Ειδήσεις

Κομισιόν: Επιπλέον μεταρρυθμίσεις για την πρώτη εκταμίευση-Η τρόικα απαιτεί νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις

«Περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Ελλάδας θα χρειαστούν προκειμένου γίνει δυνατή η πρώτη εκταμίευση», δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Όπως ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, οι μεταρρυθμίσεις που ήταν αναγκαίες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών για το νέο πρόγραμμα στήριξης ολοκληρώθηκαν εγκαίρως και με συνολικά ικανοποιητικό τρόπο, βάσει της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου.

Επιπλέον, η ίδια εκπρόσωπος ενημέρωσε πως τεχνικά κλιμάκια από τους θεσμούς είναι ήδη στην Αθήνα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ οι επικεφαλής διαπραγματευτές θα βρίσκονται επί τόπου το αργότερο μέχρι την Πέμπτη.

Έτσι θα πρέπει να αναμένεται νέα αναδιάρθρωση στα μισθολογικά κλιμάκια και κυρίως σε όσους έχουν υψηλές αμοιβές με περικοπές που θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν το 10%, ενώ στους χαμηλόμισθους οι μειώσεις θα κινηθούν από 5% ως και 10%.
Μάλιστα θα επέλθει και έμμεση μείωση του μισθού καθώς θα ενταχθούν στον μισθό και τα επιδόματα με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι εισφορές.
Σοκ αναμένεται και στο ασφαλιστικό. Η πλήρης εφαρμογή του νόμου του 2010 για τις κύριες συντάξεις οδηγεί σε μειώσεις από το 2015 και μετά, ενώ σε ανάλογο αποτέλεσμα οδηγεί και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή ισοδύναμα μέτρα. Ορισμένες ακραίες προτάσεις κάνουν λόγο ακόμη και για απαίτηση των δανειστών να υπάρξουν μειώσεις 30% στις συντάξεις.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί, επίσης, την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, την αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ, την κατάργηση των Φόρων Υπέρ Τρίτων που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των παροχών, την κατάργηση του ΕΚΑΣ για 350.000 δικαιούχους. Γρίφος παραμένουν τα μέτρα για την κάλυψη των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας που ανατρέπουν τις μειώσεις συντάξεων με κόστος περίπου 2 δισ. ευρώ. Πώς δηλαδή θα πάει «κόντρα» σε μια δικαστική απόφαση την ώρα που οι δανειστές απαιτούν νέες μειώσεις που το ΣτΕ απέρριψε;
Προς το παρόν η Αθήνα μιλά για μειώσεις στις υψηλές συντάξεις, όμως, το ασφαλιστικό είναι γενικά ένα πολύ «καυτό» ζήτημα που θα ανοίξει από Σεπτέμβριο και που από την Πρωτοχρονιά του 2016 θα πρέπει να εφαρμοστούν οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν
Αλλα μέτρα
Υψηλού πολιτικού κινδύνου απόφαση θεωρείται η αύξηση της φορολογίας για τους αγρότες, ενώ ως “αγκάθια” χαρακτηρίζονται η ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη νέα φορολογική κλίμακα, η αύξηση των συντελεστών για μεσαία- υψηλά εισοδήματα, η αύξηση του φόρου στο εισόδημα από ενοίκια, αλλά και οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, που αφορούν στη μείωση των δόσεων και στην αύξηση των επιτοκίων.
Μέτωπα μπορεί να ανοίξει και η εφαρμογή νέου Μισθολογίου από μηδενική βάση στο Δημόσιο, από τη στιγμή που οδηγεί σε μειώσεις για τους νεοεισερχόμενους αλλά και σε “ψαλίδι” στα επιδόματα.
“Αγκάθια” έχει και η απελευθέρωση των αγορών, αφού “ακουμπά” θέματα όπως η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, η περίοδος των εκπτώσεων, το πώς θα πωλούνται τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και το ιδιοκτησιακό καθεστώς φαρμακείων, η πώληση του νωπού γάλακτος, η λειτουργία των φούρνων.
Η σκληρή Βελκουλέσκου

Βαριά σκιά στην έλευση της κ. Βελκουλέσκου στην Αθήνα ρίχνουν οι πολύ κακές εντυπώσεις που άφησε στην Κύπρο, όπου έβγαλε εκτός εαυτού ακόμα και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Στην Ντέλια Βελκουλέσκου, μάλιστα, αποδίδεται η εξής προειδοποίηση προς τους Κύπριους βουλευτές σε συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών όταν ετοιμαζόταν το μνημόνιο του 2102: “Θα πονέσετε. Θα υπάρξει πολύς πόνος. Το ποιοι θα πονέσουν πιο πολύ είναι δική σας δουλειά. Η συνταγή είναι αυτή”.
Η πρώην υπ. Εργασίας της Κύπρου Σωτηρούλα Χαραλάμπους δηλώνει στο Mega πως πρόκειται για μια τεχνοκράτη του ΔΝΤ “που έχει μια συγκεκριμένη πολιτική, τη μονεταριστική νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική”. Τονίζει, μάλιστα, πως το αποτέλεσμα της πολιτικής της είναι η αύξηση της φτώχειας και η απώλεια εισοδημάτων των συνταξιούχων. “Γι’ αυτούς είναι επιτυχία, για εμάς, για τον κόσμο είναι αποτυχία” σημειώνει.
“Θα περάσετε δύσκολα. Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία” δηλώνει από την πλευρά του ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Αντριανού.
Επί του παρόντος, πάντως, η Ντέλια Βελκουλέσκου και οι υπόλοιποι επικεφαλής των θεσμών παραμένουν στην έδρα τους και περιμένουν το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων με την ελληνική πλευρά για το πώς, πότε και με ποιούς θα γίνονται οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα.
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι απομένουν… τεχνικά θέματα για την επιστροφή τους, ωστόσο σύμφωνα με το Bloomberg, πέρα από το διαδικαστικό, φαίνεται ότι υπάρχουν διαφωνίες και μεταξύ των δανειστών για το εάν πρέπει να ψηφιστούν κι άλλα προαπαιτούμενα, πριν από την τελική συμφωνία.

Με πληροφορίες από Καθημερινή και Ημερησία

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου