφύλακα. Από την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών προέκυψε ότι ο αρχιφύλακας ήταν τα μάτια και τα αυτιά των αρχαιοκαπήλων μέσα στην Αστυνομία και τους ενημέρωνε -εκτός των άλλων- και για τους ελέγχους της Υπηρεσίας του.
Παράλληλα αποκαλύφθηκε και η διασύνδεση του 50χρονου με πέντε άτομα, για λογαριασμό των οποίων προέβαινε σε εκτίμηση αρχαίων αντικειμένων που είχαν στην κατοχή τους και στη συνέχεια μεθόδευε τη διαδικασία πώλησής τους σε υποψήφιους αγοραστές. Αμεσος συνεργάτης του 50χρονου στις παράνομες δραστηριότητές του προέκυψε ότι ήταν ο 49χρονος ένστολος που τέθηκε άμεσα σε διαθεσιμότητα. Μάλιστα, μαζί με άλλους τρεις συνεργούς τους, εκ των οποίων ο ένας διέθετε ειδικό μηχάνημα για τον εντοπισμό αρχαίων αντικειμένων, μεθόδευε ανασκαφή στην Πτολεμαΐδα, όπου προφανώς είχαν εντοπίσει αρχαία.

Επιχείρηση
Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε με ευρείας κλίμακας επιχείρηση των Αδιάφθορων σε Αθήνα, Γαλάτσι, Ζωγράφου, Καλλιθέα, Χαλάνδρι, Αχαρνές, Ελληνικό, Πειραιά, Μαρκόπουλο, Βάρη και Λαγονήσι, καθώς και στην Καρδίτσα και την Κοζάνη, όπου έγιναν έρευνες σε σπίτια, χώρους και οχήματα των εμπλεκομένων. Στη βίλα του 70χρονου κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός αρχαιοτήτων, μεταξύ των οποίων το εξαιρετικά σπάνιο μαρμάρινο άγαλμα. Πλήθος αρχαίων αντικειμένων βρέθηκαν και στα σπίτια των άλλων συλληφθέντων, ενώ αναζητούνται ακόμη έξι άτομα, που συμμετείχαν στη σπείρα.

Ο πρώην «Mr King George», που έγινε γνωστός για τη βίλα που παραχωρούσε στον Ανδρέα και στη Δήμητρα
Για την αθηναϊκή ελίτ του ’60, που ζούσε σε… παραμυθένια ατμόσφαιρα, τα πάρτι που έκλεβαν την παράσταση γίνονταν στο ξενοδοχείο «King George», όπου η Καίτη Καλκάνη υποδεχόταν όλη την αφρόκρεμα της εποχής. Αυτή την παράδοση συνέχισε τη δεκαετία του ’80 ο γιος της Σωκράτης Καλκάνης, με καλεσμένους -ανάμεσα σε άλλους- τον Billy Bo και τη Λάουρα Ντε Νίγκρις.
Ομως ο επιχειρηματίας δεν έμεινε στην ιστορία γι’ αυτά τα glamorous parties, αλλά για εντελώς διαφορετική αιτία. Εκείνη την εποχή τα media αποκάλυπταν τα μυστικά ροζ ραντεβού του Ανδρέα με τη Δήμητρα σε «προστατευόμενα» μέρη και βίλες που τους παραχωρούσαν οι φίλοι του τότε πρωθυπουργού, μεταξύ των οποίων και ο Σωκράτης Καλκάνης.
Χαριστική ρύθμιση
Σε μια συζήτηση στη Βουλή αποκαλύφθηκε πως η τότε κυβέρνηση, με υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Τσοβόλα, είχε προβεί σε χαριστική ρύθμιση που στοίχισε στο Ελληνικό Δημόσιο 90.000.000 δραχμές. Στην αγόρευσή του τότε ο βουλευτής της Ν.Δ. Βύρων Πολύδωρας ανέφερε – μεταξύ άλλων:
«Γι’ αυτήν τη βοήθεια προς τον πρωθυπουργό ο Καλκάνης πέτυχε τα εξής: Πρώτον, η Ιονική Λαϊκή Τράπεζα αγόρασε από δική του εταιρία την έκταση στη Ρόδο για να χτίσει το ξενοδοχείο “Χίλτον”. (…) Δεύτερον, σύμφωνα με τον Κοσκωτά: “Μου ζήτησε ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου να αγοράσω με κάθε τρόπο το «King George» και αυτός θα έδινε οδηγίες στον Χαλικιά και στους αρμόδιους υπουργούς για να τον βοηθήσουν. Πράγματι, εγώ έκανα μια συμφωνία με τον Καλκάνη για την αγορά του «King George»”. Εχετε λάβει γνώση ότι υπάρχει προσύμφωνο πωλήσεως του “King George” από τον Καλκάνη προς τον Κοσκωτά; Προσύμφωνο πωλήσεως ακινήτου πότε; Στις 31 Δεκεμβρίου 1987. Στις 30 Δεκεμβρίου ο κ. Τσοβόλας υπέγραψε την παράνομη απόφαση. Η Εφορία ρύθμισε τις οφειλές σε πολλές μακροχρόνιες δόσεις, άτοκες, με απόφαση του Τσοβόλα».
Τελικά ο Ανδρέας Παπανδρέου αθωώθηκε από τις κατηγορίες, ενώ ο Δημήτρης Τσοβόλας καταδικάστηκε από το Ειδικό Δικαστήριο για απιστία περί την υπηρεσία και για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, για τη ρύθμιση των χρεών των Γιώργου Κοσκωτά και Σωκράτη Καλκάνη, σε ποινή φυλάκισης 2 1/2 ετών, εξαγοράσιμη προς 1.000 δραχμές τη μέρα και τριετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου