• Ξενοδόχος που τους «φιλοξενούσε» σε ξενοδοχείο της οδού Ορφανίδου καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 172 ετών!!!
Ποινή κάθειρξης 172 ετών (εκτιτέα τα 20) επέβαλε χθες το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων σε έναν 46χρονο ημεδαπό, κάτοικο Ιαλυσού, που παρείχε στέγη σε μετανάστες έναντι αμοιβής σε ξενοδοχείο της οδού Ορφανίδου.
Το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 87 ετών και 3 μηνών (εκτιτέα τα 8) σε έναν 33χρονο υπήκοο Νότιας Αφρικής και ποινή κάθειρξης 87 ετών και 4 μηνών (εκτιτέα τα 8) σε έναν 47χρονο Λιβανέζο.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική» από την έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου προέκυψε ότι οι τρεις συλληφθέντες διευκόλυναν την παράνομη διαμονή πολιτών τρίτων χωρών, παρέχοντάς τους κατάλυμα χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενες από τον κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης διατάξεις δυσχεραίνοντας τις έρευνες των αστυνομικών για εντοπισμό, σύλληψη και απέλασή τους.
Προέκυψε ότι προέβαιναν σε μίσθωση δωματίων σε ξενοδοχείο στην συμβολή των οδών Ορφανίδου και Κρήτης.
Την 24η Αυγούστου 2023 το πρωί οι αστυνομικοί μετέβησαν στο εν λόγω ξενοδοχείο, εντόπισαν και συνέλαβαν 84 μετανάστες που διέμεναν σε δωμάτια.
Εντοπίστηκαν στο ίδιο ως άνω ξενοδοχείο και συνελήφθησαν οι δύο αλλοδαποί κατηγορούμενοι ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και ο ημεδαπός εμφανίστηκε αυτοβούλως στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου και συνελήφθη.
Οι δύο αλλοδαποί κατηγορούμενοι απασχολούντο στο εν λόγω ξενοδοχείο είτε ως υπάλληλοι υποδοχής (receptionist), είτε ως καθαριστές, στερούμενοι των απαραίτητων νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής τους στη χώρα.
Δύο από τους 84 μετανάστες κατέθεσαν ότι για τη μεταφορά τους κατέβαλαν στο κύκλωμα διακίνησης το ποσό των δύο χιλιάδων ευρώ.
Υπέδειξαν τους δύο αλλοδαπούς ως τα άτομα που τους υποδέχτηκαν στο ξενοδοχείο και ως τα άτομα που παρελάμβαναν τα χρήματα για τη διαμονή τους.
Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι το αντίτιμο της διαμονής τους κυμαινόταν στο ποσό των 15-30 ευρώ ημερησίως.
Απολογούμενοι υπέδειξαν τον ημεδαπό κατηγορούμενο, ως το άτομο που τους εξασφάλισε αρχικά κατάλυμα και στη συνέχεια τη μετάβασή τους, πιθανώς σε άλλη χώρα της Ευρώπης.
Απολογούμενος ο ξενοδόχος υποστήριξε μεταξύ άλλων πως ανάμεσα στους πελάτες της μικρής τουριστικής επιχείρησής κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα περιλαμβάνονται και αρκετοί μετανάστες τρίτων χωρών οι οποίοι είναι κάτοχοι καρτών ασύλου από Ελληνικές ή άλλες αλλοδαπές Αρχές.
Προκειμένου να εκμισθώσει δωμάτια σε παράτυπους μετανάστες θα πρέπει να είναι κάτοχοι καρτών ασύλου την οποία φωτοτυπούσε και από την οποία ελάμβανε το ονοματεπώνυμο τους και τα λοιπά στοιχεία.
Αρνήθηκε την κατηγορία ότι εκμίσθωσε δωμάτια σε μετανάστες από τρίτες χώρες για να τους «αποκρύψει» και προσκόμισε 52 ενδεικτικές αποδείξεις παροχής υπηρεσιών που εξέδωσε από τις 6/8/2023 έως τις 24/8/2023 για μετανάστες που ήταν κάτοχοι καρτών ασύλου και διέμεναν στα δωμάτια της επιχείρησής του.
Η εκμίσθωση των δωματίων της μικρής, αλλά σε κεντρικό σημείο ευρισκόμενης επιχείρησής του, όπως είπε, είναι αδύνατον να γίνει με μυστικότητα αφού η είσοδος και έξοδος των ενοίκων γίνεται όχι μόνο νύκτα αλλά κυρίως την ημέρα.
Τόνισε ότι πριν από 10 ημέρες περίπου επισκέφθηκε την επιχείρησή του στέλεχος της ΟΠΚΕ ο οποίος εκδήλωσε ενδιαφέρον να μισθώσει αυτός κι άλλοι συνάδελφοι του κάποια δωμάτια της επιχείρησης και του εξήγησε ότι στην παρούσα φάση είναι αδύνατον διότι θα παραμείνουν στα δωμάτια μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου κάποιοι αλλοδαποί που κατέχουν κάρτες ασύλου.
Ο Λιβανέζος, είπε ότι παρέδωσε στον ξενοδόχο τον Ισραηλινό διαβατήριό του και του υποσχέθηκε να τον βοηθήσει να λάβει νομιμοποιητικά έγγραφα κι επειδή τον φιλοξένησε στο ξενοδοχείο του προσέφερε υπηρεσίες διερμηνέα ως αντίτιμο.
Ο έτερος κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι ο ξενοδόχος τον λυπήθηκε και ότι τον φιλοξένησε δωρεάν και αισθανόμενος υποχρέωση τον βοηθούσε σε δουλειές του ξενοδοχείου κυρίως ως διερμηνέας.