Απώλειες εσόδων της τάξης των 60 με 70 εκατ. ευρώ ετησίως στοιχίζει στη ΔΕΗ το φαινόμενο των ρευματοκλοπών, το οποίο έχει πάρει διαστάσεις γενικευμένης διαφθοράς, με σοβαρές ενδείξεις εμπλοκής ακόμη και παραγόντων της ΔΕΔΔΗΕ, θυγατρικής της ΔΕΗ που ελέγχει το δίκτυο. Είναι ενδεικτική η δήλωση στην «Κ» υψηλόβαθμου στελέχους της ΔΕΗ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο ΔΕΔΔΗΕ για τις ρευματοκλοπές στο πρώτο εξάμηνο του έτους, τα οποία καταγράφουν περί τα 3.400 περιστατικά. «Θα πρέπει να ξαναφτάσουμε τη ΔΕΗ στα επίπεδα που ήταν όταν τη λειτουργούσαν οι Εγγλέζοι και οι μετρητές αποτελούσαν πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο. Δεν υπήρχε ασφράγιστος μετρητής και οι σφραγίδες χορηγούνταν με ονομαστική χρέωση στον κάθε τεχνίτη και ηλεκτρολόγο που είχε και την ευθύνη του», τονίζει, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις εσωτερικές ευθύνες στη διόγκωση του φαινομένου.
Η ΔΕΗ, πάντως, εμφανίζεται αποφασισμένη «να ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς της για συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος, ακόμη και σε περίπτωση εμπλοκής παραγόντων της θυγατρικής της», αναφέρει το ίδιο στέλεχος της επιχείρησης. Περιγράφοντας το πρόβλημα, υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ μεταφέρουν ένα γενικευμένο φαινόμενο ρευματοκλοπών σε όλη τη χώρα. Τα μεγαλύτερα ποσοστά εμφανίζονται σε Αττική και Θεσσαλονίκη, και όχι σε φτωχικές γειτονιές, όπως θα ανέμενε κανείς, αλλά στα «καλά προάστια», όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, και μάλιστα σε οικιακούς καταναλωτές με υψηλή κατανάλωση και κυρίως σε επαγγελματικές καταναλώσεις, επίσης των «καλών προαστίων». Το φαινόμενο φαίνεται ότι συνοδεύεται από σωρεία έκνομων ενεργειών, ενώ για κάποιους αποτελεί «κανονικό επάγγελμα». Οι «ταρίφες» για το «πείραγμα» του μετρητή κλιμακώνονται ανάλογα με την κατανάλωση και την οικονομική κατάσταση του ιδιοκτήτη, ενώ συμβουλές για το πώς γίνονται οι ρευματοκλοπές παρέχονται και μέσω Διαδικτύου. Η χαλαρότητα με την οποία έχει αντιμετωπιστεί από πλευράς της ΔΕΗ μέχρι σήμερα το φαινόμενο της ρευματοκλοπής, παρά την έντασή του από το 2013 και μετά, αλλά και το ανεπαρκές νομικό πλαίσιο, έχουν αποθρασύνει τους παρανομούντες.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση επαγγελματία παρασκευαστή ειδών ζαχαροπλαστικής στην Κρήτη, που χρωστούσε στη ΔΕΗ πάνω από 90.000 ευρώ. Εχοντας ενδείξεις περί ρευματοκλοπής, υπάλληλος της ΔΕΗ τον έθεσε υπό παρακολούθηση και συνελήφθη την ώρα που άνοιγε με αντικλείδι τον υποσταθμό της περιοχής! Ακολούθησε αυτόφωρο και δικαστήριο, το οποίο όμως τον απήλλαξε, αφού προηγουμένως αποπλήρωσε την οφειλή του. Η πρακτική των ρευματοκλοπών, πέραν της ζημίας που προκαλούν στη ΔΕΗ αλλά και στους συνεπείς καταναλωτές, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών, ενώ συνιστούν αδικήματα που διώκονται ποινικά.
Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε χθες τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποίησαν τα συνεργεία του, σύμφωνα με τα οποία το σύνολο των ρευματοκλοπών το πρώτο εξάμηνο του 2015 ανέρχεται σε περίπου 3.400 περιστατικά, ενώ απολογιστικά για το 2014 ο αριθμός αυτός έφτασε στις 6.650 περιπτώσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις διαπιστωμένων ρευματοκλοπών, σημειώνει ο ΔΕΔΔΗΕ, υποβάλλονται μηνύσεις, χωρίς ωστόσο να δίνει σχετικά στοιχεία. Τα στοιχεία για την εξέλιξη του φαινομένου από το 2011 και μετά, και κυρίως από το 2013, που σημειώθηκε έξαρση με τα περιστατικά από 4.370 το 2012 να εκτοξεύονται στα 8.429, δείχνουν ελλιπή και μη στοχευμένη αντιμετώπιση από πλευράς της ΔΕΗ και της αρμόδιας για τη λειτουργία του δικτύου θυγατρικής της. Ο ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει ότι οι τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι στο σύνολο των περίπου 8 εκατ. μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε πανελλήνια κλίμακα προβλέπεται να εντατικοποιηθούν και καλεί όλους τους καταναλωτές να καταγγείλουν οποιαδήποτε παρέμβαση διαπιστώσουν στους μετρητές τους, με κύριο στόχο τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών και τη διαφύλαξη των νομίμων συμφερόντων του. Επιπλέον τονίζεται ότι σε περιπτώσεις υποτροπής των υπόψη παραβατικών συμπεριφορών θα επιβάλλονται πολύ αυστηρές κυρώσεις. Οι μέχρι στιγμής έλεγχοι προέκυψαν σε ποσοστό 50% από τα ίδια τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και σε μεγάλο ποσοστό από τις καταμετρήσεις, ενώ ένα ποσοστό προήλθε από καταγγελίες καταναλωτών.
Νέα τιμολόγια
Μπόνους για τους καλοπληρωτές, που θα αφορούν κλιμακωτές μειώσεις τιμολογίων, ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης, αλλά και πρόσθετα αντικίνητρα για τους κακοπληρωτές, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα αλλά δεν πληρώνουν, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης. Στόχος της νέας διοίκησης της ΔΕΗ είναι ο περιορισμός των ανεξόφλητων οφειλών, που έχουν εκτιναχθεί στα 2 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται από τη χαμηλή τάση (νοικοκυριά και μικρές εμπορικές επιχειρήσεις και εργαστήρια). Τα μέτρα συμπεριλαμβάνονται στο νέο σχέδιο τιμολογιακής πολιτικής που έχει σχεδιάσει η νέα διοίκηση της ΔΕΗ και αναμένεται να τεθεί προς έγκριση σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει μειώσεις και στα επαγγελματικά τιμολόγια, ενώ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παναγιωτάκης αναμένεται να ανακοινώσει και πρόσθετα μέτρα «κοινωνικής ευαισθησίας». Οι ανακοινώσεις θα γίνουν παράλληλα με τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου της επιχείρησης, τα οποία, σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένονται αυξημένα κατά 2,8% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2014.
Καθημερινή