Οι τουρίστες επιστρέφουν στην Ελλάδα μαζικά, καθησυχάζοντας τους φόβους ότι οι έλεγχοι στην κυκλοφορία κεφαλαίων και οι διαδηλώσεις κατά της λιτότητας θα υπονόμευαν έναν από τους λίγους επιτυχημένους τομείς της χώρας στο μέσον την καλοκαιρινής περιόδους, αναφέρει η Wall Street Journal.
Οι κρατήσεις ξενοδοχείων που υπέστησαν πλήγμα στις αρχές του καλοκαιριού, καθώς η χώρα βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας, έχουν ανακάμψει αφότου η ελληνική κυβέρνηση κατέληξε σε μία προσωρινή συμφωνία με τους πιστωτές της στις 13 Ιουλίου. Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες και οι αεροπορικές εταιρείες στο μεταξύ αναφέρουν ότι οι κρατήσεις τους εμφανίζουν ανανεωμένη ορμή.
“Αντιμετωπίζουμε την κρίση αρκετά καλά” αναφέρει στη WSJ ο Άρης Ίκκος διευθυντής ερευνών στο Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου και στις αρχές του Ιουλίου, οι κρατήσεις ξενοδοχείων ήταν μειωμένες κατά 20% ετησίως, σημειώνει, “αλλά έκτοτε υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις μίας αύξησης και εκτιμούμε ότι βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο ή ελαφρώς πιο πάνω από τα περυσινά επίπεδα”.
Ο τουρισμός είναι μία από τις βασικές πηγές εσόδων της ρημαγμένης από την ύφεση ελληνικής οικονομίας, σημειώνει το δημοσίευμα. Πέρυσι, συνεισέφερε άμεσα 17 δισ. ευρώ ή 9,5% του ΑΕΠ και περίπου 45 δισ. ευρώ σε έμμεσα οφέλη από δαπάνες σε καταστήματα, εστιατόρια, τουριστικά αξιοθέατα και αλλού, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ.
Οι ελπίδες ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε ακόμη μία καλή τουριστική χρονιά, διαψεύστηκαν όταν κλιμακώθηκε η ελληνική κρίση χρέους τον Ιούνιο. Μετά από εβδομάδες έντασης με τους πιστωτές, η κυβέρνηση διεξήγαγε δημοψήφισμα για το αν θα πρέπει να δεχθεί τις σκληρές μεταρρυθμίσεις λιτότητας με αντάλλαγμα νέα οικονομική βοήθεια.
Το δημοψήφισμα έφερε τις συνομιλίες με τους πιστωτές της χώρας σε προσωρινή διακοπή, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να επιβάλει capital controls που είναι σε ισχύ από τις 29 Ιουνίου.
Παρότι οι ταξιδιώτες συγκρατήθηκαν στα τέλη Ιουνίου εν μέσω αβεβαιότητας για την πρόσβαση σε μετρητά, οι ανησυχίες τους φαίνεται να έχουν υποχωρήσει μετά τη συμφωνία διάσωσης.
Ενώ κάνει δύσκολη τη ζωή για τους περισσότερους Έλληνες, η κρίση αποτελεί “δώρο” για χιλιάδες ταξιδιώτες που αναζητούν μία πολυτελή εμπειρία διακοπών στην Αθήνα ή σε δημοφιλή ελληνικά νησιά: Οι τιμές για πολυτελή καταλύματα έχουν σημειώσει πτώση έως και 15% ετησίως, σύμφωνα με διεθνείς ταξιδιωτικούς πράκτορες.
Τα πολυτελή ξενοδοχεία σε Αθήνα, Μύκονο και Κρήτη είναι γεμάτα έως το τέλος του Σεπτεμβρίου.
Η Aegean Airlines, έχει αυξημένες πτήσεις προς την Αθήνα από την υπόλοιπη Ευρώπη κατά 30% για τους καλοκαιρινούς μήνες και δέκα νέες παγκόσμιες αεροπορικές εταιρείες έχουν ξεκινήσει καθημερινές πτήσεις από και προς την Αθήνα φέτος.
Η ΑΒΤΑ, η μεγαλύτερη ταξιδιωτική ένωση της Βρετανίας, που αντιπροσωπεύει το 90% των tour operators της χώρας και το 80% των ταξιδιωτικών πρακτόρων, ανακοίνωσε ότι οι ελληνικές κρατήσεις τον Ιούλιο ήταν αυξημένες κατά 2% σε ετήσια βάση.
Πηγή: capital.gr