Ζήτημα ωρών είναι, πλέον, η ορκωμοσία της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου ως υπηρεσιακής πρωθυπουργού, εξέλιξη που θα ανοίξει τον δρόμο για τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης και τη διάλυση της Βουλής, ενόψει των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου.
Παρά το γεγονός ότι η μη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών εξακολουθεί να προκαλεί τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τα βέλη να φτάνουν και στον περίβολο του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος έχει ουσιαστικά «δεμένα» τα χέρια του, με δεδομένη την άρνηση τόσο του απερχόμενου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και του επικεφαλής των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου να συμμετέχουν. «Δεν αφορούν σε τίποτα οι συζητήσεις για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Πάμε γρήγορα στις εκλογές, στις 20 Σεπτεμβρίου, για να συνεχίσει η κυβέρνηση το έργο της, για να πάμε με σταθερότητα στο αύριο», επεσήμανε χθες ο κ. Καμμένος, καθιστώντας σαφή την πρόθεση των δύο εταίρων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρά την επιμονή της αντιπολίτευσης, δεν προτίθεται, υπό αυτές τις συνθήκες, να συγκαλέσει ένα συμβούλιο εκ των προτέρων υπονομευμένο. Αντιθέτως, αμέσως μετά την κατάθεση της διερευνητικής εντολής από τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη (ώρα 13.00), ο κ. Παυλόπουλος θα πραγματοποιήσει κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς και, εφόσον επιβεβαιωθεί η άρνηση συμμετοχής κάποιων εξ αυτών, θα ανακοινώσει επισήμως τη στάση ενός εκάστου και την απόφαση ορισμού, βάσει Συντάγματος, της κ. Βασιλικής Θάνου ως υπηρεσιακής πρωθυπουργού. Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, στην οποία θα μετέχουν οι Αντ. Μανιτάκης (Εσωτερικών), Π. Μολυβιάτης (Εξωτερικών), Γ. Χουλιαράκης (Οικονομικών) και Δημ. Παπαγγελόπουλος (Δικαιοσύνης), θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και η πρώτη της πράξη θα είναι η απόφαση διάλυσης της Βουλής.
Ως προς τη διαχείριση που επιλέγει ο κ. Παυλόπουλος, με αυτήν φέρεται να συμφωνεί και ο κ. Ευ. Βενιζέλος, στο βιβλίο του «Μαθήματα Συνταγματικού Δικαίου», όπου και σημειώνει: «Είναι αδιευκρίνιστο αν αυτή η πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους αρχηγούς των κομμάτων και η διαβούλευση που ακολουθεί γίνεται με τον καθένα χωριστά ή “εν συμβουλίω”. Νομίζω ότι και το γράμμα και η τελολογία της σχετικής διάταξης δεν αποκλείουν ούτε τη μία ούτε την άλλη λύση, ανάλογα με την πολιτική συγκυρία και τη ρυθμιστική επιλογή του αρχηγού του κράτους… η διαφάνεια των σχετικών επαφών διασφαλίζεται από αυτό το ίδιο το αποτέλεσμά τους, που θα είναι είτε ο σχηματισμός εκλογικής κυβέρνησης, η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη νέων εκλογών».
Ν.Δ.: αμφισβήτηση Θάνου
Ποικίλες, πάντως, αντιδράσεις προκάλεσε χθεσινή ανακοίνωση του αρμόδιου τομεάρχη της Ν.Δ. και βουλευτή Χαρ. Αθανασίου, ο οποίος θεώρησε παράτυπη την επιλογή της κ. Θάνου και χαρακτήρισε την πρόεδρο του Αρείου Πάγου ως «ειδικού σκοπού για να υπηρετεί τα κομματικά συμφέροντα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Η ένταση της δήλωσης προκάλεσε την αποστασιοποίηση πολλών στελεχών ακόμη και εντός Συγγρού, ενώ ήδη από το πρωί χθες ο κ. Νικ. Κακλαμάνης είχε λάβει αποστάσεις από την επικριτική γραμμή του κόμματος.
Καθημερινή