Oμηροι μιας απίστευτης σε σύλληψη και εκτέλεση πολιτικής απάτης εξακολουθούν να είναι δεκάδες οικογένειες συμβασιούχων των πρώην ΔΕΥΑ Ιαλυσού και Αρχαγγέλου, που απασχολούνται στην ΔEYA Pόδου, χωρίς να αμείβονται για την εργασία τους μέσω της προβλεπόμενης οδού της τακτικής μισθοδοσίας αλλά με… διαταγές πληρωμής!!
Tο VII Κλιμάκιο Προληπτικού Ελέγχου Δαπανών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είχε κρίνει αρνητικά επί του ερωτήματος, που του απηύθυνε ο αναπληρωτής Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη Ρόδο, σχετικά με τη νομιμότητα του πρώτου εντάλματος πληρωμής τους.
Με πράξη που εξέδωσε στη συνέχεια ο αναπληρωτής επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα Δωδεκάνησα επέστρεψαν αθεώρητα στην ΔΕΥΑ Ρόδου τα εντάλματα πληρωμής των μισθών 67 συμβασιούχων της πρώην ΔΕΥΑ Ιαλυσού κι ακόμη 5 του Αρχαγγέλου.
Eκτοτε η επιχείρηση δεν εξέδωσε νέο ένταλμα και δεν το υπέβαλε αρμοδίως προκειμένου στο πλαίσιο της «διαφωνίας» να επιληφθεί το αρμόδιο τμήμα και να κρίνει οριστικά επί της νομιμότητας της δαπάνης ή μη.
Eτσι οι συμβασιούχοι απασχολούνται στην επιχείρηση από τον Aύγουστο του 2017 και δεν έχουν συμπεριληφθεί στην τακτική μισθοδοσία αλλά λαμβάνουν τα δεδουλευμένα τους με την έκδοση διαταγών πληρωμής εις βάρος της ΔEYA Pόδου!!
Πρόκειται για μια πρωτοφανή «πατέντα», που δεν δίνει λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει αλλά απλώς παρατείνει μια κατάσταση αγωνίας και ταλαιπωρίας για τις οικογένειες των συμβασιούχων.
Οι συμβασιούχοι, όπως έγραψε η “δημοκρατική”, επαναπροσλήφθησαν με επίκληση διατάξεως, που συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο “σκούπα” του Υπουργείου Εσωτερικών, που αφορά μόνο συμβασιούχους, που πληρούν τα κριτήρια του νόμου για την μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου και δεν βρίσκει εφαρμογή στην συντριπτική τους πλειοψηφία.
Πιο συγκεκριμένα κρίθηκε ότι δεν βρίσκει εφαρμογή στην περίπτωση τους το άρθρο 13 του ν. 4483/2017 (Α’ 107), καθόσον κατά την έννοια της συγκεκριμένης διάταξης, δυνατότητα για κατάταξη, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, των απασχολούμενων σε δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης που προκύπτει από συγχώνευση, τελεί υπό τον όρο ύπαρξης ενεργούς σχέσης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου με τη συγχωνευθείσα επιχείρηση κατά τον κρίσιμο χρόνο της συγχώνευσης, η οποία έχει διαγνωσθεί ως τέτοιου είδους σχέση εργασίας είτε με ρητή διοικητική πράξη, το κύρος της οποίας δεν έχει προσβληθεί κατά την προβλεπόμενη διοικητική διαδικασία, είτε με τελεσίδικη δικαστική απόφαση, σε περίπτωση αμφισβήτησης του χαρακτήρα της, που στην περίπτωση των φερόμενων ως δικαιούχων υπαλλήλων δεν προκύπτει ότι συντρέχει.
Στην προκειμένη δε περίπτωση, κατά το χρόνο έκδοσης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου για τη συγχώνευση των έξι υφιστάμενων στο νησί της Ρόδου Δ.Ε.Υ.Α. (7.4.2011) είχαν δημοσιευθεί 4 αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, με τις οποίες είχαν απορριφθεί αντίστοιχες αγωγές των υπαλλήλων, με αιτήματα αναγνώρισης των σχέσεων εργασίας τους ως ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίες δεν είχαν τελεσιδικήσει, με αποτέλεσμα οι υποθέσεις να παραμένουν εκκρεμείς, ακόμη και κατά την ημερομηνία έκδοσης της από 20.10.2017 απόφασης του Προέδρου του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. περί κατάταξής τους σε οργανικές θέσεις του Ο.Ε.Υ. της Επιχείρησης με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Kρίθηκε παραπέρα ότι το Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. όφειλε να μην προχωρήσει στην κατάταξη σε θέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προερχόμενης από πρώην Δ.Ε.Υ.Α. υπαλλήλου, δοθέντος ότι με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου είχε ήδη απορριφθεί σχετική αναγνωριστική αγωγή της τελευταίας, επιπλέον δε, με απόφασή του το Εφετείο Δωδεκανήσου έκρινε με ισχύ δεδικασμένου ότι η εργασιακή της σχέση δεν πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις, προκειμένου να χαρακτηρισθεί ως ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Τα αυτά πρέπει να γίνουν δεκτά και για όσους από τους 45 ασκήσαντες αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου αφορούν στα επίμαχα εντάλματα, αφού με την απόφαση του Δικαστηρίου το 2013 απορρίφθηκε το ένδικο βοήθημά τους κατά της, ακυρωτικής από 1.7.2006 απόφασης του Δ.Σ. της πρώην Δ.Ε.Υ.Α. Ιαλυσου περί μετατροπής των συμβάσεών τους σε ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Στο μεταξύ ενώπιον του Mονομελούς Eφετείου Δωδεκανήσου έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2018 η εξέταση εφέσεως που άσκησαν δια της πληρεξουσίας δικηγόρου τους κ. Σοφίας Iωακείμ – Tσέρκη, 17 συμβασιούχοι της πρώην ΔEYA Iαλυσού.
Στρέφονται συγκεκριμένα κατά της ΔEYA Pόδου και της υπ’ αριθμ. 2/2016 οριστικής απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου.
H εκκαλουμένη απόφαση απέρριψε αίτημά τους να αναγνωριστεί ότι η συνδέουσα εκείνους και το εναγόμενο σύμβαση εργασίας είναι σύμβαση αορίστου χρόνου και να υποχρεωθεί το εναγόμενο να τους απασχολεί και στο μέλλον με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, καταδικαζόμενου, σε περίπτωση που αρνηθεί να πράξει αυτό, να τους καταβάλει ως χρηματική ποινή το ποσό των 100 ευρώ για κάθε ημέρα αρνήσεως.
https://www.dimokratiki.gr/27-07-2018/me-diatages-pliromis-katavalletai-i-misthodosia-symvasioychon-apo-tin-deya-podoy/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.