Ειδήσεις

Από την Τρίτη οι διαπραγματεύσεις με ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM-Ανησυχία για τυχόν νέα προαπαιτούμενα

Αύριο Τρίτη αναμένεται να ξεκινήσουν στην Αθήνα οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τα κλιμάκια των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM για το νέο τριετές πρόγραμμα που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, αλλά και οι συζητήσεις για τις νέες δανειακές συμβάσεις που θα συνομολογήσει η κυβέρνηση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Η Ευρώπη -μη θέλοντας να επαναλάβει το λάθος του δεύτερου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας στο οποίο δεν υπήρχε χρονική ταύτιση του ευρωπαϊκού σκέλους με αυτό του ΔΝΤ (το ευρωπαϊκό έληγε το Δεκέμβριο του 2014 και του Ταμείου τον Φεβρουάριο του 2016)- συμπεριέλαβε στις υποχρεώσεις της Ελλάδας την υποβολή αιτήματος για νέο δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αντί της επέκτασης της ήδη εγκριμένης χρηματοδότησης (ύψους 16 δισ. ευρώ). Έτσι, ο στόχος είναι και τα δύο προγράμματα, του ESM και του ΔΝΤ, να εκπνέουν στο τέλος του 2018.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιβεβαίωσε τα ξημερώματα του προηγούμενου Σαββάτου ότι έλαβε την επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης με την οποία του ζητείται μια νέα δανειακή διευκόλυνση. «Θα συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και με τους ευρωπαίους εταίρους μας το χρόνο και τους όρους των συνομιλιών για το θέμα αυτό» ανέφερε το ΔΝΤ σε σύντομη ανακοίνωσή του, χωρίς να επεκταθεί στα χαρακτηριστικά της νέας χρηματοδότησης.

Αυτή η αναφορά γίνεται σκοπίμως, καθώς ο χαρακτήρας και το περιεχόμενο της νέας βοήθειας του ΔΝΤ -πρόγραμμα και δάνειο- θα κλειδώσουν στις συνομιλίες που θα εκκινήσουν οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα από την προσεχή Παρασκευή και οι οποίες θα εστιάσουν και στο θέμα του χρέους.

Ο Ντέκλαν Κοστέλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ράσμους Ρέφερ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Ντέλια Βελκουλέσκου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ο Νικόλα Τζαμαριόλι, υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, θα αφιχθούν λίγο αργότερα των τεχνικών κλιμακίων που ήδη έχουν ξεκινήσει να έρχονται στην Αθήνα.

Το «κρυφτούλι»

Το «κρυφτούλι» που παίζει η τρόικα -θέτοντας ακόμα και θέμα… ασφάλειάς της στη χώρα μας, όπως αποκάλυψε χθες στον Real Fm 97.8 ο Νίκος Χατζηνικολάου- ενισχύει τις ανησυχίες αυτές, ενώ αντικειμενικά το χάσιμο χρόνου συμφέρει μόνο τις δυνάμεις εκείνες που προωθούν τη μη συμφωνία έως τις 20 Αυγούστου και, συνεπώς, ένα «δάνειο-γέφυρα» το οποίο θα προβλέπει και νέα προαπαιτούμενα. Νέα, δηλαδή, επιπρόσθετα μέτρα, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί η Αθήνα, αλλά και που δύσκολα -εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία- θα μπορέσει να αποφύγει.

Στο Χίλτον

Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, επιμένουν πως οι συναντήσεις με το… κουαρτέτο θα πρέπει να διεξάγονται στο ξενοδοχείο Χίλτον που θα εγκατασταθούν οι εκπρόσωποι των θεσμών, οι οποίοι, όμως, επιμένουν πως πέραν της εισόδου τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα πρέπει να μπορούν να εισέρχονται και στα υπουργεία που επιθυμούν.

Ο Χουλιαράκης και το ΚΥΣΟΙΠ

Ως γνωστόν, το κλιμάκιο των δανειστών απαρτίζουν οι Ντέκλαν Κοστέλο, εκ μέρους της ΕΕ, η Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ, ο Ράσμους Ρέφερ από την ΕΚΤ και ο Νικολά Τζιαμαρόλι εκ μέρους του ESM.

Μαζί τους θα διαπραγματεύεται εκ μέρους της ελληνικής πλευράς ο επικεφαλής του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ την πολιτική ευθύνη θα έχει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και με μέλη τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Γιώργο Σταθάκη, τον Πάνο Σκουρλέτη και τον ΓΓ του Υπουργικού Συμβουλίου, Σπύρο Σαγιά.

Έως τις 12 Αυγούστου

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, στόχος της Αθήνας είναι οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν έως τις 12 Αυγούστου, ώστε να υπάρχει χρόνος εν συνεχεία να ψηφιστεί το νέο Μνημόνιο από το ελληνικό και τα άλλα Κοινοβούλια, ώστε να εκταμιευτούν τα πρώτα 5 δισ. ευρώ και να αποπληρωθούν στις 20 του ιδίου μηνός τα 3,4 δισ. προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα νέα προαπαιτούμενα

Έλληνας αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί διέψευσε τις αιτιάσεις ότι η ελληνική πλευρά επιχείρησε να εμποδίσει την πρόσβαση της ομάδας των πιστωτών στις κυβερνητικές υπηρεσίες. «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να επισκεφθούν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους» τόνισε. Όμως, σύμφωνα με αξιωματούχο του Ευρωσυστήματος η καθυστέρηση οφείλεται αφενός στο ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τις κινήσεις των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα και αφετέρου στο ότι οι πιστωτές δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε κοινή θέση ως προς το αν θα απαιτηθούν επιπλέον προαπαιτούμενα πριν η Ελλάδα ενταχθεί στο νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρίτη δέσμη προαπαιτούμενων μέτρων θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και στο εργασιακό, καθώς και στις αγορές προϊόντων. Το ΔΝΤ ειδικά, επιμένει στο να μην υπάρξουν υπαναχωρήσεις σε οποιαδήποτε από τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του κατώτατου μισθού, ενώ επιμένει και στην θέσπιση νομοθετικών αλλαγών για την ευθυγράμμιση του πλαισίου σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις και τις απεργιακές κινητοποιήσεις σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ.

Στο ίδιο πλαίσιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρεται να επιμένει στην συνέχιση του ανοίγματος νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων, στην εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, στην μείωση των εμποδίων στον ανταγωνισμό στον χώρο της ενέργειας και στην μείωση του κόστους για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση η νέα δέσμη των προαπαιτούμενων αναμένεται να οριστικοποιηθεί σε νέο έκτακτο Eurogroup, ενδεχομένως στις 11 Αυγούστου.

Στις περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση στην συνομολόγηση του νέου δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ήτοι δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος και των πιστωτών τις επόμενες δυο εβδομάδες για ένα πλήρες μνημόνιο κατανοήσεως, ενδέχεται η Ελλάδα να λάβει ένα νέο βραχυπρόθεσμο δάνειο-γέφυρα προ τις 20 Αυγούστου, προκειμένου να αποπληρωθεί το ομόλογο της ΕΚΤ ύψους 3,2 δισ. ευρώ.
Με πληροφορίες από real.gr και in.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου