Με δίκτυα νέας γενιάς και ψηφιακές τεχνολογίες η Vodafone στηρίζει την πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος “GR-Eco Island”
«Μοντέλο» για ένα πιο βιώσιμο και ελκυστικό μέλλον για όλα τα ελληνικά νησιά γίνεται η Χάλκη, η οποία εισέρχεται σε μια ενεργειακά «πράσινη» και ψηφιακή εποχή, που όχι μόνο φέρνει νέες δυνατότητες για τους κατοίκους της, αλλά και την ευκαιρία το νησί να αποτελέσει μέρος ενός πιο βιώσιμου και αειφόρου τουριστικού μοντέλου, το οποίο, μάλιστα, εξελίσσεται σε μια νέα αγορά υψηλής αξίας διεθνώς.
Το «μοντέλο Χάλκης» δημιουργεί προηγούμενο, αλλά και προϋποθέσεις περιβαλλοντικής και ψηφιακής αναβάθμισης των ελληνικών νησιών στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, με στόχο τη μετατροπή τους σε πρότυπα «κυκλικής» οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας, ψηφιακών καινοτομιών και πράσινης κινητικότητας.
Ειδικότερα, η Χάλκη είναι το πρώτο νησί που εντάσσεται στην πρωτοβουλία «GR-Eco Island», η οποία προωθεί την πράσινη μετατροπή των μικρών νησιών της χώρας μέσα από επενδύσεις σε ΑΠΕ, στην κινητικότητα μηδενικών ρύπων, στις ψηφιακές τεχνολογίες και στο «πρασίνισμα» του τουρισμού.
Τι περιλαμβάνει το “GR-Eco Island”
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και την ενδυνάμωση της πράσινης οικονομίας και των τεχνολογιών αιχμής στα ελληνικά νησιά. Εκτός από την πράσινη μετάβαση, το έργο προβλέπει την αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, με καινοτόμες, τεχνολογικές εφαρμογές αιχμής. Το φιλόδοξο έργο της Χάλκης μπορεί να εξελιχθεί σε ένα εξαιρετικό case study για το πως οι ψηφιακές τεχνολογίες και τα δίκτυα νέας γενιάς μπορούν να συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός νέου τουριστικού προϊόντος, ενισχύοντας ακόμη περισσότεροι την τοπική οικονομία.
Η συνδεσιμότητα, άλλωστε, θεωρείται μείζονος σημασίας τόσο για τους ίδιους τους κατοίκους του νησιού και τους επισκέπτες όσο και για την ίδια τη χώρα, αφού οι συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων σε απομακρυσμένες περιοχές είναι καθοριστικής σημασίας για την εθνική προσπάθεια να κλείσει το ψηφιακό χάσμα μεταξύ αστικών κέντρων και περιφέρειας.
Η Vodafone συμβάλει με ψηφιακές τεχνολογίες
Το έργο προβλέπει την ανάπτυξη καινοτόμων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και τεχνολογικών εφαρμογών. Αιχμή του δόρατος είναι η ανάπτυξη υποδομών 5G και ευρυζωνικών δικτύων και η εφαρμογή «έξυπνων» λύσεων στα δίκτυα ενέργειας και μεταφορών του νησιού.
Το κομβικό κομμάτι της συνδεσιμότητας στο εγχείρημα της Χάλκης έχει αναλάβει ο όμιλος Vodafone, που στηρίζει από την πρώτη στιγμή τον σχεδιασμό για μετατροπή του νησιού σε πρότυπο αειφορίας και ψηφιακής επάρκειας. Κάνοντας πράξη τη δέσμευσή της στις αρχές της βιωσιμότητας και πιστεύοντας στον κομβικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τεχνολογία στον στόχο αυτό, η Vodafone ανέλαβε να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τηλεπικοινωνιακής και τεχνολογικής αναμόρφωσης της Χάλκης.
Πρακτικά η Vodafone υλοποιεί μια επένδυση στρατηγικής σημασίας για το νησί, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη σημαντική αναβάθμιση των δυνατοτήτων συνδεσιμότητας μέσω υποδομών 5G. Επίσης, το επενδυτικό πλάνο για τη Χάλκη προβλέπει την εγκατάσταση και συντήρηση του εξοπλισμού ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης – Wi-Fi. Παράλληλα, η εταιρεία έχει αναλάβει την ανάπτυξη μίας σειράς έξυπνων IoT εφαρμογών και λύσεων, που θα εξυπηρετήσουν, για παράδειγμα, την παρακολούθηση και διαχείριση του στόλου οχημάτων του Δήμου Χάλκης σε επίπεδο κατανάλωσης ενέργειας.
Επιπλέον, ο όμιλος έχει επιλέξει να συνεισφέρει και στην ευρύτερη τεχνολογική αναβάθμιση της κοινωνίας της Χάλκης, μέσω ενός πρότυπου προγράμματος διάχυσης των STEM επιστημών στους μαθητές του νησιού. Τέλος, η Vodafone βάζει τη Χάλκη στην καρδιά της στρατηγικής της για την παροχή απομακρυσμένης υγειονομικής περίθαλψης, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, μέσω του προγράμματος Τηλεϊατρικής που προτίθεται να φέρει στην Χάλκη το Ίδρυμα Vodafone.
Φιλόδοξοι στόχοι και σημαντικοί εταίροι
Η δράση για τη Χάλκη αποτελεί πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο συμμετέχουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Χάλκης, η ΔΕΗ, ο Όμιλος Συγγελίδη/Citroen, η AKUO ENERGY GREECE, η OMEXOM/Vinci Energies, η Vodafone Eλλάδας και η ALD Automotive. Από την πλευρά της, η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα έχει τον ρόλο θεματοφύλακα για την υλοποίηση του πρωτοπόρου αυτού εγχειρήματος.
Με την υλοποίηση του έργου σε ένα χρόνο θα έχει μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα κατά 2.576 τόνους, ποσότητα που αντιστοιχεί στις ετήσιες εκπομπές 617 συμβατικών αυτοκινήτων. Παράλληλα, θα έχουν εξοικονομηθεί από την παραγωγή πράσινης ενέργειας 260.000 ευρώ, ποσό ικανό να καλύψει το κόστος ενέργειας για πάνω από 200 οικογένειες.
Πηγή naftemporiki.gr