Μία από τις παλαιότερες παθογένειες της κτηματαγοράς, τις συναλλαγές της… βαλίτσας, δηλαδή τις πράξεις αγοραπωλησίας όπου η τιμή του συμβολαίου είναι χαμηλότερη του πραγματικού-υψηλότερου τιμήματος-ελαχιστοποίησαν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί. Και αυτό επειδή όσοι -λιγοστοί- επιθυμούν να αγοράσουν σήμερα ακίνητο, θα πρέπει να πραγματοποιήσουν τη συναλλαγή υποχρεωτικά με τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος. Και αυτό ισχύει ακόμη και για εργασίες ανακαίνισης ή αναβάθμισης ακινήτων από τις οποίες δεν απουσίαζε το μαύρο χρήμα.
Ήδη, οι κτηματομεσίτες έχουν προσαρμοστεί στη “νέα εποχή” των capital controls που δεν πρόκειται να τεθούν εκτός ισχύος άμεσα, όπως έχει καταδείξει η διεθνής εμπειρία (π.χ. Κύπρος και Ισλανδία), αλλά και λόγω της κατάστασης της οικονομίας.
“Η τεχνολογία μας επιτρέπει να εξυπηρετούμε συναλλασσόμενους με τραπεζική κάρτα ακόμη και μέσω διαδικτύου. Έτσι, παρά τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, λαμβάνουν κανονικά χώρα συναλλαγές που μπορεί να αφορούν από την αγοραπωλησία ακινήτου μέχρι την έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής αναβάθμισης” σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Build Up, Δημήτρης Παπαχρήστος.
Κινητικότητα
Υπάρχει όμως, κινητικότητα στην εγχώρια κτηματαγορά; Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι μετά το δημοψήφισμα, έχει κάνει την εμφάνισή της μία αυξανόμενη, μη αμελητέα μάζα αγοραστών, οι οποίοι, παρά τη διαφαινόμενη εξομάλυνση του τραπεζικού συστήματος, εκτιμούν ότι οι καταθέσεις τους παραμένουν μη διασφαλισμένες έναντι ενδεχόμενου “κουρέματος”.
Πρόκειται, ιδίως, για όσους διαθέτουν κεφάλαια άνω των 100.000 ευρώ τα οποία διοχετεύουν σε αγορά ακινήτου, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό αποκτούν ένα “asset” που ενδεχομένως, μακροπρόθεσμα, η αξία του ίσως αυξηθεί.
Από την άλλη πλευρά, οι πωλητές αντιμετωπίζουν, όπως σημειώνουν κτηματομεσίτες, με επιφυλακτικότητα το ενδεχόμενο της εισροής “ζεστού χρήματος” στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Και αυτό διότι για την ώρα οι κινήσεις που διαθέτουν ως προς την αξιοποίηση των κεφαλαίων τους είναι περιορισμένες, ενώ εάν υλοποιούνταν το “κακό σενάριο” του κουρέματος των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ θα βρίσκονταν εκτεθειμένοι.
Κάπως έτσι διαμορφώνονται οι ισορροπίες στην κτηματαγορά την εποχή των “capital controls”, όπου οι προβλέψεις για το πότε θα μπορούσε να υπάρξει σταθεροποίηση είναι επισφαλείς.
Οι ισορροπίες πάντως, αναμένεται να διασαλευτούν, εκ νέου, όταν και εφόσον ανοίξει το ζήτημα των πλειστηριασμών ακινήτων, με την πρώτη κατοικία- με αντικειμενική αξίας έως 300.000 ευρώ και συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια για τους ιδιοκτήτες-να παραμένει προστατευμένη μέχρι να εκπνεύσει η χρονιά.
Πηγή: capital.gr