Ρεπορτάζ

Αλλάζει η νομοθεσία για τις προστατευόμενες περιοχές

Ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά τις αλλαγές στο νόμο σχετικά με τις προστατευόμενες περιοχές, εγκρίθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε στην Ρόδο. Το θέμα εισηγήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Φυσικών Πόρων, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Φλεβάρης.
Όπως τόνισε μεταξύ άλλων: «Σε συνέχεια του πανευρωπαϊκού προγράμματος Νatura 2000, έρχεται ο φορέας διαχείρισης προστατευμένων περιοχών για όλες τις γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας. Ο φορέας αυτός θα έχει υπό την εποπτεία του, θέματα που θα αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία των περιοχών αυτών. Κι εδώ θέλω να τονίσω το εξής: στην Δωδεκάνησο προϋπήρχε ένας φορέας της προστατευόμενης περιοχής Σαρίας Καρπάθου με έδρα την Όλυμπο. Έρχεται σήμερα, ο νομοθέτης και μετονομάζει τον φορέα αυτό σε φορέα διαχείρισης Δωδεκανήσου με έδρα πάλι την Όλυμπο –ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, καθώς προσδίδεται το στοιχείο της αποκέντρωσης- και φυσικά ο πρόεδρος και το νέο διοικητικό συμβούλιο που θα οριστεί, θα έχει υπό την εποπτεία του ολόκληρη την Δωδεκάνησο.
Ο πρόεδρος ορίζεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος γι αυτό και πρέπει να έχει περιβαλλοντικές γνώσεις ενώ οι κατά τόπους περιφέρειες βάσει της κανονιστικής διάταξης, ορίζουν τακτικό και αναπληρωματικό μέλος. Αυτό θα κληθούμε να αποφασίσουμε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου. Όσον αφορά τις Κυκλάδες, επειδή δεν υπήρχε φορέας διαχείρισης, εμείς ως περιφερειακή αρχή ζητήσαμε να ιδρυθεί τώρα ώστε να υπάρχει εποπτεία και γι αυτή την περιοχή» όπως τόνισε.
Επιπλέον, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι πως το Περιφερειακό Συμβούλιο θα ορίσει και αναπληρωτή εκπρόσωπο για τον φορέα διαχείρισης Αττικής.
«Από εκεί και πέρα, κρίνεται αναγκαίο να συνεργαστούμε όλοι από κοινού για να προστατέψουμε αυτές τις περιοχές. Στην Δωδεκάνησο οι προστατευόμενες περιοχές ανέρχονται στον αριθμό 30, καθεμία έχει ξεχωριστό κωδικό και καθεμία περιλαμβάνει περίπου 15 τοποθεσίες (η μία πλησίον της άλλης). Το ίδιο συμβαίνει και με τις Κυκλάδες» όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης.
Αναλυτικότερα, στη σχετική εισήγηση αναφέρονται τα εξής:
«Με νομοθετική ρύθμιση θεσμοθετήθηκαν οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών (Ν.4519/2018, ΦΕΚ 25/Α/20-02-2018). Είναι κοινωφελή ΝΠΙΔ που εποπτεύονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Συνδέονται με την προστασία περιοχών που ανήκουν στο Δίκτυο Natura 2000 (Άρθρο 2). Το θέμα αυτό έρχεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο διότι ρητώς ορίζεται στον παραπάνω Νόμο ότι συμμετέχει εκπρόσωπος της Περιφέρειας που ορίζεται μαζί με τον αναπληρωτή του από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών πρέπει να οριστούν για τις Κυκλάδες και τη Δωδεκάνησο.
Στη Δωδεκάνησο προϋπήρχε με αντίστοιχη αρμοδιότητα και έδρα την Όλυμπο Καρπάθου, το Νομικό Πρόσωπο με την επωνυμία Φορέας Διαχείρισης Καρπάθου – Σαρίας που είχε συσταθεί με το άρθρο 15 του Ν. 2742/1999 (παρ.10, περ.24). Με το νέο νομοθέτημα μετονομάζεται (παρ. 3) «Φορέας Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών Δωδεκανήσου» με την ίδια έδρα (Όλυμπος Καρπάθου) και με περιοχή ευθύνης τις Προστατευόμενες Περιοχές της Δωδεκανήσου. Υπάρχουν 30 περιοχές Natura 2000 που υπάγονται ως προστατευόμενες περιοχές στον Φορέα.
Στις Κυκλάδες για τις παραπάνω προστατευόμενες περιοχές συνίσταται (άρθρο 2, παρ. 4, περ. στ) ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων με προσωρινή έδρα την Σύρο. Υπάρχουν 32 περιοχές Natura 2000 που υπάγονται ως προστατευόμενες περιοχές στον Φορέα.
Κάθε μία από τις προστατευόμενες αυτές περιοχές που αναφέρονται στο Ν.3937/2011, άρθρα 7, 9 (ΦΕΚ 60/Α/31-03-2011) περιλαμβάνει ευρύτερη έκταση με περισσότερες τοποθεσίες.
Συνεπώς στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υπάρχουν δύο (2) ΦΔΠΠ και το Περιφερειακό Συμβούλιο θα ορίσει αντίστοιχα δύο εκπροσώπους με τους αναπληρωτές τους.
Με το έγγραφο ΥΠΕΝ/ΑΝΠΓ/28251/2332/2018 του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, ζητείται ρητώς και ορισμός αναπληρωματικού μέλους από την Περιφέρειά μας για τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής. Τούτο φαίνεται να έχει ως βάση το γεγονός ότι οι προστατευόμενες περιοχές καλύπτουν χερσαίο και θαλάσσιο χώρο και λόγω της γειτνίασης Νοτίου Αιγαίου με τον θαλάσσιο χώρο της Αττικής.
Υπογραμμίζεται ότι για λόγους ισότητας των δυο φύλων θα υπάρχει ποσόστωση γυναικών στο Δ.Σ. των Φορέων σε ποσοστό 1/3 και για τον λόγο αυτό δέον είναι να τηρηθεί η ποσόστωση και με την Απόφασή μας.

Η θητεία του Δ.Σ. είναι τριετής. Δεν προβλέπεται αμοιβή για την συμμετοχή στο Δ.Σ.. Ο Πρόεδρος ορίζεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου