• Τεράστιο το ενδιαφέρον που επιδεικνύει για τη Ρόδο η κ. Λίνα Μενδώνη
Πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, η παρουσίαση της πρώτης φάσης του Προγράμματος Αξιοποίησης Ακινήτων Διαχείρισης του Οργανισμού Διαχείρισης και Αξιοποίησης Πολιτιστικών Πόρων ΟΔΑΠ στη Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου. Πρόκειται για συνολικά 44 από τα 360 περίπου ακίνητα τα οποία θα αποκατασταθούν στο πλαίσιο της βιώσιμης διαχείρισης και χρήσης δημόσιων ακινήτων, με σκοπό τη βελτίωση της εικόνας της Μεσαιωνικής Πόλης, αλλά και την αναβάθμιση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε από στελέχη του ΟΔΑΠ παρουσία της Υπουργού Λίνας Μενδώνη και στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού. «Ορόσημο» χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος λέγοντας ότι: «Σημαντική μέρα για τη Ρόδο η σημερινή. Είναι μια μέρα ορόσημο για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Όλα τα νησιά σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα είναι εργοτάξια πολιτισμού.
Η υπουργός έχτισε όλο αυτό το οικοδόμημα. Ο τόπος είχε ανάγκη αυτή τη φροντίδα από το υπουργείο Πολιτισμού».
Από την πλευρά του και ο Δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης τόνισε: «Σας ευχαριστούμε που για μία ακόμη φορά είστε εδώ. Είστε η υπουργός που στο διάστημα των έξι μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων μας, έχει επισκεφθεί περισσότερο από όλους το νησί μας.
Γνωρίζετε ποιες είναι οι δυνατότητες που έχουμε ως δημοτική αρχή. Στέκεστε δίπλα μας γνωρίζοντας ότι τα οικονομικά του δήμου δεν είναι αυτά που πρέπει. Μπορούμε παρόλα αυτά να ξεκινήσουμε να δρομολογούμε κάποια από τα προβλεπόμενα της προγραμματικής σύμβασης.… Θεωρώ ότι είναι σημαντικό που είστε δίπλα μας και εμείς θα φροντίσουμε να γίνουν όλα στο σωστό χρονοδιάγραμμα».
Η κα Μενδώνη αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της Μεσαιωνικής Πόλης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνουν όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις προκειμένου να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο απένταξής της από τον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
«Η Μεσαιωνική Πόλη είναι μοναδικό μνημείο στην ελληνική επικράτεια. Το υπουργείο πολιτισμού πρέπει να είναι σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση. Ευχαριστώ τον Γιώργο Χατζημάρκο για άλλη μια φορά. Ο Γιώργος Χατζημάρκος αλλάζει το πολιτιστικό τοπίο, είναι ο περιφερειάρχης παντός Αιγαίου, είναι ο άνθρωπος που αγαπάει τα νησιά.
Ευχαριστώ για τη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει κι εδραιώσει τα τελευταία χρόνια με μοναδικό σκοπό την ανάδειξη του τεράστιου πολιτισμικού αποθέματος των νησιών μας. Αυτό που μας ενδιαφέρει όλους είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Η αλήθεια είναι ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα υφίστανται τις μεγαλύτερες δυσκολίες. Η Μεσαιωνική Πόλη είναι ένα ξεχωριστό σύνολο, μοναδικό στην ελληνική επικράτεια, η διαχείριση του οποίου ξεπερνά και την τοπική κοινωνία και την ελληνική κοινωνία και τους πολιτειακούς θεσμούς, καθώς είναι εγγεγραμμένη εδώ και χρόνια στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Υπάρχουν διαδικασίες και πλαίσια, υπάρχουν αυξημένα κριτήρια και προϋποθέσεις όπου πρέπει να ανταποκριθούμε, έχοντας να αντιμετωπίσουμε όλες τις υπάρχουσες προκλήσεις», είπε η και Μενδώνη και πρόσθεσε ότι:
«Ειδικά οι παρεμβάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού στα αστικά κέντρα που αποτελούν μνημειακά σύνολα δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν σωστά αν δεν υπάρχει η απόλυτη συνεργασία των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ με τους δύο βαθμούς ΤΑ, τον οικείο δήμο και την οικεία Περιφέρεια.
Είναι προφανές ότι οι δεσμεύσεις που θέτει ο αρχαιολογικός νόμος δημιουργούν πολλές φορές ασφυκτικές καταστάσεις ανάμεσα στην εφορεία αρχαιοτήτων και στους πολίτες. Αυτή είναι μία πραγματικότητα. Όμως οφείλουμε να δούμε ότι αν δεν ήταν η αρχαιολογική υπηρεσία, πολλά πράγματα, από αυτά που έχουν προστατευθεί και δίνουν προστιθέμενη αξία στον τόπο, θα είχαν χαθεί. Μπορεί η αρχαιολογία να αντιδρά έντονα κάποιες φορές, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κάνει τη δουλειά της και ότι δεν έχει μία τεράστια προσφορά στον τόπο.
Επειδή οι κάτοικοι της Μεσαιωνικής Πόλης αντιμετωπίζουν την αυστηρότητα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, πρέπει το ΥΠΠΟ, λειτουργώντας ανταποδοτικά, να συνεισφέρει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Στο πλαίσιο αυτό, έπειτα από 30 χρόνια υπογράψαμε την προγραμματική σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη.
Δεν πρόκειται για ένα τυπικό κείμενο. Είναι ουσία και έχουμε συμφωνήσει όλοι οι εταίροι, ότι αυτό το κείμενο περιλαμβάνει όλα τα αναγκαία συστατικά προκειμένου η ΜΠ στο τέλος της δεκαετίας, της πρώτης προγραμματικής περιόδου της σύμβασης, να είναι διαφορετική για όλους και κυρίως για τους κατοίκους».
Η κα Μενδώνη ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά τον περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκο για τη συνεργασία, με τον οποίο το Υπουργείο Πολιτισμού αλλάζει το πολιτισμικό τοπίο στο Νότιο Αιγαίο.
«Μέσα στις υποχρεώσεις που ανέλαβε το ΥΠΠΟ και ο ΟΔΑΠ, είναι η διαχείριση των 350 ακινήτων που περιήλθαν στην οικονομική διαχείριση του ΟΔΑΠ. Πολλά χρησιμοποιούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού, πολλά είναι ερειπωμένα και αποτελούν εστίες προβλημάτων για τους κατοίκους. Σήμερα θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμα που έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους για τη συνεργασία, τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο. Μαζί αλλάζουμε το πολιτιστικό τοπίο των νησιών του Αιγαίου. Είναι κάτι περισσότερο από αυτό που λέει ο τίτλος του, είναι ένας άνθρωπος που αγαπά τα νησιά και βάζει “πλάτη” όταν πρόκειται να βελτιωθεί έστω και στο ελάχιστο η καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών. Ευχαριστώ τον δήμαρχο με τον οποίο έχουμε αναπτύξει μία καλή συνεργασία.
Δεν μπορεί κανείς να αναλάβει το κόστος αρνητικού ελέγχου από την UNESCO που θα απειλεί με απένταξη από τον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς την ΜΠ. Κανείς δεν το αντέχει αυτό», είπε η υπουργός.
«Ερχόμαστε να σας παρουσιάσουμε το πρώτο πρόγραμμα που έχουμε ετοιμάσει έπειτα από πολλή δουλειά και έπειτα από μεγάλη προεργασία. Σήμερα θα παρουσιάσουμε την πρώτη φάση του προγράμματος που περιλαμβάνει ακίνητα που είναι κατανεμημένα σε πέντε υποπρογράμματα. Σκοπός μας είναι να αποκατασταθούν πολλά από αυτά που είναι σε ερειπιώδη κατάσταση… Με το πρόγραμμα θα μπει μία τάξη και θα αποκατασταθεί η κακή εικόνα και τα προβλήματα που υπάρχουν… Ταυτόχρονα θα υπάρξει μία οικονομική διαχείριση προς όφελος του συνόλου των κατοίκων της Μεσαιωνικής Πόλης», δήλωσε η πρόεδρος του ΟΔΑΠ, Νικολέτα Διβάρη Βαλάκου.
Τα πέντε υποπρογράμματα της πρώτης φάσης αξιοποίησης των ακινήτων του ΟΔΑΠ στη Μ. Πόλη περιλαμβάνουν τα εξής ακίνητα:
1ο Υποπρόγραμμα: Έξι ακίνητα επαγγελματικά
2ο Υποπρόγραμμα: Σύμπλεγμα ακινήτων στην οδό Λάχητος
3ο Υποπρόγραμμα: Έντεκα μεσαιωνικοί ανεμόμυλοι
4ο Υποπρόγραμμα: 15 ακίνητα εντός της Μ. Πόλης
5ο Υποπρόγραμμα: 4 ακίνητα εντός της Μ. Πόλης