Με την σεζόν σε εξέλιξη και τις αφίξεις σε ποσοστά-ρεκόρ, ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης προετοιμάζονται από τώρα για την κάλυψη των κενών θέσεων της τουριστικής περιόδου 2023 (!) προκειμένου να αποφύγουν την τεράστια αναστάτωση που προέκυψε φέτος με την έλλειψη προσωπικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής», ήδη γίνονται από φέτος συμφωνίες για την κάλυψη θέσεων ενώ αναζητείται τρόπος για fast track προσλήψεις εργαζομένων από τρίτες χώρες ώστε του χρόνου να ξεκινήσει η σεζόν με τα λιγότερα δυνατά κενά, τόσο στον ξενοδοχειακό κλάδο όσο και στις επισιτιστικές επιχειρήσεις.
Κι αυτό γιατί εκτιμάται ότι του χρόνου όχι μόνο δεν θα έχει επιλυθεί το πρόβλημα αλλά θα πολλαπλασιαστούν οι κενές θέσεις!
Τα σενάρια που διακινούνται για το πώς τελικώς θα επιλυθεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα είναι πολλά, το μόνο βέβαιο είναι πως το εξουθενωμένο από φέτος προσωπικό είναι αδύνατον να εργαστεί με τους ίδιους ρυθμούς και του χρόνου. Επιπλέον, οι νέες ξενοδοχειακές μονάδες που θα λειτουργήσουν από την επόμενη σεζόν στο νησί, θα επιτείνουν ακόμα περισσότερο το ήδη μη διαχειρίσιμο πρόβλημα.
Περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι έφυγαν στο εξωτερικό
Το πρόβλημα με τις χιλιάδες ελλείψεις, το οποίο δεν αντιμετωπίζει μόνον η Ρόδος αλλά ολόκληρη η Ευρώπη ως απόρροια των τεράστιων αλλαγών που επέφερε η περίοδος της πανδημίας, προκαλεί τριγμούς στην τουριστική βιομηχανία που ήδη παρουσιάζει αρρυθμίες εξαιτίας αυτής της κατάστασης.
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο λείπουν 1.200.000 εργατικά χέρια από τη βιομηχανία του τουρισμού και υπάρχει ο φόβος, με βάση τα στοιχεία για την ανάκαμψη του τουρισμού, ότι του χρόνου οι ανάγκες θα διπλασιαστούν.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι Ελληνες που διατηρούν επιχειρήσεις στο εξωτερικό έχουν ήδη απορροφήσει περισσότερα από 200 άτομα που έφυγαν από το νησί μας μόνο φέτος για να εργαστούν -κυρίως στον τομέα της εστίασης- αφού οι αποδοχές είναι εξαιρετικά υψηλές ενώ τους παρέχεται και διαμονή.
Παρότι ο ανταγωνισμός που υπάρχει αυτή τη στιγμή μεταξύ των επιχειρήσεων για προσλήψεις και κάλυψη των κενών θέσεων, λειτουργεί υπέρ του εργαζόμενου ο οποίος διεκδικεί και επιτυγχάνει υψηλότερες αμοιβές, οι εργοδότες πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και τον ανταγωνισμό από το εξωτερικό με μισθούς στον τομέα της εστίασης που μέχρι πρότινος φάνταζαν «αδιανόητοι».
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να υπάρχουν σκέψεις και από άλλους συμπολίτες μας να μετακομίσουν στο εξωτερικό για να επωφεληθούν από τους υψηλούς μισθούς και τα δελεαστικά μπόνους.
Οπως δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, θα απαιτηθούν τουλάχιστον πέντε χρόνια για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τις πληροφορίες της «δημοκρατικής» για την αναζήτηση τρόπου απορρόφησης στη βιομηχανία του τουρισμού, εργαζομένων από τρίτες χώρες από το 2023.
«Πράγματι, διαπιστώνουμε ένα ενδιαφέρον και μια κινητικότητα, για την κάλυψη των κενών θέσεων που φέτος στα ξενοδοχεία έφτασαν τις 2.000, με προσωπικό από τρίτες χώρες.
Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελέσει λύση στο πρόβλημα, διότι ένα βασικό χαρακτηριστικό του ντόπιου εργατικού δυναμικού είναι το χαμόγελο, η ευγένεια και η ελληνική φιλοξενία που είναι ταυτισμένα με τον ελληνικό τουρισμό.
Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, πράγματι εκτιμάται ότι οι κενές θέσεις του χρόνου θα είναι πολλαπλάσιες και στη Ρόδο, γι’ αυτό θα πρέπει να διατηρήσουμε το υπάρχον προσωπικό που πλέον εξετάζει με μεγάλο ενδιαφέρον και τις επιλογές που έχει για εργασία στο εξωτερικό. Γι΄αυτό θα πρέπει, οι φίλοι ξενοδόχοι να αντιληφθούν ότι είναι σημαντικό να υπογραφεί μια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος και ενδεχομένως να προσελκύσει και εργαζόμενους από άλλες περιοχές της χώρας, όπως συνέβαινε πριν την περίοδο του κορωνοϊού. Διαφορετικά, του χρόνου θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα από το ήδη μη διαχειρίσιμο φετινό», λέει στη «δ» ο κ. Π. Εγγλέζος.
Αυτή η έλλειψη που αρχικά θεωρήθηκε διαχειρίσιμη με την κάλυψη των αναγκών μέσω υπερωριών με τη συναίνεση του υπάρχοντος προσωπικού, τείνει πλέον να γίνει ανεξέλεγκτη επηρεάζοντας τη λειτουργία των επιχειρήσεων που δεν μπορούν να καλύψουν τα μεγάλα κενά και τις αυξημένες ανάγκες.
Η εξέλιξη της τουριστικής περιόδου και η σταδιακή κορύφωσή της, έρχεται να καταδείξει ότι τελικά το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρότερο απ΄όσο αρχικά είχε θεωρηθεί, αφού έχει κλονίσει σημαντικά την ομαλή λειτουργία των ξενοδοχείων και των επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες αναγκάζονται να περιορίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες για να καταφέρουν να αντεπέξελθουν!
Το υπάρχον προσωπικό δεν μπορεί να καλύψει την αυξημένη ζήτηση ακόμα και με επιπλέον βάρδιες και υπερωρίες και πλέον η αναζήτηση εργαζομένων για την κάλυψη των εκατοντάδων κενών θέσεων εξελίσσεται σε κυνήγι μαγισσών με την αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι να χτυπά κόκκινο!
Η αναζήτηση εργαζομένων δεν έχει επεκταθεί μόνον εκτός Ρόδου αλλά ακόμα και εκτός χώρας (!), με τα αποτελέσματα ωστόσο να μην είναι ενθαρρυντικά για τους επιχειρηματίες αλλά και τους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν επωμιστεί έναν τεράστιο φόρτο εργασίας.
Στην παρούσα περίοδο επικρατεί στην τοπική αγορά το απόλυτο χάος με εργαζόμενους να υποβάλλουν παραιτήσεις εξαιτίας του φόρτου εργασίας, να παίρνουν αναρρωτικές άδειες λόγω υπερκόπωσης, να αλλάζουν θέσεις εργασίας εν μια νυκτί αποδεχόμενοι προσφορές ακόμα και με διπλάσιο μισθό, με καταστήματα να περιορίζουν τις ώρες λειτουργίας, ενώ εσχάτως όπως προκύπτει από τις πληροφορίες της «δημοκρατικής» μπήκαν και τα πρώτα λουκέτα εξαιτίας αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης.
Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων και οι υπεύθυνοι προσωπικού στα ξενοδοχεία σηκώνουν τα χέρια ψηλά και αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το σοβαρό πρόβλημα, με το φόβο οι παραιτήσεις να πολλαπλασιαστούν και περισσότερα καταστήματα να περιορίσουν το ωράριο λειτουργίας τους ή ακόμα και να κλείσουν, αφού δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους!