Ειδήσεις

Από Οκτώβριο οι αλλαγές σε γάλα, αρτοποιεία και φαρμακεία

Για τον προσεχή Οκτώβριο μετατίθεται, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, η εφαρμογή των επίμαχων ρυθμίσεων για το γάλα, τα αρτοποιεία, αλλά και τα φαρμακεία, οι οποίες ψηφίστηκαν στις 14 Αυγούστου στο πλαίσιο του νόμου 4336/2015 για το νέο Μνημόνιο. Ο ίδιος πάντως, αν και ήταν μαζί με τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο από τους βασικούς διαπραγματευτές της κυβέρνησης στις πρόσφατες διαβουλεύσεις που έγιναν με τους δανειστές στην Αθήνα, έσπευσε από τη μια να υποστηρίξει ότι κάποιες από αυτές τις αλλαγές θα έχουν μικρό αντίκτυπο και από την άλλη να τονίζει ότι δεν επικροτεί την περίφημη πρώτη «εργαλειοθήκη» του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας η νέα διάταξη που προβλέπει ότι η μέγιστη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου («φρέσκου») γάλακτος θα καθορίζεται πλέον από τον παρασκευαστή και όχι από το κράτος θα πρέπει να ισχύσει όχι άμεσα αλλά έως τον Οκτώβριο, καθώς απαιτείται προηγουμένως η έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι στον νόμο δεν αναφέρεται πουθενά η ανάγκη έκδοσης δευτερογενούς νομοθεσίας.

Ανάλογη εγκύκλιος αναμένεται, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, και σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στα αρτοποιεία, η οποία πρέπει να εκδοθεί από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας. Υπενθυμίζεται ότι βάσει των νέων διατάξεων θα επιτρέπεται η πώληση ψωμιού από όλα τα καταστήματα τροφίμων, ακόμη και από κρεοπωλεία και ιχθυοπωλεία, ενώ θα μπορούν να χαρακτηρίζονται ως αρτοποιεία ακόμη και σημεία πώλησης, όπου απλώς πραγματοποιείται η ολοκλήρωση του ψησίματος του ψωμιού (γνωστά ως bake off). Πάντως, ούτε σε αυτή την περίπτωση προβλέπεται από το κείμενο του νόμου η έκδοση δευτερογενούς νομοθεσίας, γεγονός που προκαλεί εύλογα την υποψία ότι απλώς επιχειρείται η μετάθεση της εφαρμογής επίμαχων ρυθμίσεων για μετά τις εκλογές και από την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από αυτές.

Ο κ. Σταθάκης παρέπεμψε για τον Οκτώβριο και την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργείων Οικονομίας και Υγείας με την οποία θα καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης φαρμακείου. Στον νόμο 4336/2015 δεν προβλέπεται χρονοδιάγραμμα για την έκδοση της εν λόγω ΚΥΑ, θεωρείται όμως ότι η απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων θα αποφασισθεί τον Οκτώβριο έτσι ώστε να θεσπισθεί έως τον Δεκέμβριο, όπως άλλωστε έχει προβλεφθεί για την πώληση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) από τα φαρμακεία.

Ερωτηθείς σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχουν οι αλλαγές αυτές στους κλάδους της οικονομίας που αφορούν, ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι «υπάρχουν δυνατότητες επαναπροσδιορισμού του πλαισίου», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν κάποια «αντισταθμιστικά μέτρα» για τους θιγόμενους, ενώ εκτίμησε ότι το πιο σημαντικό, από πλευράς αντίκτυπου, είναι το θέμα των φαρμακείων. Ο κ. Σταθάκης που την άνοιξη του 2014 είχε υποστηρίξει ότι «η κυβέρνηση πρέπει να πετάξει την εργαλειοθήκη», χθες δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν επικρότησα ποτέ, ούτε τώρα επικροτώ την πρώτη εργαλειοθήκη, αλλά είναι μέρος της συμφωνίας, τι να κάνουμε;».

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου