Όλα τα ενοίκια μπροστά, μισθώσεις με… ημερομηνία λήξης, προκαταβολές για την εξασφάλιση εκπτώσεων και ενδιαφέρον για αγορά δυαριών.
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα νέα …ήθη που φέρνουν τα capital controls για τους φοιτητές, παλιούς και νέους, που νοικιάζουν σπίτια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οι τιμές ενοικίων των φοιτητικών κατοικιών ανά την Ελλάδα εμφανίζονται για εφέτος μειωμένες σε ένα ποσοστό μεταξύ 5%- 10% σε σύγκριση με πέρυσι, γεγονός το οποίο οφείλεται συνολικά στη συνεχιζόμενη πτώση της εγχώριας κτηματαγοράς αγοράς, ενώ τα μισθώματα αυξάνονται για τα σπίτια π.χ. κοντά στις σχολές ή το μετρό. Επιπλέον, δεν είναι λίγοι οι γονείς που προσφέρουν στους ιδιοκτήτες προκαταβολή όλα τα ενοίκια για το νέο φοιτητικό έτος, ζητώντας ωστόσο μία έκπτωση της τάξεως του 15%. Αυτό πάντως για το οποίο εφιστούν την προσοχή οι μεσίτες και οι σύμβουλοι ακινήτων, ειδικά για τις φοιτητουπόλεις της Βόρειας Ελλάδας είναι και το γεγονός ότι μεγάλα ακίνητα μισθώνονται αυτή την στιγμή με ελκυστικά ενοίκια π.χ. των 250- 300 ευρώ μηνιαίως λόγω και της κρίσης, ωστόσο απαιτούν υψηλά κοινόχρηστα λόγω της θέρμανσης (που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι αυτόνομη), με αποτέλεσμα να προκύπτει ένα επιπλέον κόστος που μπορεί να φθάνει ακόμη και τα 150 ευρώ.
«Μία ακόμη διαπίστωση εφέτος είναι και η προσπάθεια από τους γονείς να ξεκινήσουν τα μισθωτήρια από την 1η Οκτωβρίου ώστε να καταφέρουν να γλιτώσουν έστω και το ενοίκιο του Σεπτεμβρίου», αναφέρει στο newmoney.gr o κ. Θέμης Μπάκας, διευθύνων σύμβουλος του κτηματομεσιτικού δικτύου της E- Real Estates. «Αυτό επίσης που φαίνεται να αναβιώνει, λόγω της επερχόμενης εκλογικής διαδικασίας και της αβεβαιότητας που συνεχίζει να υφίσταται σε πολλές οικογένειες ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με τις τραπεζικές τους καταθέσεις είναι το ενδιαφέρον για την αγορά μικρών διαμερισμάτων -κυρίως δυάρια- με μία τιμή στα πέριξ των 25 χιλ. ευρώ: Η ζήτηση προέρχεται από οικογένειες με νέους φοιτητές που προτιμούν τώρα να τοποθετήσουν τα χρηματά τους σε μικρά ακίνητα, τα οποία, θα μπορούν στο μέλλον, μετά το πέρας των σπουδών των παιδιών τους, να αποφέρουν έστω κι ένα μικρό εισόδημα ως ενοίκιο, ενώ η μεταβίβαση γίνεται με την εμφάνιση των συμβολαίων στην τράπεζα και μέσω web banking, λόγω capital controls».
Ένα ακόμη σημείο των καιρών είναι και η ζήτηση για τη μίσθωση φοιτητικών κατοικίων με ημερομηνία λήξης: Στην περίπτωση αυτή τα σπίτια ζητούνται προς μίσθωση για το διάστημα από τον Οκτώβριο έως και το Μάϊο, ενώ για την περίοδο της εξεταστικής οι φοιτητές θα επιλέξουν τη συγκατοίκηση.
Νέα ήθη και στο εξωτερικό
Τα capital controls πάντως φέρνουν ανατροπές και στις μισθώσεις που γίνονται από Ελληνες φοιτητές στο εξωτερικό. Για τους Ελληνες που ήδη φοιτούν εκτός Ελλάδας, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις, κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία που ζητήθηκαν τα επόμενα ενοίκια, έως τον Οκτώβριο μπροστά. «Για τους νέους Ελληνες φοιτητές, έχουμε καταγράψει περιπτώσεις ιδιοκτητών π.χ. στη Μεγάλη Βρετανία ή τη Ρουμανία κατά τις οποίες ζητήθηκε η προπληρωμή του συνόλου των ενοικιών για το επόμενο φοιτητικό έτος», αναφέρει ο κ. Μπάκας.
«Πάντως, βάση των σημερινών δεδομένων, υπάρχουν ακόμη δυνατότητες για τους Ελληνες για σπουδές στο εξωτερικό, ιδιαίτερα αν υπολογίσει κανείς ότι το κόστος ζωής στη Ρουμανία, Βουλγαρία και Σλοβακία δεν ξεπερνά μαζί με τη στέγαση τα 400 ευρώ, το μήνα, ενώ, αντίθετα, στη χώρα μας τα 400 ευρώ μπορεί να αποτελούν το κόστος για τη συντήρηση μιας φοιτητικής κατοικίας εκτός της οικογενειακής εστίας. Οι ελληνικές οικογένειες που διαθέτουν περισσότερα επιλέγουν τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Μ. Βρετανία και τον Καναδά. Εδαφος κι εφέτος συνεχίζουν να κερδίζουν οι χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Ουγγαρία), λόγω του οικονομικού κόστους διαβίωσης, της κατοικίας και των διδάκτρων».
newmoney.gr