Πρωτοβουλία-έκπληξη που κινείται υπεράνω της πολιτικής αντιπαράθεσης πάνω από τα καμένα και στην κατεύθυνση εξεύρεσης ουσιαστικών λύσεων στα προβλήματα, ώστε «να μην ξαναζήσουμε μια τέτοια καταστροφή», ανέλαβε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα. Η πρόταση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας προς τον πρωθυπουργό –την οποία και ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκε να δέχεται– είναι από κοινού να ζητήσουν από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος να αναλάβει για τα επόμενα χρόνια το κόστος συντήρησης των εναέριων πυροσβεστικών μέσων της χώρας για την ενίσχυση της πυρόσβεσης. Δεν είναι η μόνη, καθώς συνοδεύτηκε από ένα συνολικό πλέγμα που αφορά ακόμα τη διεκδίκηση κονδυλίων από ευρωπαϊκά ταμεία (μέσω σχετικής επιστολής στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ), όπως έκανε η Ιταλία μετά τους σεισμούς του 2016-17 και η Πορτογαλία μετά τις φονικές πυρκαγιές, αλλά και πρόταση να αναλάβει ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Συνολάκης να αναδιαμορφώσει το πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα. Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ευθύνες, ούτε ότι αυτές δεν θα διερευνηθούν.
«Πριν από λίγο τηλεφώνησα στον κ. Τσίπρα και του πρότεινα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να ζητήσουμε από κοινού από το Ιδρυμα Νιάρχος να αναλάβει για την επόμενη 5ετία το κόστος της συντήρησης των εναέριων πυροσβεστικών μέσων της χώρας μας ή να συμβάλει στην απόκτηση όποιου άλλου μέσου κριθεί από τους ειδικούς απαραίτητο για την ενίσχυση της εναέριας πυρόσβεσης στην πατρίδα μας. Ο κ. Τσίπρας είδε θετικά την πρότασή μου και ελπίζω να βρεθεί σύντομα ο τρόπος το Ιδρυμα Νιάρχος να προχωρήσει σε μία ακόμα σπουδαία πράξη κοινωνικής προσφοράς», σημείωσε σε γραπτή ανάρτηση στο Facebook ο κ. Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας τόσο την επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό, όσο και ακόμη δύο πρωτοβουλίες που ανέλαβε στην κατεύθυνση διαχείρισης ανάλογων κρίσεων και στο μέλλον.
Η δεύτερη είναι η επιστολή που απηύθυνε στον πρόεδρο της Κομισιόν, ζητώντας του να εξετάσει τη δυνατότητα αυξημένης προκαταβολής από το Ταμείο Αλληλεγγύης, καθώς και εξάντλησης κάθε περιθωρίου για την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, για την άμεση ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών. Προανήγγειλε ακόμα ότι ζήτησε από τον καθηγητή και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Κ. Συνολάκη «να αναδιαμορφώσει το πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας ενισχύοντας τις προτάσεις της Ν.Δ. με τις γνώσεις και την πείρα της ομάδας συνεργατών που θα συγκροτήσει».
«Αλλαγή παραδείγματος»
Η ανάρτηση που δημοσιοποιήθηκε αμέσως μετά τη χθεσινή επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη από το Μάτι, θυμίζει «αλλαγή παραδείγματος» στον τρόπο του αντιπολιτεύεσθαι, καθώς ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδωσε δείγμα γραφής για το πώς αντιλαμβάνεται τη διαχείριση μιας κρίσης: ως προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ν.Δ. δεν θα αναδείξει τις όποιες ευθύνες, καθώς σήμερα κιόλας αναμένεται να θέσει πιεστικά ερωτήματα για τα αίτια της τραγωδίας που αναζητούν απαντήσεις.