Με «βροχή» τροπολογιών, που όπως αναμενόταν κατατίθενται από υπουργούς και βουλευτές, σημαδεύεται η με διαδικασίες εξπρές συζήτηση και ψήφιση νομοσχεδίων αυτές τις ημέρες στη Βουλή. Μόνο στο σχέδιο νόμου για ζητήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εισήχθη στην Ολομέλεια χθες προς ψήφιση, κατατέθηκαν 33 τροπολογίες, εκ των οποίων οι 14 ήταν από υπουργούς. Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που παίρνει άμεσα τη σειρά του προς έγκριση, έως χθες το βράδυ είχαν κιόλας κατατεθεί έξι υπουργικές τροπολογίες.
Μέσω αυτών, διευθετείται με τρόπο ευνοϊκό σειρά υποθέσεων: Αλλες γενικότερου κομματικού ενδιαφέροντος, όπως η πρόβλεψη να μην ισχύει ακόμα η πρόσφατα ψηφισθείσα «μνημονιακή» διάταξη περί μείωσης του ακατάσχετου της κρατικής χρηματοδότησης στο 10% του ποσού και για την τρέχουσα χρονιά να ισχύει το ακατάσχετο σε ύψος 40%. Και άλλες τοπικού ή περιφερειακού ενδιαφέροντος, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και περιπτώσεις προσλήψεων.
Οσον αφορά το ζήτημα του «ακατάσχετου», η τροπολογία που φέρει την υπογραφή των Π. Σκουρλέτη, Ευκλ. Τσακαλώτου και Γ. Χουλιαράκη, προβλέπει ότι η ισχύς της διάταξης που ψηφίστηκε ενόψει της β΄ αξιολόγησης (ν.4472/2017) και η οποία όριζε ότι το ακατάσχετο της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων έναντι οφειλών τους θα έφθανε μόνο στο 10%, θα τύχει εφαρμογής στο νέο οικονομικό έτος – δηλαδή το 2018, και όχι άμεσα.
«Μια και ούτως ή άλλως η εκταμίευση και το μεγαλύτερο μέρος της εκταμίευσης προς τα πολιτικά κόμματα έχει γίνει με το προηγούμενο καθεστώς, θα ήταν κάτι το οποίο θα μας δημιουργούσε προβλήματα, αν στη μέση της χρονιάς υιοθετούσαμε ή εφαρμόζαμε από τώρα τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις» είπε ο υπουργός Εσωτερικών χθες στη Βουλή, αιτιολογώντας την επίμαχη τροπολογία. Σημειώνεται ότι στην Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου αναφέρεται ότι από την εφαρμογή της τροπολογίας αυτής «προκαλείται απώλεια δημοσίων εσόδων», χωρίς να προσδιορίζεται το ποσό. Στην Ειδική Εκθεση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών αναφέρεται ότι «η ανωτέρω απώλεια θα αναπληρώνεται από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού», δίχως να διευκρινίζεται ποιες είναι αυτές. Στην κυβερνητική έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών της ρύθμισης, πάντως, υποστηρίζεται πως «δεν θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες στην οικονομία».
Μεταξύ των βουλευτικών τροπολογιών που έγιναν αποδεκτές από τον υπουργό Εσωτερικών είναι εκείνες που αφορούν: Α) Την επισήμανση ότι «η αληθής έννοια της λέξεως “καλλιτέχνες” συμπεριλαμβάνει και τους μουσικούς παραγωγούς» και συνεπεία αυτού προβλέπεται ότι «συμβάσεις που συνήφθησαν» με αυτά τα χαρακτηριστικά «λογίζονται ότι συνήφθησαν νομίμως και ποσά καταβληθέντα βάσει αυτών δεν αναζητούνται και δεν καταλογίζονται». Δεν αποσαφηνίζεται ποιους δημοσίους φορείς αφορά. Β) Τη δυνατότητα «πρόσληψης με σχέση εργασίας ΙΔΟΧ σε επιχειρήσεις που συστήνονται για τη φιλοξενία-διοργάνωση του θεσμού Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».
Καθημερινή