Τέλος πήρε η αγωνία για εκατοντάδες απόφοιτους λυκείων της Ρόδου που έλαβαν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και κατάφεραν να εισαχθούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Χθες ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής και αναρτήθηκαν σε όλα τα λύκεια οι ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων. Οι επιδόσεις των μαθητών ήταν πολύ υψηλές, γεγονός που τους έδωσε τη δυνατότητα να εισαχθούν στις σχολές που επιθυμούσαν.
Παρά το γεγονός ότι τα θέματα στα οποία κλήθηκαν να διαγωνιστούν ήταν δύσκολα εκείνοι με ψυχραιμία και συστηματικό διάβασμα κατάφεραν να εισαχθούν σε σχολές που εγγυώνται μια καλή επαγγελματική σταδιοδρομία.
Τώρα, όπως δήλωσαν στη «δ», θα ξεκινήσουν την αναζήτηση οικιών στις πόλεις που λειτουργούν οι σχολές που εισήχθησαν. Οι περισσότεροι ανυπομονούν να αναχωρήσουν από τη Ρόδο και να ξεκινήσουν τις σπουδές του.
«Είμαι πολύ χαρούμενη για τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Πέρασα στην Ιατρική Σχολή στα Ιωάννινα. Μου αρέσει πολύ η συγκεκριμένη πόλη και έχω αρκετούς φίλους εκεί. Ανυπομονώ να αναχωρήσω από τη Ρόδο. Ήδη αναζητώ οικία στη συγκεκριμένη πόλη», δήλωσε η κ. Σμαράγδη Καραγεωργίου που φοίτησε στο 1ο Λύκειο και κατάφερε να εισαχθεί στην Ιατρική Σχολή στα Ιωάννινα.
Σε ερώτηση σχετικά με το μυστικό της επιτυχίας της, η κ. Καραγεωργίου δήλωσε πως ήταν το συστηματικό διάβασμα και η καλή οργάνωση.
«Από την αρχή επιθυμούσα να σπουδάσω Ιατρική. Πέτυχα να εισαχθώ στην Ιατρική Σχολή που λειτουργεί στην Κρήτη. Είμαι ευχαριστημένος από τις επιδόσεις μου. Τώρα αρχίζει νέος αγώνας για τις σπουδές», δήλωσε ο κ. Γεώργιος Δόσπρας που φοίτησε στο 1ο Λύκειο Ρόδου και εισήχθη στην Ιατρική Σχολή στην Κρήτη.
Ο κ. Δόσπρας επέλεξε να εισαχθεί στην Ιατρική Σχολή της Κρήτης και για το γεγονός ότι θα μπορεί να παίζει στην εκεί ομάδα μπάσκετ καθώς είναι και αθλητής.
Σε ερώτηση σχετικά με τη μέθοδο που τον οδήγησε στην επιτυχία, ο κ. Δόσπρας δήλωσε:
«Δεν είχα κάποιο ιδιαίτερο μυστικό. Για να πετύχει κανείς στις εξετάσεις πρέπει να διαβάζει πολύ και να διακατέχεται από ψυχραιμία».
Ευχαριστημένη για τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων δήλωσε και η κ. Κατερίνα Κουνιάταλη που εισήχθη στη Νομική Σχολή της Θεσσαλονίκης.
«Πέρασα με την πρώτη προσπάθεια στη σχολή που επιθυμούσα. Ήμουν σίγουρη για τα αποτελέσματα παρά το γεγονός ότι ανέβηκαν οι βάσεις. Τώρα διακατέχομαι από χαρά γιατί ανοίγει μια νεα περίοδος στη ζωή μου. Επέλεξα τη σχολή που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη γιατί ήθελα να είμαι κοντά στους συγγενείς μου. Επιπλέον μου αρέσει η συμπρωτεύουσα. Ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα», δήλωσε η κ. Κουνιάταλη.
Σε ερώτηση σχετικά με τους λόγους που την ώθησαν ώστε να επιλέξει τη Νομική Σχολή, η κ. Κατερίνα Κουνιάταλη, δήλωσε:
«Μετά από συζητήσεις που είχα με την οικογένειά μου και τους καθηγητές μου, επέλεξα τη Νομική γιατί μπορεί να μου δώσει αρκετές διεξόδους σε επαγγελματικό επίπεδο αργότερα».
«Δεν περίμενα πως θα κατάφερνα να εισαχθώ σε κάποια σχολή. Όλα πήγαν καλά και τα αποτελέσματα δικαίωσαν τις προσπάθειες που έκανα. Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, τους φίλους και τους εκπαιδευτικούς, που στάθηκαν στο πλευρό μου», δήλωσε ο κ. Μάνουελ Γκάττι που φοίτησε στο 1ο Λύκειο Ρόδου και κατάφερε να εισαχθεί στη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών.
«Τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά για μένα γιατί κατάφερα να εισαχθώ στη σχολή που επιθυμούσα. Οι προσπάθειές μου ανταμείφθηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Το μυστικό της επιτυχίας ήταν η συγκέντρωση, το συστηματικό διάβασμα η υγιεινή ζωή. Για να φθάσω στο στόχο μου αναγκάστηκα να κόψω τα ξενύχτια και ό,τι άλλο θα μείωνε την ενέργεια και την απόδοσή μου», δήλωσε ο κ. Μανώλης Γεροντής που φοίτησε στο 2ο λύκειο Ρόδου και εισήχθη στη σχολή φιλολογίας της Πάτρας.
«Αισθάνομαι πολύ ικανοποιημένη γιατί κατάφερα να εισαχθώ στην Ιατρική Αθηνών. Ήταν αναμενόμενο για μένα το αποτέλεσμα. Δούλεψα πάρα πολύ για να φθάσω στο στόχο μου. Ευχαριστώ τους καθηγητές και την οικογένειά μου για τη βοήθεια και τη συμπαράσταση στον αγώνα που έκανα», δήλωσε η κ. Ελένη Αναστασιάδη που φοίτησε στο 3ο Λύκειο και εισήχθη στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.
«Πέτυχα πολύ καλό αποτέλεσμα γιατί είχα βάλει από την αρχή ψηλά τους στόχους μου και διάβαζα πάρα πολύ. Θυσίασα εξόδους για να καταφέρω να εισαχθώ στην Ιατρική. Για να φθάσει κανείς στην επιτυχία χρειάζεται διάβασμα, υπομονή και επιμονή» δήλωσε ο απόφοιτος του 3ου Λυκείου κ. Κώστας Παναγιωτόπουλος.
Την ικανοποίησή τους για τις πολύ καλές επιδόσεις των μαθητών εξέφρασαν στη «δ» και εκπαιδευτικοί.
«Οι μαθητές πήγαν πολύ καλά αν και τα θέματα στα οποία κλήθηκαν να διαγωνιστούν ήταν πολύ δύσκολα. Κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους που είχαν θέσει από την αρχή», δήλωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης και τόνισε πως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αρκετοί μαθητές επέλεξαν να εισαχθούν σε σχολές που δεν απέχουν πολύ από τη Ρόδο.
Σε ερώτηση αν ήταν περισσότεροι οι μαθητές που κατάφεραν να εισαχθούν φέτος σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ο κ. Παπαδομαρκάκης δήλωσε:
«Σε ΑΕΙ και ΤΕΙ κατάφεραν να εισαχθούν 1.290 μαθητές από τους 1.340 που διαγωνίστηκαν. Έχουμε δηλαδή επιτυχία σε ποσοστό 90%. Αρκετοί απόφοιτοι πέτυχαν να εισαχθούν σε πολύ καλές σχολές. Είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα. Η δύναμη των παιδιών μας δίνει κουράγιο. Τους δίνω συγχαρητήρια. Επίσης θα πρέπει να εξάρω και τους εκπαιδευτικούς, που και αυτοί συμπαραστέκονται στα παιδιά».
Ο κ. Παπαδομαρκάκης δήλωσε πως οι μαθητές επέλεξαν τις σχολές τους με βάση την επαγγελματική αποκατάσταση που θα έχουν.
«Η επαγγελματική αποκατάσταση ήταν ένας από τους παράγοντες που επηρέασε τους μαθητές στις επιλογές τους», τόνισε ο κ. Παπαδομαρκάκης.
«Τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά για τους μαθητές του 1ου Λυκείου Ρόδου παρά το γεγονός ότι ανέβηκαν σε όλες τις σχολές οι βάσεις. Αρκετοί από τους αποφοίτους πλέον κατάφεραν να εισαχθούν σε πολύ καλές σχολές. Αρκετοί εισήχθησαν σε ιατρικές και φαρμακευτικές σχολές. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία τους διαδραμάτισαν το σχολείο και οι οικογένειές τους. Θέλω να τους ευχηθώ καλή επιτυχία. Να μην απογοητεύονται από την οικονομική κρίση. Έρχονται καλύτερες ημέρες. Να συνεχίσουν να προσπαθούν πολύ γιατί το μέλλον τους ανήκει», δήλωσε ο διευθυντής του 1ου Λυκείου Ρόδου κ. Βασίλης Ζήκας.
Την ικανοποίησή του για τις επιτυχίες των μαθητών εξέφρασε και ο διευθυντής του 3ου Λυκείου Ρόδου κ. Ανδρέας Μαρίνος.
«Οι μαθητές του 3ου Λυκείου πήγαν πολύ καλά στις εξετάσεις. Μόχθησαν πολύ και πέτυχαν να εισαχθούν σε πολύ καλές σχολές. Το σχολείο είναι πολύ ψηλά στη λίστα των εκπαιδευτηρίων της χώρας με εισαχθέντες σε πολύ καλές σχολές», δήλωσε ο Διευθυντής του 3ου Λυκείου κ. Ανδρέας Μαρίνος.
«Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί οι μαθητές μας πήγαν πολύ καλά. Σε ποσοστό 90% κατάφεραν να εισαχθούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Όλοι σχεδόν πέτυχαν να εισαχθούν στις σχολές που επιθυμούσαν, Αυτό μας χαροποιεί», δήλωσε η υποδιευθύντρια του 3ου Λυκείου κ. Ολγα Καλιόζη.
«Ανακοινώθηκαν σήμερα οι βάσεις και αναρτήθηκαν τα ονόματα των επιτυχόντων στις εξετάσεις. Το 3ο Λύκειο είναι στην κορυφή. Οι περισσότεροι μαθητές μας κατάφεραν να εισαχθούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οκτώ άτομα πέρασαν σε ιατρικές σχολές, δεκαεπτά σε οικονομικές και τρία σε νομικές σχολές. Οι περισσότεροι πήγαν εξαιρετικά», δήλωσε ο εκπαιδευτικός- εκπρόσωπος τύπου του 3ου Λυκείου κ. Γιάννης Παπαγεωργίου.
«Οι μαθητές μας πήγαν πολύ καλά στις εξετάσεις. Πέτυχαν να εισαχθούν σε πολύ καλές σχολές. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στη νέα τους προσπάθεια», δήλωσε η διευθύντρια του 4ου Λυκείου Ρόδου κ. Σοφία Καραγιαννίδη.
Οι απογοητευμένοι
Πάντως όλοι οι φετινοί υποψήφιοι θα έχουν και του χρόνου μια δεύτερη ευκαιρία να δώσουν εξετάσεις για να εισαχθούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Οι υποψήφιοι που θα διαπιστώσουν ότι δεν τα πήγαν και τόσο καλά στις εξετάσεις μπορούν επομένως:
-Να εξεταστούν εκ νέου στα έξι μαθήματα που διαγωνίστηκαν και εφέτος και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις με μικρότερη σε όγκο εξεταστέα ύλη η οποία έχει ελαφρυνθεί σημαντικά.
-Να διαγωνιστούν στα τέσσερα μαθήματα του νέου συστήματος που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από του χρόνου.
-Να διεκδικήσουν με τις φετινές τους βαθμολογίες μια θέση από το ειδικό ποσοστό του 10% το οποίο διατηρείται.
Οι υποψήφιοι που θα επιλέξουν να κάνουν χρήση της μεταβατικής διατήρησης του παλιού συστήματος για ένα χρόνο, θα συμπληρώσουν το παλιό μηχανογραφικό.