Ειδήσεις

Η «Φλόγα» απαντά στο υπουργείο Υγείας για το ακτινοθεραπευτικό τμήμα νοσοκομείου Παίδων

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την περασμένη Παρασκευή σχετικά με τη λειτουργία του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα, η «Φλόγα» με σημερινή της ανακοίνωση απαντά στο υπουργείο.

Όπως σημειώνει ο σύλλογος «Στο τμήμα σήμερα απασχολείται (από το 2011) ένας και μοναδικός επικουρικός ιατρός του ΚΕΕΛΠΝΟ, εκπαιδευμένος και ικανός να κάνει ακτινοβολίες με ασφάλεια στα παιδιά. Η σύμβαση του λήγει τον Σεπτέμβριο 2015.

Ο δεύτερος επικουρικός ιατρός που σωστά επικαλείται το Υπουργείο, προσλήφθηκε τον Μάιο – χωρίς εμπειρία σε παιδιά για να αντικαταστήσει τον προηγούμενο που ήδη είχε 18 μήνες και είχε εκπαιδευτεί – επομένως δεν είναι ακόμα έτοιμος να αναλάβει με ασφάλεια τη σχεδίαση παιδιών. Ο τρίτος επικουρικός που – κατά την ανακοίνωση του Υπουργείου θα έρθει σύντομα – δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει και το σπουδαιότερο δεν θα υπάρχει κανείς να τον εκπαιδεύσει, αφού ο μοναδικός εκπαιδευμένος επικουρικός θα φύγει τον Σεπτέμβρη. Η ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρει τη προκήρυξη της θέσης για “Επιμελητή Β”. Το Υπουργείο θα πρέπει να δώσει ημερομηνία πρόσληψης και όχι προκήρυξης, γιατί το διάστημα που μπορεί να μεσολαβήσει από τη προκήρυξη μέχρι την πρόσληψη μπορεί να είναι και 1 χρόνος ή και παραπάνω.

Επομένως η λύση που προτείνει το Υπουργείο δεν συνηγορεί στη συνέχιση αλλά αντίθετα οδηγεί στη διακοπή της λειτουργίας του τμήματος».

Σημειώνεται επίσης ότι από το 2011 που λειτούργησε το τμήμα και μέχρι σήμερα, λόγω αυτής ακριβώς της συνεχούς εναλλαγής προσώπων, δεν έχει ακόμα αξιοποιηθεί ο εξοπλισμός και δεν έχουν εφαρμοστεί όλες οι δυνατότητες του, οι οποίες αποτελούν την τελευταία λέξη της επιστήμης στη ακτινοβολία. Υπάρχουν προηγμένες εφαρμογές (π.χ. IMRT) που ενώ ο εξοπλισμός μπορεί να τις υποστηρίξει, δεν εφαρμόζονται γιατί απαιτείται ιδιαίτερη, σοβαρή και συνεχής εκπαίδευση στις νέες αναβαθμίσεις του λογισμικού, εκπαίδευση η οποία δεν είναι δυνατόν να δοθεί στους συνεχώς εναλλασσόμενους επικουρικούς ιατρούς.

«Αν υπήρχε τρόπος να επιλύσουμε το θέμα μόνοι μας δεν θα ζητούσαμε τη βοήθεια του Υπουργείου όπως τόσο συχνά κάνουμε τώρα τελευταία. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε – και το έχουμε ήδη προτείνει – είναι να αναλάβουμε το οικονομικό κόστος εάν το Υπουργείο δεν διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια για άμεση πρόσληψη» αναφέρουν στην ανακοίνωση του το Δ.Σ της Φλόγας.

Το αίτημα του Συλλόγου αφορά την άμεση πρόσληψη και τοποθέτηση δύο μονίμων Ακτινοθεραπευτών ιατρών και ενός τουλάχιστον ακτινοφυσικού ΕΣΥ, με παράκαμψη της γραφειοκρατίας και επίσπευση της διαδικασίας. «Τα άτομα αυτά θα αναλάβουν υπεύθυνα την άδεια λειτουργίας από τον Δημόκριτο και θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό για τη λειτουργία του τμήματος και την εκπαίδευση των νέων επικουρικών επιστημόνων που θα πλαισιώσουν το τμήμα στο μέλλον».

«Το Υπουργείο Υγείας γνωρίζει – έχει επανειλημμένα ενημερωθεί και από μας και από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου – ότι το Ακτινοθεραπευτικό τμήμα είναι ένα ιδιαίτερο τμήμα. Ο εξοπλισμός που διαθέτει είναι προχωρημένης τεχνολογίας, ο μοναδικός στην Ελλάδα για παιδιά και οι άνθρωποι που θα τον χειρίζονται θα πρέπει να έχουν ιδιαίτερη και συνεχή εκπαίδευση στο συγκεκριμένο εξειδικευμένο λογισμικό» συνεχίζουν τα μέλη του συλλόγου συνεχίζοντας ότι «το Υπουργείο Υγείας οφείλει να γνωρίζει και αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της ιατρικής επιστήμης. Οι ιατροί που φεύγουν σε σύνταξη και δεν αντικαθίστανται, συνεχώς αυξάνονται. Οι νέοι γιατροί που -ίσως- θα μπουν αργότερα, δεν θα είναι σε θέση να ασκήσουν σωστή ιατρική, χωρίς συνεργασία με τους παλαιότερους. Αν σταματήσει η διαρκής, ομαλή ανανέωση προσώπων, διακόπτεται η αλυσίδα της ενημέρωσης και μετάδοσης της γνώσης της ιατρικής και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα δούμε την απαξίωση της ιατρικής φροντίδας, άσχετα από τον αριθμό των ιατρών που θα υπηρετούν. Αντίθετα με άλλες επιστήμες, η ιατρική βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη και απαιτεί συνεχή ενημέρωση και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Απαιτεί εκτός από συνέπεια και συνέχεια».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου