Σε σφιχτά χρονικά περιθώρια κινείται το υπουργείο Οικονομίας, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος απώλειας κοινοτικών πόρων, ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου, από το προηγούμενο ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2014, παρά την περικοπή που θα υποστεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος μέσα από τη μείωση της εθνικής συμμετοχής.
Ηδη το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εμφανίζει υστέρηση πληρωμών στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου κατά 1,4 δισ. ευρώ περίπου σε σχέση με τον στόχο εκταμιεύσεων, ενώ, σύμφωνα με τους κοινοτικούς περιορισμούς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει μόνο τις δαπάνες που θα έχουν γίνει έως το τέλος του χρόνου, παραπέμποντας σε ένα ασφυκτικό τετράμηνο.
Σε συνέντευξη που έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης για τον απολογισμό του έργου του υπουργείου, έθεσε ως στόχο τη διασφάλιση των κοινοτικών πόρων, κάτι που θα κριθεί τον Σεπτέμβριο μετά την ολοκλήρωση του σχεδιασμού για το ποια έργα θα μεταφερθούν στο επόμενο ΕΣΠΑ και ποια θα περικοπούν οριστικά. Οπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας Αλέξης Χαρίτσης, η διαδικασία εξυγίανσης στόχο έχει αφενός να επιβαρύνει κατά το δυνατόν λιγότερο τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, ώστε να μη δεσμεύει υπερβάλλοντες πόρους, και αφετέρου να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός από έργα που δεν έχουν πιθανότητα να ολοκληρωθούν έγκαιρα, χάνοντας έτσι την κοινοτική χρηματοδότηση.
Προς την κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιηθεί η επέκταση κατά 50 εκατ. ευρώ του παλιού δανείου που έχει συναφθεί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η συνομολόγηση ενός νέου δανείου, ύψους 1 δισ. ευρώ, από τα οποία θα δοθούν ως προκαταβολή 300 εκατ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά προσδοκά επίσης στην εκταμίευση της αυξημένης προκαταβολής που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το νέο ΕΣΠΑ εντός του 2015, μέρος της οποίας θα χρησιμοποιηθεί επίσης για το κλείσιμο προγραμμάτων, με στόχο να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα τα έργα και να μη χαθούν κοινοτικοί πόροι. Ο υπουργός Οικονομίας εκτίμησε ότι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα ομαλοποιηθούν σταδιακά οι πληρωμές για έργα του ΕΣΠΑ που είχαν παγώσει το προηγούμενο διάστημα, αποκαθιστώντας το έλλειμμα χρηματοδότησης για έργα και εργολαβίες που είναι σε εξέλιξη και παρέμεναν απλήρωτα επί μήνες.
Παράλληλα με το κλείσιμο του παλιού ΕΣΠΑ, γίνεται προσπάθεια να ενεργοποιηθεί και το νέο, μέσα από τρεις νέες προκηρύξεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Η προδημοσίευση των οδηγών που θα περιγράφουν τους όρους και τις προϋποθέσεις αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου και στόχος είναι η ημερομηνία για τις αιτήσεις ένταξης να ανοίξει πριν από το τέλος του 2015.
Η πρώτη προκήρυξη αφορά στην ενίσχυση με 30.000 έως 300.000 ευρώ (ποσοστό ενίσχυσης 50%) υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών τουριστικών επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ.
Η δεύτερη αφορά στην ενίσχυση με 5.000 έως 25.000 ευρώ (100% ενίσχυση) πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης άνω των 25 ετών, άνεργων ή ελεύθερων επαγγελματιών για την άσκηση συναφούς επαγγελματικής δραστηριότητας, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ.
Η τρίτη αφορά στη χρηματοδότηση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας έως 50.000 (ενίσχυση 100%) για τη δημιουργία πολύ μικρών και μικρών νέων επιχειρήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ.
Οφειλές Δημοσίου σε επιχειρήσεις 5,7 δισ.
«Τρύπα» 5,7 δισ. ευρώ οφειλών του Δημοσίου προς επιχειρήσεις έχει δημιουργηθεί από προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους. Συνολικά, οι συμβασιοποιημένες οφειλές ανέρχονται στα 5,7 δισ. ευρώ (4 δισ. ευρώ από το ΠΔΕ και 1,7 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ) και, με δεδομένες τις περιοριστικές δυνατότητες του προγράμματος, ένα μέρος αυτών των οφειλών θα μπορούσε, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, να καλυφθεί με αντικατάσταση των οφειλόμενων επιχορηγήσεων με φοροαπαλλαγές ή με συμψηφισμούς χρεών προς το Δημόσιο. Ο κ. Σταθάκης εξήγησε χθες ότι μετά την αναμόρφωση σε συνεργασία με την Ε.Ε. της υπηρεσίας ιδιωτικών επενδύσεων, στην οποία είχαν εντοπιστεί σειρά σκανδάλων, «ξεπάγωσαν» πόροι 1,2 δισ. ευρώ, ενώ υποστήριξε ότι το υπουργείο έχει ολοκληρώσει την πρότασή του για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, η οποία θα βγει πλέον σε διαβούλευση μετά τις εκλογές και σε κάθε περίπτωση θα απέχει από τη λογική των επιδοτήσεων.
Καθημερινή